Tedd praktikusabbá az iPhone kezelését néhány rejtett opcióval! (2. rész)

Az előző részben megnéztünk pár hasznos funkciót, mellyel megkönnyíthetjük az Apple termékek kezelését és saját magunk életét bizonyos szituációkban. Ilyen volt a Zoom funkció, a hallássegítő kiegészítés, valamint a betűméret növelése. Vannak azonban még finomságok, melyeket érdemes az átlag Apple termék tulajdonosának ismernie. Lássuk, hát hogyan bütykölhetjük még meg készülékeinket!

Ha látási problémáink vannak, vagy valamiért éppen nem tudjuk jól elolvasni a képernyőt, akkor bekapcsolhatjuk az úgynevezett VoiceOver módot. Ebben a módban az iPhone elkezdi hangosan felolvasni nekünk a képernyőn található tartalmat, így nem probléma, hogy nem látjuk azokat vagy nem tudjuk elolvasni. A funkciót a Settings > General > Accessibility > VoiceOver elérési úton tudjuk a “VoiceOver” opció mellett csúszka elmozdításával aktiválni, továbbá egyéb beállításokat is módosíthatunk, például hangminták közül is választhatunk.
Az iPhone-ok rendelkeznek változatos színszűrőkkel, melyek lehetővé teszik, hogy a színeket egy kicsit megváltoztassuk a kijelzőn. Miért előnyös ez? Az átlag felhasználó számára az ’invert colors’ opcióval növelhetjük egy kicsit a képernyő kontrasztját, azonban a színszűrő első sorban a színvakok számára készült. A funkció a Settings > General > Accessibility > Display Accommodations őtvonalon érhető el és a “Color Filters” szekcióban kell az igényeknek megfelelő filtert kiválasztani.

iPhone-okon lehetőség van arra is, hogy a swipe mozdulatot (húzás mozdulat) lecseréljük egy másfajta interakcióra, melyet az ’Assistive Touch’ képvisel. Ez egy lebegő parancsikont (shortcut) ad hozzá a képernyőhöz, melyet bármikor megérinthetünk, hogy olyan navigációkat hajtsunk végre, mint a kezdőoldalra való visszatérés, értesítések megtekintése, vezérlőpult megnyitása, valamint a dupla érintés. Ezt a funkciót a Settings > General > Accessibility > AssistiveTouch elérési úton találjuk meg.
Az iPhone-ok a médialejátszást is praktikusabbá tehetik. Ha sokszor aktiváljuk például videók alatt a feliratokat Youtube-on, akkor megadhatjuk az iPhone-nak, hogy mindig automatikusan rakja a feliratot videókhoz. Ezt a Settings > General > Accessibility > Subtitles & Captioning útvonalon tehetjük meg és a “Closed Captions + SDH” funkciót kell aktiválni. Ezt azonban nem minden alkalmazás fogja teljesíteni, mivel van pár, melynek saját módjai vannak a feliratok megjelenítésére.

Röviden ennyit az Apple termékek praktikumairól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .