Ubuntu 7.10 telepítése

Az Ubuntu egy Debian alapú, felhasználóbarátnak tervezett rendszer, melynek félévente jön ki új kiadása. Az Ubuntu gyárilag GNOME (GNU Network Object Model Environment) asztal kezelővel érkezik. A rendszer telepítéséhez ajánlott egy legalább 500 MHz-es Pentium 3 (vagy azzal egyenértékű) processzor, valamint egy 10 GiBájtos vincseszter, és 256 MiBájt RAM. Az Ubuntu használatához erősen ajánlott internet elérés, mivel a rendszer a különböző hiányzó dolgokat (pl. kodekekk, nyelvi fájlok) az internetről próbálja letölteni.

Az Ubuntuban különböző USA-beli jogi korlátozások miatt beépítve nincsen MP3, DivX, stb. multimédiás kodekekk, ezeket telepítés után az internetről tölti le a rendszer. Az Európai Unióban szoftverszabadalmak híján nyugodtan lehet ezeket használni.
A rendszer telepíthető Live CD-ről, ekkor a CD-ről egy élő rendszer indul el, melyet kipróbálhatunk, majd ha tetszik telepíthetünk (az esetek többségében ez megfelelő), vagy egy úgynevezett alternatív cédéről, amire akkor van szükség, ha kevés a RAM a gépünkbe, vagy extra igényeink vannak (pl. szoftveres RAID, titkosított kötetek, stb).
Először töltsük le a telepítő CD-t: http://ubuntu.cvk.hu/magyar_desktop_cd_7.10/ubuntu-7.10-desktop-hu-i386.iso
Írjuk ki a CD-t (ajánlott újraírható CD-re, mivel a telepítés után már nem lesz rá szükségünk), helyezzük a meghajtóba, majd indítsuk újra a számítógépet.
A számítógépet a CD-ről kell indítani, újabb gépeken ehhez elég lenyomni az F12-t (vagy ha más, azt kiírja a BIOS induláskor), és a CD/DVD meghajtót választani. Régebbi gép esetén a BIOS-ba kell beállítani, hogy CD-ről induljon a rendszer. erről az alaplap kézikönyvében találunk részletesebb instrukciókat.
Figyelem! Fontos adatainkról készítsünk biztonsági mentést külső adathordozóra (pendrive, DVD, külső merevlemez)! Normális esetben nem lehet adatvesztés, de az ördög sose alszik!
Ha sikeresen bebootolt a számítógép a CD-ről, akkor az Ubuntu Live CD boot menüjét láthatjuk.
Itt a legfölső opció indítja a Live rendszert, ezen nyomjunk egy Entert
(Ha nem a magyar telepítő CD-t töltöttük le, akkor itt választhatjuk ki az F2 megnyomásával, hogy magyar nyelvű legyen a rendszer)

Ubuntu 7.10 CD boot menü
Ubuntu 7.10 CD boot menü

CD-ről egy kicsit lassabban indul el a rendszer, úgyhogy legyünk türelemmel
Ubuntu indulása
Ubuntu indulása

Ha beindult a rendszer, akkor az Asztalon található Telepítés ikonra kattintsunk kettőt, így elindul a telepítő. Ha a bal oldali listában nem a magyar lenne kiválasztva, válasszuk ki azt (vagy azt a nyelvet, ahogyan telepíteni szeretnénk)
Ubuntu telepítő üdvözlése
Ubuntu telepítő üdvözlése

Állítsuk be a tartózkodási helyünket. Ez az időzóna miatt szükséges. Magyarország időzónája GMT+1. Ha nem ebben az időzónában tartózkodunk, állítsuk be.
Tartózkodási hely megadása
Tartózkodási hely megadása

A következő lépésben állítsuk be a billentyűzetkiosztásunkat. Az esetek nagy többségében megfelel az, amit a gép magától beállít. Az alsó fehér sávban kipróbálhatjuk a karaktereke, hogy minden ott van ahol lennie kell.
Billentyűzetkiosztás
Billentyűzetkiosztás

Ezzel el is érkeztünk a particionáláshoz, ahol többféle lehetőségünk van. Három féle lehetőség van: egy új (vagy üres) lemezre szeretnénk az Ubuntut telepíteni, annak minden helyét felhasználva, meglévő Windows rendszerünk mellé szeretnénk telepíteni, úgy, hogy a telepítő szabadítson fel helyet, vagy már előre felszabadítottunk helyett az Ubuntu számára, és oda szeretnénk telepíteni. Alább mindhárom eset részletezve lesz

Telepítés üres lemezre

Ha egy új (vagy üres) lemezre szeretnénk telepíteni a rendszert, akkor a legegyszerűbb a dolgunk. Válasszuk az Irányított – egész lemez felhasználása menüpontot, hogy kézzel particionáljuk a lemezt. Ha több merevlemezünk is van, akkor a megfelelőt is válasszuk ki.

Lemezhely előkészítése
Lemezhely előkészítése

Teljesen új lemez esetén először egy új partíciós táblát kell létrehozni, ehhez kattintsunk a New partition table nyomógombra. Ha vannak partíciók a lemezen, de azokat törölni szeretnénk, akkor válasszuk ki a partíciót, majd a Delete partition gombbal törölhetjük
Partíciók előkészítése
Partíciók előkészítése

Ha ez megvan, létrejön a szabad hely, ahol a partíciókat hozhatjuk létre. Kattintsunk a Free space-re, majd a New partition gombra.
Üres hely, ahová telepítünk
Üres hely, ahová telepítünk

Először hozzunk létre egy swap partíciót. A swap partíció mérete a memóriánk méretétől fugg, 512 MiBájt memóriáig a fizikai RAM kétszerese legyen, 1024 MiBájt RAM-ig a memóriával megegyező, fölötte elég egy 1-200 MiBájt méretű létrehozása. Ha viszont szeretnénk a hibernálást használni, akkor legalább akkora swap partíció kell, mint amekkora a fizikai RAM, plusz egy kis ráhagyás!
Új swap partíció létrehozása
Új swap partíció létrehozása

Most megint kattintsunk a Free spacere, majd a New partitionra, és hozzuk létre a / (root) partíciót. Ide kerül maga a rendszer. Méretnek legalább 4 GiBájtot állítsunk be, azonban ha van hely, akkor ajánlott egy 15-20 GiBájtot adni neki. A Csatolási ponthoz írjuk be, hogy „/” (idézőjelek nélkül)
/ partíció létrehozása
/ partíció létrehozása

Megint kattintsunk a Free spacere és a New partition nyomógombra, majd hozzuk létre az adatainknak szánt partíciót. Használjuk fel a teljes maradék helyet, majd a Csatolási ponthoz írjuk be, hogy „/home” (idézőjelek nélkül). Azért előnyös ha a /home külön partíción van, mivel így ha újratelepítjük a rendszert, esetleg egy másik disztribúcióra váltunk, minden adatunk, és beállításaink megmaradnak (feltéve ha az új rendszerbe is /home-ként csatlakoztatjuk, és nem formázzuk)
/home létrehozása
/home létrehozása

Ha minden kész kattintsunk az Előre gombra
Létrehozandó partíciók
Létrehozandó partíciók

Telepítés Windows mellé

Ha már van egy Windowsunk, és továbbra is szeretnénk használni (úgynevezett multi-boot megoldással), akkor előbb át kell méretezni a Windows partícióját, majd a létrejövő szabad helyre kell az Ubuntu partícióit létrehozni.
Ekkor a 4. lépésnél az Irányított – [merevlemez, partíció] partíció átméretezése és a felszabadított hely használata opciót válasszuk, majd adjuk meg, hogy mekkora helyet szabadítson fel. Ez előtt azonban érdemes Windows alatt egy töredezettségmentesítést végezni.

További lépések

Ha megvolt a particionálás, akkor a következő lépésnél adjuk meg nevünket, felhasználói nevünket, mi legyen a gépneve, és a jelszavunkat.

Adataink megadása
Adataink megadása

El is érkeztünk az utolsó oldalhoz, itt egy áttekintést láthatunk a megadott adatokról. Ha minden rendbe van, akkor kattintsunk a Telepítés gombra.
Összegzés
Összegzés

Elkezdi felmásolni a fájlokat. Ha olyan nyelvet választottunk ki, amely nem található meg a CD-n, akkor megpróbálja letölteni azokat az internetről
Fájlok felmásolása a merevlemezre
Fájlok felmásolása a merevlemezre

Ha a telepítő végzett a telepítéssel, indítsuk újra a számítógépet, és már használhatjuk is az Ubuntut!
Újraindítása a telepítés végén
Újraindítása a telepítés végén

6 thoughts on “Ubuntu 7.10 telepítése

 1. Sziasztok!
  Annyi megjegyzésem lenne, hogy ha egyéb operációs rendszer található a gépen, akkor érdemes előtte lementeni a fő háttértároló (SSA diszk esetében /dev/sda, IDE esetében /dev/hda)-ról az első 512 bájtot, ugyanis az elso 44 a partíciós tábla, a maradék a Master Boot Record, ami tartalmazza a rendszerbetöltőt, Windows esetében ez az NTLoader, Linux esetében ez a GRUB.
  Hogy kell? Lökd be az Ubuntu Live-CD telepítőt, indíts egy Konzolt (parancssoros felület), majd írd be ezt a parancsot:
  dd if=/dev/hda of=/tmp/mbr.img bs=512 count=1 (if=mit, of=hova bs=a kimásolt bájtok nagysága bájtban, count=hányszor). Fontos, hogy a honnan arra a meghajtó neve legyen, amire majd felrakod a GRUB-ot, így később sokkal könnyebb ‘kijavítani’ az MBR-t, ha esetleg később szeretnéd visszaalakítani az eredeti állapotot.
  Üdv:
  Norbi

 2. Azt is érdemes lenne megemlíteni -miután elég életszerű-, hogy amennyiben a grub telepítést irányítani kell (pl. másik oprendszer és annak saját bootmanagere van , vagy pl. nem az első lemezre megy a linux, akkor van egy „haladó” menüpont, amiben a grub helyét meg lehet és kell adni.
  Jó lenne egy kiegészítő kép a teljesség kedvéért, mert tényleg nagyon jó a leírás!

 3. Én nem tudtam telepíteni. A telepítés folyamám eljutott a APT beállítása 82%. Tükör átnézése és itt állt.

 4. Nekem akkor csinált ilyet, mikor a telepítés elején volt net, de kozbe elment, vagy pedig nem éri el a szervert. De elvileg egy idő után timeoutolnia kellene.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .