Shoutcast 1.9.8 telepítése Debianra

Ha egyszerű módon szeretnénk megosztani másokkal az általunk hallgatott zenéket, netán saját internetes rádiót akarunk létrehozni, akkor nincs más dolgunk, mint telepíteni a Nullsoft által fejlesztett Shoutcast névre hallgató rádiószervert. Ennek telepítését most Debian Linuxra fogom bemutatni, de bármilyen más rendszeren is működésre bírhatjuk.

Előkészületek

A Shoutcast nem igényel különösebb szoftverkörnyezetet, elég egy alaprendszer és némi parancssori ismeret. Ennek oka az, hogy a „forráskódot” nem kell leforgatnunk, egyszerűen be kell másolni a megfelelő fájlokat egy általunk kiválasztott helyre, írni egy initscriptet, s készek is vagyunk.
Még a telepítés előtt leszögezném, hogy a Shoutcastot nem az /etc alá fogjuk telepíteni, hanem az /opt alá. Sokan nem tudják, hogy bizony az /opt mappa arra való, hogy oda telepítsük az ún. third party szoftvereket, azaz amiket mi magunk fordítunk le vagy amelyek nem elérhetőek a hivatalos tárolókból. Ezzel a módszerrel áttekinthetőbb lesz maga a rendszer is.
A rövid bevezető után lássunk munkához, kell nekünk egy .sources és egy shoutcast mappa az /opt mappán belül. A .sources alá fognak kerülni a forráskódok és a shoutcast mappába fogjuk telepíteni magát a szoftvert.

mkdir /opt/.sources && mkdir /opt/shoutcast

Ezzel meg is volnánk. Lépjünk be az /opt/.sources mappába, töltsük le a Shoutcastot és tömörítsük ki a tömörített állományt.

cd /opt/.sources && wget http://yp.shoutcast.com/downloads/sc1-9-8/sc_serv_1.9.8_Linux.tar.gz
tar xvzf sc_serv*.tar.gz

Telepítés két parancs használatával

 

Meg is volnánk az előkészületekkel, most már csak annyi a dolgunk, hogy az sc_serv és az sc_serv.conf fájlt átmásoljuk a shoutcast mappába. Egyszerűnek hangzik? Az is!

cp sc_serv sc_serv.conf /opt/shoutcast

Ne felejtsük el megadni a szükséges jogosultságokat az sc_serv fájlnak:

cd /opt/shoutcast && chmod u+x sc_serv

Örömmel jelentem, hogy a Shoutcast ezzel a két lépéssel telepítve is van, azonban valahogyan el is kell indítanunk. Sajnos a tömörített állományban nem található initscript, ezt saját magunknak kell megírnunk. Fogjunk hát egy parancssori szerkesztőt, s írjuk meg az /etc/init.d/shoutcast fájlunkat:

nano /etc/init.d/shoutcast

A fájl tartalma az alábbi legyen:

#!/bin/sh
#
# Description: shoutcast server startup script
#
# Init script for Shoutcast
# by caraoge, modified to work correctly by Thomas R Bailey,
# modified further by Thomas RC
#
# Last edited Jul 23 2010
# set daemon to sc_serv location
daemon="/opt/shoutcast/sc_serv"
# Set config to config file location
config="/opt/shoutcast/sc_serv.conf"
# Check for Shoutcast binary
test -f $daemon || exit 0
# The init commands
case "$1" in
start)
	echo "Starting Shoutcast server..."
	$daemon $config > /dev/null 2>&1 &
	;;
stop)
	echo "Stopping Shoutcast server..."
	kill -9 `ps -C sc_serv -o pid --no-headers`
	;;
restart)
	echo "Restarting Shoutcast server..."
	kill -9 `ps -C sc_serv -o pid --no-headers`
	$daemon $config > /dev/null 2>1 &
	;;
*)
	echo "usage: /etc/init.d/shoutcast"
	echo "$0 {start | stop | restart}"
	exit 1
	;;
esac

Ezek után az /etc/init.d/shoutcast start parancs kiadásával indíthatjuk a szervert, s kedvünk szerint használatba is vehetjük akár!
Ahhoz, hogy bootoláskor automatikusan elinduljon a Shoutcast, az alábbi parancsot kell kiadnunk:

update-rc.d shoutcast defaults

Beállítások

A beállításokat az sc_serv.conf fájlban találjuk meg és olyan egyértelmű minden, hogy csak a legfontosabb dolgokat emelném ki:

 • MaxUser – Ezzel állíthatjuk be, hogy maximum hány hallgatót szolgálhat ki a szerver. Alapértelmezetten maximum 32 hallgatónk lehet.
 • Password – A szerverhez való csatlakozáshoz használt jelszót állíthatjuk be vele. Alapértelmezetten changeme a jelszó, ezt érdemes átírni. Ha nincs kitöltve az AdminPassword, akkor az adminisztrátori vezérlőpult jelszavát is ezzel állítjuk be!
 • PortBase – Beállíthatjuk, hogy melyik porton fusson a szerver. Alapértelmezetten a 8000-es porton fut, ha ez foglalt, akkor érdemes átírni.
 • AdminPassword – Az adminisztrátori vezérlőpult jelszavát állíthatjuk be vele. Alapértelmezetten nincs kitöltve.

Ha változtatunk a beállításokon, akkor az /etc/init.d/shoutcast restart parancs használatával újra kell indítanunk a szervert, különben nem fognak érvényesülni a beállítások!

Kiegészítő gondolatok

A Shoutcast webes felületét a http://mydomain.hu:8000 oldalon keresztül érhetjük el, a leendő hallgatók a http://mydomain.hu:8000/listen.pls címen érhetik el az adást.
A webes felület „Admin Login” menüpontja alatt lehetőség van megtekinteni a hallgatóinkat, a logfile-t, illetve ha szükség van rá, akkor itt tilthatjuk ki a rendetlenkedő hallgatóinkat is. A bejelentkezéshez használjuk az admin felhasználónevet, és a konfigurációs fájlban beállított jelszót.
Használjátok egészséggel!
A következő részben megtudhatjuk, hogyan csatlakozzunk a Shoutcast szerverünkhöz és hogyan csináljunk adást a Winamp segítségével.

15 thoughts on “Shoutcast 1.9.8 telepítése Debianra

 1. Sziasztok!
  Nem tudja valaki, hogy hogyan kell egy php programmal kiiratni, hogy éppen mi szól az adásban?
  Előre is köszi!

  Peti

 2. Üdv!
  A leiras alapjan felpakoltam ezt a shoutcast servert debian 5.0.5 alá, de valamiért az istennek sem akar működni. Az admin felületet elérem weben keresztül, de ott azt irja, hogy server down. Tudna valaki segiteni nekem?
  Előre is köszönöm:
  Roland

 3. [re=9418]Roland[/re]: Szia,
  Ameddig nem küldesz adást a szerver felé (pl.: Winampal), addig „Server down”-t fog kiírni az adminisztrációs oldal. Tehát ez nem hiba, csak jelzi hogy az adott pillanatban nincs adás.
  Ha tudsz várni néhány napot, akkor elkészítem a leírás folytatását, ha sürgős lenne a dolog, akkor röviden:
  – Letöltöd Winamphoz a DSP plugint (az oldal legalján van) és feltelepíted.
  – Winampban az Options > Preferences menüpont alatt a Plugins/”DSP/Effect” résznél lesz egy Nullsoft Shoutcast Source DSP nevű plugin. Erre kattints rá, majd megjelenik egy ablak.
  – Az output fülnél lehet beállítani a shoutcast szerver címét (Address), portját (Port) és a kapcsolódáshoz szükséges jelszót (Password).
  – Az encoder fülön lehet állítani, hogy milyen kódolásban kívánsz „sugározni”, itt állítsad be az „MP3”-mat, majd alatta hogy milyen bitsűrűségben akarod az adást küldeni.
  – Az output fülön a „Connect” gombbal kapcsolódhatsz a szerverhez és ha mindent jól csináltál, menni fog az adás.

 4. én arra lennék kíváncsi hogy regelek egy tárhelyre és oda fellehet ezt tenni?

 5. Nem lehet. A tárhely szolgáltatás maga a webszerver (Apache 2 – esetleg PHP-vel és MySQL-el és egy FTP-vel amivel eltudod érni a fájlokat). Tehát: A SHOUTCast egy teljesen különálló dolog, így alapilag nem hiszem, hogy a szolgáltató engedné ezt (mivel egy külön munkafolyamatot – process-t kellene neki még futtatnia, hogy éljen a rádiószerver).
  De, hogy ne csak rossz hírem legyen: próbálj meg itt regisztrálni (http://freestreamhosting.org/), itt ha jól tudom ingyen adnak 1000 férőhelyes szervert (bár ez szerintem nem az igazi, de próbának szerintem megteszi).
  Üdv,
  Dan

 6. azt ismerem de nekem pont autodj kéne hogy folyamatos legyen a netrádio ne csak akkor mikor én adok adást..na erre kéne valami megoldás

 7. van úgy tudom erre egy sc_trans nevű alkalmazás, ezzel megoldható a komplett autodj (erre viszont nem tudok mondani ingyenes online megoldást). Ha megvagy a progival, akkor arra kell oda figyelni, hogy lehetőleg az MP3 fájlok kódolása egységes legyen, tehát ha mondjuk 128kbps-en adsz zenét, akkor a zene lehetőleg 128 vagy több legyen, de ha túl nagy vagy nagyon változó akkor nem játssza be a zenét vagy feléig elmegy és ugrik egyet (tehát vmivel vagy át kell konvertálni a fájlt, vagy beszerezni egy másikat).
  Az sc_trans pedig beszerezhető innen: http://www.shoutcast2.com/download-shoutcast-20/
  Üdv,
  Dan

 8. Nekem az a gondom,hogy miután a start parancsot beírtam,kiírja:
  Scoutcast Server Start….
  és nem számol vissza ahogy annak lenni kéne. :S

 9. Visszajelzés: Widgetek » Post Topic » Shoutcast 1.9.8 telepítése Debianra » Widgetek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .