Töredezetségmentesítés a helyi menübe

Ebben a hogyanban bemutatom, hogy hogyan lehet Vista alatt a helyi meghajtók helyi menüjébe berakni egy Töredezettségmentesítés menüpontot, melynek segítségével nem kell végigmenni a szokásos úton a töredezettség mentesítés elindításához, hanem egy kattintással indítható.

Lépjünk be a Vistánkba rendszergazdai jogokkal, majd indítsunk el egy Beállításszerkesztőt (régebbi nevén rendszerleíró adatbázis szerkesztő).

Star menü, regedit keresése
Star menü, regedit keresése

Itt menjünk az alábbi kulcsra:

HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell

Majd hozzunk létre itt egy új kulcsot runas néven (jobb egérgomb a Shell kulcson, majd Új kulcs menüpont, és írjuk be, hogy runas). Majd kattintsunk kettőt a runas kulcsban az Alapértelmezett szóra, és értékként írjuk be, hogy Töredezettségmentesítés (vagy azt, amit szeretnénk, hogy megjelenjen a helyi menüben).

Beállításszerkesztő
Beállításszerkesztő

Ha ez készen van, akkor a runas kulcson belül hozzunk létre egy újabb kulcsot, command néven, majd megint kattintsunk kettőt az Alapértelmezett szóra, és értéknek írjuk be, hogy defrag %1 -v

Beállításszerkesztő
Beállításszerkesztő


Zárjuk be a Beállításszerkesztőt, és menjünk a Sajátgépre, ahol bármelyik helyi lemezre kattintva meg is jelenik a helyi menüben a Töredezettségmentesítés opció
Windows Vista: Számítógép
Windows Vista: Számítógép

És ha rákattintunk, el is indul a töredezettségmentesítés
defrag.exe
defrag.exe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .