Több Évtizede Népszerű az Mp3 Konvertáló

mp3 konvertáló

Nagyjából két évtizede indult hódító útjára az MP3 formátum, és vele együtt a különféle MP3 konvertáló programok. A digitális zenehallgatás elterjedése előtt a CD-korongok, bakelitlemezek, még korábban pedig a magnókazetták voltak az elsődleges hanghordozók.

Ám ahogy annyi minden mást, ezeket az amúgy remek hangzásvilágú analóg eszközöket is elsöpörte a digitális forradalom. Az MP3 fájlok és az MP3 konvertáló alkalmazások színre lépése a legtöbb ember számára szinte egybeforrt a digitális zenék letöltésével és hallgatásával.

Az otthoni számítógépeken megjelentek az MP3 mappák, a fájlmegosztók megteltek az előadók dalaival és a lemezkiadók bánatára az egész világ élvezte az „ingyen” és korlátlanul beszerezhető zeneszámokat. A hagyományos hanghordozók forgalma jelentősen visszaesett ebben az időszakban.

 

Egymás után érkeztek a különféle MP3-lejátszók, szinte nem volt olyan szórakoztatóelektronikai vállalat, amely ne állt volna elő a saját eszközével.

Mp3 konvertáló program

Később, a zeneipar átalakulásával és a fizetős zene-streamelő szolgáltatások megjelenésével aztán kitisztult a kép, és a szerzői jogi kérdések szempontjából is átláthatóbbá és megnyugtatóbbá vált a helyzet. Ennek ellenére az MP3 a mai napig él és virul és még mindig nagy népszerűségnek örvend.

Mi pontosan az MP3 fájl?

Az MP3 lényegében két egymástól kissé eltérő formátumból áll, amelyeknek a hivatalos elnevezése MPEG-1 Audio Layer 3 és MPEG-2 Audio Layer 3. A két formátum valójában csak a mintavételi frekvencia és a bitráta értékeiben tér el.

Ezeknek akkor van szerepe, amikor egy analóg jelből, például egy zeneszámból az MP3 konvertáló program digitális jelet, azaz egy fájlt készít. Később még visszatérünk rá részletesebben. Magát, az MP3-at a Fraunhofer Institute nevű vállalat készítette el 1993-ban.

A fejlesztés során az volt a céljuk, hogy egy olyan hangformátumot hozzanak létre, amely kis mérete ellenére meglehetősen jó minőségű tömörített hangot produkál. Sikerrel jártak. A hangformátum egyre népszerűbbé vált a számítógép felhasználók körében.

Robbanásszerű elterjedése pedig a Winamp nevű lejásztóprogram megjelenésének volt köszönhető 1997-ben. Abban az időszakban gyakorlatilag minden számítógépen futott a Winamp, a 30 év feletti olvasók nagy része biztosan emlékszik még rá.

Az MP3 formátum legnagyobb előnye tehát, hogy az úgynevezett veszteséges tömörítési eljárás során az eredetinél sokkal kisebb méretű fájlt hoz létre.

A kis méret értelemszerűen kevesebb memóriát foglal, ráadásul sokkal könnyebben megosztható a világhálón. Nem véletlen, hogy a mai napig minden médialejátszó és okostévé képes felismerni és lejátszani ezt a formátumot.

Érdekes információk

Egy MP3 konvertáló segítségével az CD-lemezeken található WAV hangfájlokat könnyedén átalakíthatjuk MP3 formátumra. Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon miért lesz kisebb a mérete?

Nagyon egyszerű a trükk: tömörítés közben a rendszer figyelmen kívül hagyja azokat a hangtartományokat, amelyek az emberi érzékelésen kívül esnek.

Mp3 konvertáló programok

A konvertálás során tehát ezeket az adatokat törli és az MP3 fájl már nem tartalmazza. Ennek köszönhetően a másodpercenként 128 kbit bitrátával tömörített MP3 fájl mérete csupán az egytizede lesz az eredeti fájlnak.

Hogyan működik a zene konvertáló?

A zenefájlok is épp ugyanolyanok, mint minden más fájl a számítógépen. Valójában csak adathalmazok, amelyek 0 és 1 bitek hosszú láncolatából állnak. Amikor tehát egy zeneszámot szeretnénk átalakítani, akkor az analóg jelből kell digitális jelet készíteni.

És itt kap szerepet a mintavételi frekvencia és a bitráta. A konvertáló alkalmazások, köztük az MP3 konvertáló is úgy működik, hogy bizonyos időközönként mintát vesznek a forrásjelből, majd az átalakítják és eltárolják digitálisan.

Az úgynevezett pulzuskód moduláció rendszerén alapuló digitális szabványok másodpercenként több mint 44.000 alkalommal vesznek mintát az analóg jelből. Ez a sebesség már bőven elég ahhoz, hogy a bináris tartalom élvezhető minőségben adja vissza az eredeti zenét.

Amennyiben CD-lemez minőségű zenét szeretnénk hallgatni, számolnunk kell azzal, hogy minden egyes másodperc kb. 1,5 MB adatot foglal a memóriában.

Könnyű kiszámolni, hogy egy háromperces szám mérete elérheti a 270 MB-ot, azaz egy teljes album bőven meghaladja az 1 GB-ot. Épp ezért szükséges az MP3 konvertáló használata és a megfelelő tömörítés.

Veszteséges tömörítés

Elsőre talán negatívan hangzik a kifejezés, de egy rendkívül praktikus megoldás. Létezik veszteségmentes tömörítés is, amellyel olyan adatokat konvertálnak, ahol semmilyen információ nem veszhet el. Ilyenek például a programok, adatbázisok vagy szövegfájlok.

konvertálás mp3-ba

Az MP3 azonban a veszteséges tömörítések közé tartozik. Egy-egy zeneszámnak vannak olyan elemei, amelyek a végeredményre, azaz a zene élvezhetőségére nincsenek hatással. Erről már korábban szó esett, ilyen például az emberi fül számára hallhatatlan hangtartomány.

A veszteséges tömörítés során ezek a „felesleges” adatok tűnnek el. Ezen kívül minden fájl tartalmaz ismétlődő, azaz redundáns információt, amely a tömörítés során csökkenthető. Az adatok átkódolása során tehát csökken ez a redundáns jel, így ugyanazt az információt kevesebb jelből is képes a számítógép azonosítani.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a tömörített állományok kényesebbek és könnyebben sérülnek, mint az eredeti fájlok. Amikor rendszer ilyen esettel találkozik, a kicsomagoló program azonnal felhívja a figyelmünket a hiányos adatokra.

Keressünk MP3 konvertálót a neten!

A szofthub.hu weboldalán számos remek MP3 konvertálót találhatunk. Érdemes kipróbálni például az ingyenes Format Factory programot, amely gyakorlatilag mindent tud, ami a konvertáláshoz kapcsolódik. A magyar nyelvű alkalmazás szinte összes létező audió és videó formátumot támogatja, köztük természetesen az MP3-at is.

De érdemes kicsit böngészni a weboldalon abban az esetben is, ha épp más alkalmazásra van szükségünk. A honlapon több száz irodai alkalmazás, vírusitó, konvertáló és egyéb segédprogram közül választhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .