Stream-elési lehetőségek PC-n (1. rész)

Sohasem volt egyszerűbb megkezdenünk streamer pályafutásunkat, mint most, hiszen rengeteg szoftver és platform áll rendelkezésünkre, mely lehetővé teszi, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegyük játékmeneteinket, kommentárjainkat, végigjátszásainkat és csatáinkat.
Az igazság az, hogy igen sok lehetőség áll előttünk a stream-elés terén, és a kezdők számára nehéz lehet kiválasztani az ideális platformot. Használhatjuk a Steam, valamint a Windows 10 beépített stream szoftverét, de az NVidia, valamint az AMD grafikus driverek is kínálnak már streamelési és képrögzítési lehetőségeket is. És akkor ma Twitch-ről, OBS-ről még nem is beszéltünk.

Steam Broadcasting
A közvetítés lehetősége be van már építve a Steam-be, tehát ez egy jó kezdet lehet számunkra, ha nem akarunk külön letöltögetni szoftvereket erre a célra. Annyi a dolgunk, hogy Steam-en bekapcsoljuk a közvetítést, és barátaink már bele is pillanthatnak az éppen aktuális gameplay-be. Ez természetesen beállítható publikus módra is, ha kiválasztjuk az ’anyone can watch my games’ (bárki nézheti játékmeneteimet) opciót. Ekkor bárki megtalálhatja közvetítésünket a Közösség>Közvetítés (Community>Broadcasts) oldalról. A Steam egy jó kezdés, hogy megtanuljuk a közvetítés alapjait, azonban a Youtube Live és a Twitch nagyobb közönséget vonz manapság, ezért a komoly elszántsággal rendelkezőknek érdemes ezekkel a platformokkal megismerkedni. A Steam Broadcasting-en továbbá webkamera támogatás sincsen sajnos.

Nvidia Geforce Experience
Az összes modern Nvidia Geforce videókártya már a Geforce Experience driver-ekkel és szoftverrel érkezik, melybe be lett építve közvetítési és képrögzítési lehetőség is. Az Nvidia Game Broadcasting funkcióját össze lehet hangolni a Twitch, Facebook Live és Youtube Live platformokkal is, tehát sokkal nagyobb közönségekhez is eljuttathatod a közvetített tartalmat, ráadásul élvezheted a fejlettebb platformok által biztosított lehetőségeket, mint például a havi szintű feliratkozás és az adományok. Az Nvidia Shadowplay teszi mindezt lehetővé, mely a rögzítésért is felel. A webkameránk feed-jét is beállíthatjuk a közvetítő overlay-ben, valamint a mikrofonbeállítások is egyszerűen kalibrálhatók, továbbá néhány alapszintű overlay is a rendelkezésünkre áll.

A Geforce Experience praktikus megoldást kínál Nvidia kártyák felhasználói számára, azonban a 2. részben megismerkedünk az AMD ReLive-el és az OBS-el is!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .