Tegyük gyorsabbá a Windows 10-et 5 lépésben!

A Windows 10 egy rendkívül stabil és jól optimalizált operációs rendszer, mégis, előfordulhat, hogy egyes gépeken nem teljesít olyan jól, mint kellene. Ilyenkor nem kell aggódnunk. Van pár lépés, amelyekkel javíthatunk a helyzeten.
windows 10 2

  1. Változtassuk meg az Automatikus Karbantartási beállításokat és azok elvégzési idejét!

A Windows 10-ben az karbantartási folyamatok úgy lettek kialakítva, hogy a háttérben fussanak, és minimális beavatkozásra legyen szükségük a felhasználó részéről és a teljesítményre és az energiafelhasználásra is minimális hatással legyenek. Gyengébb gépek esetében azonban ezek a folyamatok már nagyobb részt is felemészthetnek az elérhető erőforrásokból és, ha a felhasználó éppen nagymértékben igénybeveszi emellett a gépet, akkor lassulás léphet fel.
Lehetőség van arra, hogy az automatikus karbantartási időpontot átállítsuk egy olyan időre, amikor nem fogjuk használni a gépet, valamint egy olyan specifikus időpontot is megadhatunk, amikor a gép magától bekapcsol és elvégzi ezeket a feladatokat. Ezt az időpontot akkorra érdemes állítani, amikor biztosan nem fogjuk használni a gépet, de az be van kapcsolva vagy alvó módban van.
 
2. Gyorsítsuk fel az ablakok/menük megjelenítési idejét!
Ezzel lecsökkenthetjük az időt, amely szükséges ahhoz, hogy egy ablak vagy menü megjelenjen, beússzon vagy előugorjon az egér arra navigálása után.
 
3. Állítsuk a ’’merevlemez leállítása’’ opciót Soha-ra vagy növeljük meg a leálláshoz szükséges tétlenségi időt!
A Windows 10-ben van olyan opció, hogy, ha a merevlemez nincs használatban valamennyi ideig, akkor az leáll. Ez energiafelhasználási szempontból előnyös, azonban lassíthatja az operációs rendszert, mivel a Windows ’’megáll’’, amíg a merevlemez ismét fel nem pörög. A Soha opcióval ezt a lehetőséget teljesen kilőjük, de megadhatunk egy specifikus ’x’ tétlenségi időt is, amely után életbe lép a merevlemez leállása.
windows 10 1
 
4. Tisztítsuk ki gépünket!
A gép belsejének, valamint a ventillátoroknak a tisztán tartása megelőzhet sok teljesítménnyel kapcsolatos problémát. A por és egyéb szennyeződések szigetelőként viselkednek, ami azt jelenti, hogy a hardverek nehezebben szabadulnak meg a felgyülemlett hőtől. Ha ez eljut addig a pontig, amikor a számítógép túlmelegedne, akkor bizonyos hardver elemek, mint például a processzor vagy a videókártya visszaveszik a teljesítményt és az órajelet, hogy megóvják magukat a károsodástól. Ez természetesen a rendszer lassulásához vezet, ezért a tisztaság félegészség a gépek esetében is!
 
5. Állítsuk be az egyes folyamatok CPU prioritását!
Alapjáraton a Windows 10 a processzor erőforrásait a folyamatok között azok prioritási szintjei alapján el. Ha egy folyamat magasabb prioritással rendelkezik, akkor több processzor erőforrást kap. Ha kevesebbel, akkor kevesebbet. Ezt az opciót a feladatkezelő ‘részletek’ menüpontjából érhetjük el.
Ezt mi módosíthatjuk az egyes alkalmazások esetén. Az opcióink: Realtime (Valós idejű), High (magas), Above Normal (átleg feletti), Normal (átlagos), Below Normal (átlag alatti), Low (alacsony). Ezzel játszva bizonyos számunkra fontos folyamatokat sokkal hamarabb befejezhetünk.
windows 10

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .