Tegyük egyedivé Mac-ünket új ikonokkal!

A Mac-es asztali környezet sokak számára az otthon érzetét kelti. Ez természetesen azt jelenti, hogy mindenki szeretné egyedivé tenni. Az asztali ikonok megváltoztatása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy belevigyük saját ízlésünket egy kicsit Mac-es felületünkbe. Ráadásul mindössze pár kattintásba kerül.

A Mac ikonok megtalálásának legegyszerűbb módja az, hogy beírjuk kedvenc böngészőkbe a ’Mac icons’ (Mac ikonok) kifejezést. Ez visszahoz nekünk egy rakás oldalt, amelyek egyedi ikoncsomagokkal várják a felhasználókat. Az ’Iconfactory’ és a ’Devianart’ weboldalak remek szettekkel rendelkeznek, ezért érdemes lehet itt kezdeni a keresgélést. Vannak oldalak, amelyek üres mappák formájában adják az ikonokat, amelyeket aztán másolgathatunk ide-oda. Egyes oldalak viszont a Mac alapértelmezett ICNS formátumában adják az ikonokat és ezeknek a telepítése kicsit máshogy működik.
 
Az ikoncsomagok letöltése
Az említett oldalakról letölthetünk ikoncsomagokat különböző célokra. Vannak, amelyek a meghajtó ikonokat cserélik le, vannak, amelyek a mappák ikonjait. Ha felkerestük az oldalt és letöltöttük a számunkra ideális ikoncsomagot, akkor már csak egy egyszerű lépésre vagyunk célunktól.

A letöltéskor az ikoncsomagok ’.dmg’ kiterjesztésben érkeznek, azonban a letöltés végeztével átkonvertálódnak mappákká. A mappákban további üres mappák vanank, mindegyikhez hozzá van rendelve egy ikon. Ha le szeretnénk cserélni egy gyári mappaikont az újra, akkor csak az alábbi lépéseket kell követni:

 1. Nyissuk meg a kívánt ikoncsomag mappáját (a Letöltések mappában lesz)
 2. Nyissuk meg az ikonok mappát!
 3. Kattintsunk jobb klikkel a kívánt ikonra, majd a felugró menüből kattintsunk a ’get info’ (további információk) opcióra!
 4. A felugró ablakban látni fogunk egy miniatűr képet a mappa ikonjáról.
 5. Kattintsunk 1-szer erre a képre, hogy kiválasszuk az ikont!
 6. A ’command + c’ billentyűkombóval már vágólapra is másoltuk de az ’edit’ menüből a ’copy’ (másolás) opcióval is megtehetjük ugyanezt.
 7. A ’további információk’ ablakot ezennel be is zárhatjuk.

 
A régi ikon lecserélése az újra

 1. Maces asztalunkon kattintsunk jobb klikkel arra a meghajtóra, amelynek az ikonját le szeretnénk cserélni!
 2. A felugró menüből kattintsunk a ’get info’ (további információk) opcióra!
 3. A felugró ablakban itt is látni fogunk egy miniatűr képet a mappa ikonjáról.
 4. Kattintsunk itt is 1-szer erre a képre, hogy kiválasszuk az ikont!
 5. A ’command + v’ vagy az ’edit’ menüből a ’paste’ (beillesztés) paranccsal már be is illesztettük az új ikont a régi helyére.
 6. A ’további információk’ ablakot ezennel be is zárhatjuk.
 7. A meghajtó ezentúl már az új ikonnal fog megjelenni.


Rengeteg egyéb típusú ikont is le lehet cserélni Mac-en hasonló módon. Fájlok, mappák sem jelenthetnek gondot egy kis gyakorlás után. Az új ikonokkal bárki testreszabhatja a Mac-es asztali környezetet. Jó szórakozást!

1 thought on “Tegyük egyedivé Mac-ünket új ikonokkal!

 1. Kissé bonyolultnak tűnik.Hát ilyen a Mac….sajnos ettől megy el az ember kedve tőle,pedig amúgy jó lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .