Teljes körű Linux élmény Samsung okostelefonokon!

A Samsung nemrég bejelentett egy új alkalmazást, ami ’Linux on Galaxy’ névre hallgat, és arra lett tervezve, hogy a hozzá járó Dex dokkoló platformmal együtt használva elhozza a teljes Linux élményt Note8, S8 és S8 Plus felhasználók számára. Jó hír ez szoftverfejlesztőknek, hiszen könnyen és praktikusan foglalkozhatnak a fejlesztéssel akár mobilos környezetben is.

A Dex-et a Samsung nemrég tárta a nagyközönség elé. Ezzel az eszközzel csatlakoztathatjuk okostelefonunkat egy monitorhoz, ezáltal effektíve a mobilról futtatva az operációs rendszert számítógép helyett. A Linux on Galaxy-val a felhasználók teljes értékű disztrókat futtathatnak majd telefonjuk segítségével.
Az elgondolás egyébként nem új, hiszen az okostelefonok asztali számítógépes környezetté alakítását már sok cég megpróbálta sok készülékkel. Először a Motorola biztosított egy ilyen alternatívát a felhasználók számára a 2011-ben megjelent Atrix felülettel. A Microsoft is beszállt később a versenybe, azonban korlátokba ütköztek azoknak az elérhető alkalmazásoknak és tartalmaknak a terén melyek átvihetők lettek volna a nagyképernyőre telefonos környezetben.

A Samsung által megalkotott Dex sokkal jobb lehetőségeket biztosít az okostelefon dokkolására a nagyképernyőhöz, mint bármilyen eddigi próbálkozás. A Linux on Galaxy remek lehetőség a Samsung készülékeket használó szoftverfejlesztők számára, hiszen bárhol dolgozhatnak egy teljes értékű Linux környezetben, ahol van monitor. Nem kell magukkal vinni gépeket, laptopokat, egyszerűen csak a kicsi és praktikus okostelefont hordozzák, és a Dex-et. Az egyetlen hátulütője a dolognak, hogy nem nagyon van még széles körben elérhető publikus infrastruktúra a Dex-ek használatához. Ez azt jelenti, hogy a Linux on Galaxy koncepcióra egyelőre a home office-okban korlátozódik, valamint olyan körökbe, amelyek előre fel vannak készítve ilyen jellegű igényekre.
Az viszont, hogy a nyílt forráskódú Linux közösség tényleg globálisan is elfogadja-e ezt az újítást, az attól fog függeni, hogy mennyi munka lesz vele. Ha a további támogatások a Google-től vagy a Samsung-tól érkeznek, akkor a közösség nyílt karokkal fogja várni.

A Dex legnagyobb előnye, hogy az okostelefont olyan produktívvá teszi, mint egy asztali számítógép. Sokak szerint ez sokkal kényelmesebb és praktikusabb, mint egy Linux operációs rendszerű asztali géppel dolgozni. Az Android, mint asztali alkalmazás ráadásul a jövőben lehetővé teheti a felhasználók számára, hogy teljesen megkerüljék a Windows-tól való függést. Izgatottan várjuk a fejleményeket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .