Szülői felügyelet Vistán

Windows Vista operációs alatt lehetőségünk van korlátozni a rendszer felhasználóinak számítógép használatát. Beállíthatjuk, hogy mely weboldalakat érhetnek el, milyen programokat futtathatnak, és mikor használhatják a számítógépet.
Csak a Windows Vista Starter, Home Basic, Home Premium és Ultimate kiadásai tartalmazzák a Szülői felügyelet funkciót.

A szülői felügyelet használatához létre kell hoznunk egy (vagy több, attól függően, hogy hány gyereknek szeretnénk korlátozni) normál jogosultságú felhasználót. Amennyiben már létrehoztunk korábban felhasználókat, akkor ezt a lépést kihagyhatjuk

Felhasználó létrehozása

Menjünk be Vezérlőpultba, majd itt válasszuk a „A felhasználói fiókok és a család biztonsága” részt.

Felhasználói fiókok kezelése
Felhasználói fiókok kezelése

Majd itt kattintsunk a „Felhasználói fiókok hozzáadása vagy eltávolítása” szövegre. A folytatást erősítsük meg a „Folytatás” gombra kattintva. Ekkor megjelennek a rendszerben jelenleg létező felhasználók.
Fiókok kezelése
Fiókok kezelése

Itt kattintsunk az alul lévő „Új fiók létrehozása” szövegre. Majd ezután adjuk meg az új fiók felhasználónevét. A fiók típusának az „Általános jogú felhasználót” válasszuk. Majd kattintsunk a „Fiók létrehozása” gombra.
Új fiók létrehozása
Új fiók létrehozása

Létrejön az új fiók, és visszajutunk a korábbi képernyőre, ahol már kilistázza a Windows a most létrehozott felhasználót.
Fiókok kezelése
Fiókok kezelése

Szülői felügyelet beállítása

Amennyiben még nem tettük meg, menjünk be Vezérlőpultba, majd itt kattintsunk a „Szülői felügyelet beállítása bármely felhasználónak” szövegre és erősítsük meg a folytatást.

Felhasználókezelés a Vezérlőpultban
Felhasználókezelés a Vezérlőpultban

Itt kilistázza a Windows a meglévő felhasználókat.
Felhasználók listázása
Felhasználók listázása

Kattintsunk arra az általános jogú felhasználóra, akin a beállításokat el szeretnénk végezni. Nálam ez a Valaki nevű felhasználó lesz. Alapértelmezetten nincs bekapcsolva a szülői felügyelet mód. A bekapcsoláshoz a Szülői felügyelet részen kattintsunk a Be rádiógombra.
A tevékenységjelentések bekapcsolásával nyomon követhetjük a felhasználó netes aktivitását (amennyiben Internet Explorer-t használ).
Felhasználó beállítása
Felhasználó beállítása

A jobb oldali részen láthatjuk, hogy milyen funkciókat kapcsoltunk be.
Négy fajta dolgot állíthatunk:

  • Windows Vista webszűrő: Milyen weboldalakat tekinthet meg
  • Időkorlát: mikor használhatja a számítógépet
  • Játékok: melyen jellegű és típusú játékokkal játszhat
  • Megadott programok tiltása és engedélyezése: meghatározhatjuk, hogy mely programokat futtathatja

Windows Vista webszűrő

 

Kattintsunk a Windows Vista webszűrő szövegre. Itt beállíthatjuk az internetezéssel kapcsolatos tiltásokat, engedélyezéseket.
Ha ki szeretnénk kapcsolni ezt a szolgáltatást, kattintsunk a „Minden webhely…” rádiógombra.

Webkorlátozások
Webkorlátozások

Az „Engedélyezési és tiltólista szerkesztése” szövegre kattintva vehetjük fel a tiltott és engedélyezett weboldalakat. Amennyiben csak azokat az oldalakat szeretnénk engedélyezni amiket megadunk, kattintsunk a „Csak az engedélyezési…” pipára.
Engedélyezett weboldalak
Engedélyezett weboldalak

Amennyiben nem tiltunk le minden nem engedélyezett weboldalt, négyféle szűrési szint közül választhatunk: Magas, Közepes, Nincs és Egyéni.
Amennyiben egy weboldal rajta van a központi szűrőn, akkor azt adjuk hozzá az engedélyezett helyekhez, így megtekinthetjük azt.
Ha nem szeretnénk engedélyezni a különböző fájlok (zenék, videók, dokumentumok, stb.) letöltését, pipáljuk be a „Fájlletöltés tiltása” részt is.
Blokkolni kívánt kategóriák kiválasztása
Blokkolni kívánt kategóriák kiválasztása

Ha megfelelően beállítottuk, kattintsunk az OK gombra, így visszajutunk a felhasználó tulajdonságaihoz

Időkorlátok

Kattintsunk az „Időkorlátok” szövegre. Majd a megjelenő táblázatban kattintgassuk be, hogy mikor engedélyezzük és mikor nem a számítógép használatát az adott felhasználónak.

Időkorlátozások
Időkorlátozások

Ha kész, akkor kattintsunk az OK gombra.

Játékok

Itt a játékok futtatásával kapcsolatos beállításokat ejthetjük meg. Először is beállíthatjuk, hogy futtathat e a felhasználó egyáltalán játékokat, vagy sem.
A játékok korhatárának beállításához kattintsunk a „Játékminőségek beállítása” szövegre. Itt egy listából választhatjuk ki, hogy milyen jellegű játékokat engedélyezünk. A minősítés nélküli játékok azon játékok melyek nem szerepelnek az adatbázisban, tehát ismeretlen a korhatáruk. Ezeket külön engedélyezhetjük, vagy tilthatjuk. Amennyiben letiltjuk az ilyen játékok futtatását, biztosak lehetünk afelől, hogy csak a megfelelő játékokat tudja futtatni a gyerek.

Korhatár beállítása
Korhatár beállítása

Valamint külön beállíthatjuk, hogy milyen típusú elemeket tartalmazó játékokat nem szeretnénk.
Az „Adott játék blokkolása vagy engedélyezése” szövegre kattintva még külön beállíthatjuk, hogy mely játékokat engedélyezzük, illetve tiltjuk. Ez abban az esetben hasznos, ha egy játék az adatbázis szerint nem futtatható, de mi mégis szeretnénk futtatni, esetleg fordított esetben.
Játékok szabályozása
Játékok szabályozása

Megadott programok tiltása és engedélyezése

Itt azt állíthatjuk be, hogy mely programokat futtathatja a felhasználó. Vagy engedélyezzük az összes gépen található program futtatását, vagy kézzel beállíthatjuk, hogy miket engedélyezünk. Amennyiben utóbbi lehetőséget választjuk, a Windows megkeresi az összes a gépen található futtatható programot, és egy listába adja ki. Amennyiben egy programot nem talált meg a Windows, akkor azt a Tallózás gombra kattintva betallózhatjuk.
Amelyik program futtatását engedélyezni szeretnénk, tegyünk egy pipát elé.

Alkalmazáskorlátozások
Alkalmazáskorlátozások

Amennyiben mindent beállítottunk, kattintsunk az OK gombra a kilépéshez.
Azonban a legfontosabb, hogy kisebb gyerek esetén a szoftveres felügyelet nem helyettesíti a szülő odafigyelését!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .