AD előkészítése Vista és 2008 fogadására

Mielőtt egy új Windows Server 2008 tartományvezérlőt helyeznénk el meglévő Windows 2003 tartományunkba – vagy ki szeretnénk használni a Vista új központi wifi kezelési funkcióit – séma bővítést kell végeznünk, hogy az AD adatbázisába (ami egy LDAP adatbázis) be lehessen rakni az új funkciók beállításait, valamint az elő kell készíteni a tartományt az új házirendek fogadására is. A sémabővítés egy visszafordíthatatlan folyamat, ha egyszer elvégeztük, nem térhetünk vissza egy korábbi sémára!

Mivel ez a művelet jelentősen belenyúl az AD adatbázisunkba, mielőtt elvégezzük készítsünk mentést róla!
Lépjünk be a tartományba rendszergazdai jogosultságokkal, (Tartománygazdák vagy a Vállalati rendszergazdák csoport tagjának kell lennie a belépett felhasználónak) majd rakjuk be a Windows Server 2008 telepítő DVD-jét, majd nyissunk egy Parancssort (Start futtatás > cmd parancs beírásával).
Menjünk be a DVD \sources\adprep mappájába, majd onnét futtassuk először az adprep programot.
Először végezzük el a sémabővítést az erdőn (ezt csak azon a kiszolgálón tehetjük meg, ami a Schema Master, Séma-főkiszolgáló):

adprep /forestprep

Az adprep figyelmeztet minket, hogy minden, az erdőben található tartományvezérlőnek legalább Windows Server 2000-nek kell lennie, SP4 javítócsomaggal. A folytatáshoz írjunk be egy C betűt, és nyomjunk entert.

Folytassuk, vagy sem
Folytassuk, vagy sem

Elkezdődik a séma bővítése…
Séma bővítése folyamatba...
Séma bővítése folyamatba...

…majd kis idő elteltével végez is, amikor is visszakapjuk a promptot.
Kész az erdő előkészítése
Kész az erdő előkészítése

Várjuk meg, míg az erő bővítése replikálódik az összes kiszolgálóra, majd végezzük el a séma bővítést magán a tartományon (azon a kiszolgálón, ami az Infrastructure operations master, Infrastruktúra-főkiszolgáló)

adprep /domainprep /gpprep

Tartomány séma bővítése
Tartomány séma bővítése

Várjuk meg, míg a sémabővítés lereplikálódik a többi kiszolgálónkra, és ezután léptessük be a Windows Server 2008 kiszolgálónkat a tartományba, majd végezzük el azon a dcpromo-t.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .