Tényleg növeli a biztonságot a Touch ID és a Face ID?

Az Apple Touch ID és a Face ID, valamint az Android telefonokon található írisz-szkennerek, ujjlenyomat-olvasók és egyéb biometrikus finomságok rendkívül praktikus funkciója minden okostelefonnak a mindennapokban és rengetegen használják ezeket az azonosítási módokat a telefon feloldására. Ezek azonban sokak szerint inkább praktikussági eszközök és nem kifejezetten biztonsági eszközök, ráadásul az USA-ban elvileg kevesebb legális védelmünk is van, ha kifejezetten csak ezeket használjuk a telefon védelmére.

A Face ID segítségével bárki, aki kezünkbe veszi a telefont és felénk tartja, feloldhatja azt, ha rávesz minket, hogy ránézzünk a készülékre. Külföldön olyan jelenségekről érkeztek beszámolók, hogy a cselesebb határőrők feloldhatják így telefonunkat és átnézhetik tartalmukat. Az amerikai határ elég szigorú az átvizsgálások tekintetében és ilyenek előfordulhatnak. Azok tehát akik sokat utaznak a határokon, jó, ha résen vannak átvizsgáláskor.
További érdekesség, hogy az amerikai törvények szerint a bíróság kötelezhet embereket arra, hogy feloldják a telefonjukat biometrikus eszközökkel, beleértve a Touch ID-t és a Face ID-t is, avagy az arc-azonosítást és az ujjlenyomat-azonosítást. A bíróság azonban legálisan arra nem kötelezhet, hogy egy PIN kódos védelemmel ellátott telefont oldjunk fel. Emögött egészen érdekes háttér húzódik. Az 5. Törvénymódosítás (5th Amendment) megvédi az embereket az USA-ban attól, hogy kényszerítve legyenek arra, hogy saját magukat bűnössé tegyék. A PIN kód olyan dolog, amit tudunk, míg a biometrikus paraméterek, mint egy ujjlenyomat, vagy írisz fizikai bizonyítékként vannak kezelve az eljárások során, melyeket felszólításra rendelkezésre kell bocsátani.

A Face ID és a Touch ID olyan extrák, melyeket használhatunk, azonban nem szabad csak ezekre hagyatkozni a telefon védelménél, mivel egy kis ügyességgel könnyen megkerülhetők. Ha ki akarjuk ideiglenesen kapcsolni ezeket a funkciókat mondjuk egy határátkelésnél, valamint a telefont is olyan állapotba akarjuk hozni, hogy senki ne vizsgálhassa át, akkor a következőket tehetjük:
– iPhone-oknál ott van az Emergency SOS Mode, melynek bekapcsolásához tartsuk lenyomva az oldalsó gombot és valamely hangerőgombot.
– Android telefonon engedélyezhetjük a ’Show Lockdown option’ beállítást, ami a lock screen-hez hozzáad egy zárolási parancsikont. Ha rábökünk, akkor a biometrikus érzékelők kikapcsolásra kerülnek addig, amíg PIN-el fel nem oldjuk a telefont.

A legegyszerűbb módszer természetesen továbbra is a telefon kikapcsolása!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .