TrueCrypt: Fájlok levédése jelszóval

A Windows XP-ben van lehetőség fájlok, mappák titkosítására, azonban ez csak NTFS megajtón és csak a helyi gépen működik. Ha szeretnénk platform függetlenűl titkosítani az adatainkat, akkor arra a TrueCrypt lehet a megoldás.
A TrueCrypt egy fájlt hoz létre, amit meghajtóként csatlakoztathatunk (mintha egy ISO fájlt csatlakoztatnánk), és máködik Windows, valamint Linux alól is. Nem mellékesen még maga a program ingyenes is.

Telepítés

Töltsük le a telepítőt: [download id=”49″]
Csomagoljuk ki a ZIP fájlt, majd a TrueCrypt Setup.exe fájlt indítsuk el.
Adjuk meg neki, hogy hová szeretnénk telepíteni, valamint, hogy hová rakjon parancsikonokat.
01.truecrypt
A telepítés végén megkérdezi, hogy el szeretnénk e olvasni egy tutorialt, itt nyugodtan válasszuk a Nem-et.
A program használatához nem kell újraindítani a gépet.

Létrehozás

Indítsuk el a programot a Start menüből
02.truecrypt
Első használatkor létre kell hoznunk egy új „kötetet”, ami a titkosított meghajtónk lesz. Ehhez kattintsunk a Create Volume gombra
03.truecrypt
Varázslóval hozhatjuk létre az új kötetet.
Választhatunk a hagyományos, és a rejtett kotet kozott. A hagyományos kötet esetén a fájlok a virtuális kotetben lesznek, míg rejtet kotet esetén a titkosított kotet tartalmaz még egy rejtett titkosított kotetet.
04.truecrypt
Most létrehozhatjuk a fájlt, amiben a fájlokat, mappákat tároljuk. A Select File… nyomógombbal mondjuk meg neki, hogy hová mentse. Van lehetőség egész fizikai meghajtók titkosítására is (pl. merevlemez partíciója, pendrive, stb.), ekkor azonban arról a meghajtóról minden adat elveszik.
Adjuk meg neki a fájl helyét, nevét, és kiterjesztésnek írjuk be, hogy tc. Nálam ez a Z:cuccok.tc fájl lesz
05.truecrypt
Válasszuk ki a titkosítás mértékét és fajtáját. A titkosítés fajtája hatással van a sebességre is, ugyanis minnél jobban titkosítjuk annál többet kell a processzornak dolgoznia vele. A Twofish a leggyorsabb. A legjobb ha ezt nem változtatjuk meg most, fogadjuk el amit a program felajánl. Ez amolyan kozépút a biztonság és a sebesség között.
06.truecrypt
Most állítsuk be, hogy mekkora legyen a létrehozandó kötet.
07.truecrypt
Adjuk meg a titkosításhoz használt jelszót.
A jelszóban használjunk vegyesen számokat, kis és nagybetűket, valamint legalább 8 karakteres legyen (nem kötelező, de ajánlott, a program minimum 20 karakteres jelszót ajánl)
08.truecrypt
A következő lépésben megformázhatjuk a kötetet. Ha több platformon is szeretnénk használni, akkor érdemes FAT típust választani. Kattintsunk a Format gombra, hogy elkezdődjön a formázás.
09.truecrypt
Ha végzett a formázással azt tudatja velünk a program. Majd kattintsunk az Exitra ha nem szeretnénk több kötetet létrehozni.
10.truecrypt

Használatba vétel

Most a TrueCrypt fő ablakán kattintsunk a Select File… gombra, majd keressük meg az előbb létrehozott fájlt. Válasszuk ki, hogy mely meghajtó betűjel alatt szeretnénk látni, majd kattintsunk a Mount gombra, így csatlakoztatja a rendszerhez a titkosított kötetet.
11.truecrypt
Írjuk be a kötet jelszavát
12.truecrypt
Mostmár másolhatunk fel rá fájlokat a kedvenc fájlkezelőnkön keresztül, mivel megjelent mint X: meghajtó a rendszerben (ahol X természetes az, amit beállítottunk). A titkosított kötet leválasztásához elég csak a Dismount gombra kattintani.
13.truecrypt
A titkosított kötetet csak addig érjük el, míg a TrueCrypt programja fut. Ha bezárjuk a fő ablakát még akkor is tovább fut, ugyanis beült a tálcán az óra mellé. Kilépni úgy tudunk belőle, hogy itt jobb egérgombbal kattintunk ár, majd Exit.

truecrypt-windows

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .