Ubuntu 8.04 telepítése Windows alól

Az Ubuntu 8.04 már gyárilag tartalmazza a Wubi nevű telepítőt, melynek segítségével könnyen telepíthetjük az Ubuntut a meglévő Windowsunk mellé, egy Ubuntu nevű mappába. Így nincs szükség particionálásra, ha esetleg nem válna be a rendszer elég csak azt a mappát letörölni, és kész is. Egyetlen hátránya, hogy az így telepített rendszert nem lehet hibernálni és készenléti állapotba helyezni.
A telepítéshez élő internet kapcsolat szükséges!

Rakjuk be a Kubuntu 8.04 telepítő cd-jét a meghajtónkba Windows alatt, így ha az automatikus lejátszás engedélyezve van bejön a Kubuntu CD menu (ha nincs engedélyezve, a CD-ről a umenu.exe fájlt indítsuk el)
A Demo and full installation (Bemutató és teljes telepítés) nyomógombbal a Live CD-t próbálhatjuk ki, és a hagyományos módon telepíthetjük a rendszert.
Az Install inside Windows (Telepítés Windows-on belül) nyomógombbal Wubi telepítőt indítatjuk
A Learn more (Tudjon meg többet) nyomógombra az ubuntu.com oldal jön be

Ubuntu CD menu

Most kattintsunk az Install inside Windows (Telepítés Windows-on belül) gombra, így elindul a Wubi.
Válasszuk ki, hogy melyik meghajtóra szeretnénk telepíteni (Installation Drive rész), majd az Installation Sizenál állítsuk be, hogy mekkora helyet foglaljon le, a Dekstop Environmentnél az asztali környezetet lehet kiválasztani (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu), de ez csak internetes telepítés esetén. Válasszuk ki a nyelvet (Language), majd adjunk meg egy felhasználónevet és jelszót a Kubuntu használatához. Ha minden kész, kattintsunk az Install gombra.

Ubuntu CD menu

A program elkezdi felmásolni a CD-ről a fájlokat, majd letölti a szükséges fájlokat az internetről

Ubuntu setup

 

Ha kész, indítsuk újra a számítógépet

Ubuntu setup

Induláskor választhatjuk ki, hogy Ubuntut, vagy Windowst szeretnénk e indítani

OS választás

Ha az Ubuntut választjuk, akkor bejön a Grub. Itt válasszuk a legfelső lehetőséget

GRUB4DOS

Már indul is a rendszer

Ubuntu Start

Első induláskor ellenőrzi a dolgokat a telepítő, valamint létrehozza a fájlrendszert

Ubuntu Start

Ubuntu Start

Felmásolja a szükséges fájlokat, majd letölti a nyelvi csomagokat az internetről (ha végzett, a rendszer újraindítja magát!)

Ubuntu Start

Újraindítás után már működik is a rendszer bejelentkezés után (ha nem fogadná el a jelszavunk, akkor próbáljuk ki az angol billentyűzet kiosztás szerint!)

Ubuntu desktop

Ubuntu desktop

Magyarosítás

Ha nem lenne magyar a rendszer (mert a telepítés alatt nem volt élő internetkapcsolat), akkor még szükséges ezt is kézzel telepíteni. Ehhez előbb csatlakozzunk az internetre, majd a System menüből, Administration, Language support programot indítsuk el, majd itt a listából keressük meg a Hungariant, és pipáljuk be, valamint az English elől vegyük ki a pipát

Ubuntu desktop

Letölti a nyelvi fájlokat

Ubuntu desktop

Ha kész, akkor indítsuk újra a gépet, majd megint indítsuk el a Language support-ot, és a Default language résznél válasszuk ki a Hungariant, majd indítsuk újra a gépet.

Ubuntu desktop

Billentyűzetkiosztás beállítása

Ha nem működnének az ékezetes betűk, valamint az Y és Z billentyűk felcserélődtek, akkor rossz billentyűzetkiosztást állított be a telepítő.
A beállításhoz menjünk a Rendszer menü, Beállítások menüpontba, majd indítsuk el a Billentyűzet nevű beállító programot. Itt kattintsunk a Kiosztások fülre, majd a Hozzáadás gombra

Ubuntu desktop

Itt a Kiosztások listából keressük meg a magyar-t, majd kattintsunk az Hozzáadás gombra

Ubuntu desktop

Majd a kiosztások listáján kattintsunk az USA kiosztásra, és az Eltávolítás gombra, majd állítsuk be alapértelmezettnek a magyar kiosztást, ehhez csak az Alapértelmezett oszlopban kattintsunk a rádiógombra

Ubuntu desktop

Eltávolítás

Ha nem szeretnénk tovább használni az Ubuntut, akkor egyszerűen eltávolíthatjuk, ehhez nyissuk meg a Vezérlőpultot, majd itt a Programok telepítése és törlését, majd a Wubinál kattintsunk a Módosítás/eltávolítás gombra.

Programok telepítése és törlése

Ha mindent szeretnénk törölni, akkor vegyük ki a pipát a Backup downloaded files elől, majd kattintsunk az Uninstall gombra.

Programok telepítése és törlése

Ezzel eltávolítottuk az összes fájlt.

16 thoughts on “Ubuntu 8.04 telepítése Windows alól

 1. Elkezdtem a telepítést a Wubival, de csak addig jutottam, hogy elkezdje letölteni a csomagokat a netről – ekkor jelezte a hibát. Lehet, hogy azzal van a gond, hogy mobilnetem van.

 2. Windows alol ez minek látszik? Modem, hálokartya? Felcsatlakoztal elotte a netre kézzel?

 3. Sziasztok!
  Kéne egy kis segítség!!
  A problémám a következő lenne. Felraktam az inside installal egy 64 bites ubuntu 8.04 -et. Kellene a hely, és el kell távolítanom (természetesen a másikon továbbra is ubuntu 😉 ). Viszont nekem nincs wubi a telepített programok között, hanem csak ubuntu van. Ez pedig az eltávolítás gombra nem reagál… Próbáltam, hátha a telepítő lemezzel, de ott sem megy semmi…
  Valakinek valami ötlet?

 4. Üdv!
  Jó a leírás, gratula hozzá! Egy kérdésem lenne, mégpedig, hogy a letöltött képfájlt ki kell írni CD-re vagy nem szükséges, mert anélkül is telepíthetem. A válaszokat előre is köszönöm.

  1. Ha van valami virtuális CD meghajtód (Daemon Tools, Nero ImageDrive), akkor nem szükséges kiírni, ha nincs akkor ki kell írnod, különben nem éred el ugye.

 5. Köszi a választ!
  Deamonnal próbáltam telepíteni de újraindításnál nem jön be a Grub. Erre tudsz mondani valamiféle megoldást? Előre is köszi!

 6. szerintem könnyü a telepitése
  csak hogy tudnám megcsinálni,
  hogy ne két oprendszer fusson ?
  xp-ét valahogy elkellene távolitani ?
  De hogy ?

  1. @nandi18: nem értem, hogy mit szeretnél. Eltávolítani az Ubuntu mellől a Windowst? Vagy fordítva?

 7. A bootmangerrel (grub) meg lehet menüzni bootoláskor, hogy melyik rendszert indítsa. Asszem menu.lst ubi alatt a configja.
  Több oprendszer közül választhatsz, nem kell eltávolítani egyiket sem, csak ki kell választani indításkor. Ezt egyébként az ubi el is készíti, ha jól emlékszem, csak szépíteni kell.

 8. Sziasztok,
  nekem az a gondom, hogy windowson belül telepités esetén egy üres meghajtóra telepit, de sajnos köv. bootoláskor semmi nem jelenik meg a boot menüben. ezt kellene valahogy kiegészitenem. ebben tud valaki valami okosságot?
  A grub4dos_ubi.gif kép alapján nyomtam egy find parancsot és path-ot, de semmit nem talált.

 9. Sziasztok nekem elég lassú a netem és mire letöltené az iso fájlt addigra lefekszek aludni és másnap felkelek, nem lehet a netes letöltö részét kihagyni és ami már megvan iso fájl azt feltelepiteni? mert igy használhatatlan ahogy van

 10. Visszajelzés: Wubi avagy telepítsünk Ubuntut Windowsra | ...és működik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .