Túlmelegszik a laptop? Ezek a jótanácsok segíthetnek!

Az öregedő laptopok egyik legnagyobb hátulütője a túlmelegedés. A rendeltetésszerűen túlmelegedett laptopok élettartama ráadásul rohamosan elkezd csökkenni, ezért nem érdemes az első 2-3 alkalom után mindent úgy hagyni, ahogy van, mivel a legtöbb alkatrésznek nem tesz jót a meleg; a merevlemeznek különösen nem, hiszen adatvesztés is bekövetkezhet, ha a gép protokollja nem állít le időben. Mielőtt azonban darabjaira szednénk a gépet, mindenképp készítsünk biztonsági mentést!

A túlmelegedési problémák megoldásának első lépése, hogy beazonosítjuk, hogy hol is a probléma, hol van a ’hőfészek’. Ezelőtt még mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy az beviteli és kiviteli ventillátorok nincsenek e eltorlaszolva, beporosodva; egyáltalán működnek e. Az első 2 vizuálisan ellenőrizhető, az utóbbit úgy tudjuk szemlélni, hogy elindítunk egy erőforrásigényes alkalmazást, és kezünket odatartva figyeljük, hogy van e légáram befelé és kifelé.
Ha kevés légáramot érzünk, akkor lehetséges, hogy a hűtőcsatornákban felgyülemlett a kosz, por. A legegyszerűbb, hogy a ventillátorok paneljeit lecsavarozva (ezek általában könnyen hozzáférhetők) kompresszált levegőt juttatunk a ventillátorra, ezáltal eltávolítva a felgyülemlett szennyeződéseket. A por sajnos mélyebben is bekerülhet a laptop szerkezetébe, és megtelepedhet a merevlemezen, CPU-n, a RAM-on. Ilyenkor nehezebb dolgunk lesz, mivel komoly szétszerelés kellhet ahhoz, hogy ezekhez a dolgokhoz hozzáférjünk. Kezdőként semmiképp sem érdemes nekiállni segítség nélkül!

Ha az akkumulátor a végét járja, akkor szintén veszélyforrás lehet melegedés szempontjából, mivel rengeteg hőt képez a nem hatékony merülési ciklus miatt. Ha az akksi már csak a törtrészét bírja eredeti üzemidejének, akkor érdemes rendelni egy utángyártottat.
Érdemes figyelembe venni a laptop típusát és adottságait. Egy irodai laptopon erőforrásigényes játékokat futtatva jó esély van a túlmelegedésre, hiszen a gép hűtőrendszere nem arra lett tervezve, hogy az erőlködő videókártya által generált rengeteg extra hőt hatékonyan elvezesse. A rendeltetésszerű használat ritkán vezet túlmelegedéshez. Ha viszont fontos alkalmazások okozzák ezt, akkor érdemes limitálni a háttérben futó programokat a Windows indulásakor. A ’Process Explorer’ programmal megnézhetjük, hogy mely alkalmazás mennyi CPU erőforrást fogyaszt, a CCleaner-el pedig megszabadulhatunk az észrevétlen fájloktól.

A hordozható és olcsó laptop hűtők egyébként csodákra képesek, és végső esetben használhatók, azonban nem eliminálják a probléma forrását, ráadásul könnyen port fújnak a laptop bemeneti ventillátoraiba, tehát ezekkel csak óvatosan!
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .