Tetszőleges program indítása az Asztal helyi menüjéből

Hasznos lehet ha gyorsan tudunk egy (vagy több) programot indítani az Asztal helyi menüjéből (jobb egérgomb az Asztalon). Ebben a leírásban bemutatom hogyan tudjuk ezt egy regisztrációs adatbázis módosítással megtenni Windows 7 és Windows Server 2008 R2 alatt.

Indítsuk el a regeditet. Csak írjuk be a Start menü gyorskeresőjébe és enter.

regedit indítása Windows 7 alatt
regedit indítása Windows 7 alatt

Ha elindult a regedit, akkor a következő kulcsot keressük meg

HKEY_CLASSES_ROOT\DesktopBackground\Shell

Láthatjuk, hogy már a Shell kulcson belül van kettő vagy három kulcs. Personalize, Display, Gadgets (ha telepítve van az oldalsáv). Saját menüpont hozzáadásához csak a megfelelő formában kell egy új kulcsot felvinnünk a Shell kulcs alá. A kulcs neve lesz a menüpont neve.
Hozzunk létre egy Parancssor nevű menüt, ami elindítja a cmd-t. Először hozzuk létre az új kulcsot. Ehhez csak kattintsunk a Shell kulcsra jobb egérgombbal, majd válasszuk az Új menüből a Kulcs opciót.
Névnek adjuk meg azt, amit a menüpont nevének szeretnénk. Most akkor a név legyen Parancssor.

Új kulcs létrehozása regeditben
Új kulcs létrehozása regeditben

Ha megnézzük az Asztal helyi menüjét, már megjelent a most hozzáadott menüpont. Most akkor állítsuk be, hogy milyen műveletet végezzen a Windows ha rákattintunk a menüpontra.
Ehhez egy command nevű kulcsot kell létrehoznunk a most létrehozott kulcson (Parancssor) belül. Megint jobb egérgomb a most létrehozott kulcson, új menü majd kulcs és a név legyen command.
Menjünk be a command kulcsba, majd kattintsunk rá kettőt az Alapértelmezett (Default) karakterláncra. A karakterlánc értéke lesz a parancs, ami végrehajtódik. Jelen esetben ez a parancs a cmd.exe (vagy csak simán cmd) lesz.
command kulcson belüli karakterlánc szerkesztése
command kulcson belüli karakterlánc szerkesztése

Ha most megnézzük az Asztal helyi menüjét, akkor a menüpontra kattintva el is tudjuk már indítani a Parancssort. Szabjuk egy kicsit testre a menüpontot!
Állítsunk be ikont a menüpont elé. Ehhez csak egy Icon nevű karakterláncot kell létrehoznunk a menüpont nevű kulcson (jelen esetben a Parancssoron) belül. Ehhez kattintsunk a kulcsra jobb egérgombbal, majd a helyi menüből Új és ezen belül karakterlánc. A karakterlánc neve legyen Icon.
A karakterlánc értékének megadott fájlban lévő ikon lesz a menüpont ikonja. Ehhez általában elég megadnunk a program exe fájlját, mivel az tartalmazza az ikont. Jelen esetben cmd.exe. Ha most megnézzük az Asztal helyi menüjét már látjuk is az ikont.
Asztal helyi menüje
Asztal helyi menüje

Beállíthatjuk azt is, hogy hol jelenjen meg. A helyi menü alsó szekciójában (ahol a Képernyőfelbontás, Testreszabás van) vagy a felsőben (ahol a Nézet, Rendezés menüpontok vannak)
Ehhez csak egy Position nevű karakterláncot kell létrehoznunk a menüpont nevének kulcsa alá.
Az értéke lehet Bottom (ez az alsó) vagy Top (ez a felső)
regedit a most létrehozott menüponttal
regedit a most létrehozott menüponttal

Ha el szeretnénk tüntetni a menüpontot, akkor csak töröljük a legelőször létrehozott menüpont nevével egyező kulcsot.

1 thought on “Tetszőleges program indítása az Asztal helyi menüjéből

  1. Ez jó! Jó lett volna még a szolgáltatásokat berakni, de az nem sikerült. A services.msc-re azt írta, hogy nem Windows program. Pedig futtatásban ugyanaz megy…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .