Home / Linux / Ubuntu / Ubuntu 9.04 telepítése

Ubuntu 9.04 telepítése

Ebben a leírásban bemutatom, hogy telepíthetjük egyszerűen, gyorsan Ubuntu 9.04 Jaunty verzióját meglévő Windows (vagy egyéb) operációs rendszer mellé, valamint, ha csak az Ubuntut szeretnénk felrakni.

Screencast


Letöltés (AVI 800×600, 26,62 MB)
(a hangerő csúszka melletti négy kifelé mutató nyílra kattintva teljes képernyőn nézheted)

Előkészületek

Nulladik lépésként töltsük le az Ubuntu 9.04 telepítő lemezét (x64=64 bites, x86=32 bites verzió)

 • [download id=”17″]
 • [download id=”18″]

Írjuk ki az ISO fájlt CD vagy DVD lemezre (segítség a Windows alatti kiíráshoz).

Majd ha a kiírás kész, akkor a számítógépünket állítsuk be úgy, hogy CD/DVD lemezről induljon el (erről a számítógép elírásában találunk segítséget).

Elindítás

Ha elindult a számítógép az Ubuntu lemezről, akkor rögtön kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelvű rendszert szeretnénk. Itt a nyílbillentyűkkel menjünk a Magyarra, majd enter. Ezután a menüben csak nyomjunk egy entert, minek hatására elindul a Live rendszer.

Nyelv kiválasztása
Nyelv kiválasztása

Ha nem szeretnénk így kipróbálni, akkor választhatjuk rögtön az Ubuntu telepítés opciót is. Én most a telepítés opciót választom.

Rendszerindítómenü
Rendszerindítómenü

Ha a Live rendszer indítjuk el, akkor a telepítést az Asztalon lévő Telepítés (Install) ikonra kettőt kattintva indíthatjuk el.

Telepítés

A telepítést egy varázslón keresztül tudjuk végrehajtani. A varázsló 7 lépésből áll, a fájlmásolást kivéve (mikor a lemezről a számítógépre kerülnek a rendszerfájlok) a telepítés hamar végre lehet hajtani.

A varázsló legelső lépésében a rendszer nyelvét állíthatjuk be. Ha az indításkor kiválasztottuk a magyart, akkor már magyarul jön be a telepítő is, ha akkor elmulasztottuk, akkor most még kiválaszthatjuk a bal oldali listából. Ha megvan, akkor a továbblépéshez kattintsunk a Tovább gombra.

Rendszer nyelvének kiválasztása
Rendszer nyelvének kiválasztása

Következő lépsében az időzónát kell kiválasztanunk. A rendszer a beállított nyelv alapján megpróbálja beálíltani. Ha nem jól állítja be, akkor válasszuk ki magunk, majd Tovább.

Időzóna kiválasztása
Időzóna kiválasztása

A harmadik lépésben a billentyűzetkiosztást állíthatjuk be. A legtöbb esetben a rendszer jól ismeri fel és állítja be. Az alul lévő szövegmezőbe bekattintva ki tudjuk próbálni, hogy minden billentyű ott van ahol lennie kell. Ha esetleg a rendszer nem ismerte volna fel, akkor az Egyéni használat rádiógombra kattintva válasszuk ki magunk a billentyűzetkiosztásunkat.

Billentyűzetkiosztás kiválasztása
Billentyűzetkiosztás kiválasztása

Most következik a telepítés legkényesebb része, a partícionálás. Ekkorosztjuk fel a merevlemezt a meglévő rendszerünk és a telepítendő Ubuntu között.

Három eset lehetséges:

 1. Meglévő Windows (vagy egyéb rendszer) mellé telepíteni
 2. Meglévő rendszerünket letöröljük és az helyett (vagy egy teljesen úgy gépre)
 3. Külön merevlemezre telepítjük

Amennyiben az egész lemezt fel szeretnénk használni az Ubuntunak (2. és 3. pont), akkor válasszuk az egész lemez felhasználása opciót. Amennyiben több merevlemez van a számítógépben, akkor válasszuk még ki azt is, amelyikre telepíteni szeretnénk.

Ha meglévő Windows rendszerünket érintetlenül szeretnénk hagyni, akkor csak le kell csökkenteni a Windows helyét és az így létrejött szabad helyre települhet az Ubuntu.

Alapértelmezetten az Ubuntu ezt a módszert választja. Ekkor az alul lévő csúszkával (képen nyíl jelöli) tudjuk beállítani, hogy mekkora területre telepítjük az Ubuntut.

Az Ubuntunak legalább 5 GiBájt területet adjunk (plusz a saját adatainknak szánt terület), de ügyeljünk arra is, hogy a Windows számára is maradjon elég üres hely.

Particionálás
Particionálás

Kapunk egy figyelmeztetést, hogy végrehajta a változtatásokat és az átméretezés sokáig is eltarthat. A folytatáshoz kattintsunk a Folytatás gombra.

Partició változátoks lemezre írása
Partició változátoks lemezre írása

Elkezdődik az átméretezés…

Particio átméretezése
Particio átméretezése

A következő (ötödik) lépésben kell megadnunk adatainkat. Adjuk meg nevünket, valamint felhasználónevünekt és jelszavunkat. Ezzel tudunk majd belépni az Ubuntu rendszerbe.

Beállíthatjuk, hogy automatikusan beléptessen minket a rendszer, vagy kézzel be kelljen írni felhasználónevünket és jelszavunkat. Ez utóbbi az alapértelmezett. Ha egyedül használjuk a gépünket, akkor nyugodtan választhatjuk az automatikus belépést.

Adataink megadása
Adataink megadása

Ha a megadott jelszó rövidebb mint 8 karakter, akkor kapunk erről egy figyelmeztetést. Ha át szeretnénk javítani hosszabbra, akkor kattintsunk a Válasszon másik jelszót gombra, vagy a továbblépéshez a Folytatás gombra.

Gyenge jelszó
Gyenge jelszó

Ha Windows mellé telepítjük az Ubuntut, akkor lehetőségünk van áthozni a Windows beállításainkat Ubuntu alá.

Ehhez csak be kell pipálni azt (vagy mindet), amit át szeretnénk hozni. A felhasználónév meletti nyilacskára kattintva tudjuk kibontani a listát.

Beállítások importálása
Beállítások importálása

Készen is vagyunk a beállításokkal. Az utolsó lépésben egy összegzést kapunk, majd a Telepítés gombra kattintva elkezdődik a fájlok felmásolása.

Összegzés
Összegzés

A fájlok másolása jó pár percig eltart.

Fájlok másolása
Fájlok másolása

Amennyiben van élő internetkapcsolatunk (mert azt nem kell beállítani, pl.: chello, vagy router mögött vagyunk) akkor a telepítés végén letölti a magyar nyelvi csomagokat. Ha ilyenkor nincs internetkapcsolat, akkor majd akövetkező indításkor lehetőségünk lesz a letöltésre.

Nyelvi csomagok letöltése és telepítése
Nyelvi csomagok letöltése és telepítése

Ha kész, akkor újraindíthatjuk (vagy ha nem rögtön a telepítést indítottuk, akkor tovább használhatjuk) a rendszert.

Kész a telepítés
Kész a telepítés

Majd vegyük ki a lemezt mikor a rendszer kéri és nyomjunk egy entert

Vegyük ki a telepítőlemezt
Vegyük ki a telepítőlemezt

Első indítás

Újraindítás után legelőször a GRUB rendszerbetöltő fogad minket. Itt tudjuk kiválasztani, hogy melyik rendszert akarjuk indítani.

grub
grub

Majd, állítsuk be internetkapcsolatunkat és ezután frissítsuk a rendszert. Ha automatikusan nem indul el a frissítéskezelő, akkor kézzel indítsuk el a Rendszer, Adminisztráció menüpont alól.

Frissítéskezelő elindítása
Frissítéskezelő elindítása

Majd lthatjuk, hogy milyen frissítések érhetőek el. Ha nem látunk semmit, akkor lehet, hogy a rendszer nem töltötte le a csomaglistákat, ekkor kattintsunk az Ellenőrzés gombra.

A frissítések telepítésének elkezdéséhez kattintsunk a Telepítés gombra.

Elérhető frissítések
Elérhető frissítések

Majd meg kell adnunk jelszavunkat

Jelszó megadása telepítéshez
Jelszó megadása telepítéshez

A rendszer telepítésével készen is vagyunk.

Szerző charlie

Évek óta foglalkozom informatikával, azon belül elsősorban Linux szerverek üzemeltetésével. Saját vállalkozás keretében VPS szolgáltatás nyújtásával is foglalkozok.

Olvastad?

Linux penguin

Mit kell tudni az inódokról Linux-on? (1. rész)

A Linux fájlrendszere úgynevezett „inód”-okra támaszkodik. Ezen alapvető építőköveit sokan nem ismerik és nem tudják, …

211 hozzászólás

 1. Katica:
  -A Linuxról meg úgy általánosságban tudhatsz meg dolgokat pl:linux és a vírusok stb…
  http://www.whylinuxisbetter.net/index_hu.php?lang=hu

  -Linuxra ingyenes bétaverzióju nod32 http://beta.eset.com/linux

  -AVG Rescue CD
  http://www.hwsw.hu/hirek/32540/grisoft_avg_rescue_cd.html

  -Amúgy teljesen jó meglátás mert a Windows működéséhez szükséges fájlokat támadják legtöbbször ezért ubuntu live cd-vel átmásolod az adataidat(van benne particionáló) és a windowst meg formázd le ubuntu alól, vagy boot cd-ről meg már lehet vírusmentesíteni.

 2. Sziasztok!!!! MSN-inuyasha.4ever@Hotmail.com koszi legyszy segitsetek mert sik hulye vagyok xd :)):)

 3. Szia Csabesz..felvennel..es leirnad hogy hogy an kell csinalni azt a virusmentesitesi cuccot???? Vagy nem kell felvenni ha nem akarsz itt leirnad nekem???? Elore is koszonom :):):) Amugy mar felraktam az Ubuntut csak…Felek hogy a Vistamon levo virusok ugyanugy kart tesznek a gepemben…mert a vistat nem toroltem rajta van ugyanugy…

 4. Katica: A vistába települt “vírusok” csak akkor képesek működni, ha fut a vista. Ubuntu alatt két okból sem, az egyik az, hogy nem indulnak el (mivel a vistában vannak, nem az ubuntuban), a másik meg az, hogy technikailag képtelenek rá, merthogy azokat windowsra írták, ráadásul többnyire egy bizonyos windows hiba kihasználása segítségével fertőznek. A Linux az egy teljesen más rendszer.
  Röviden: Bármely windowsos vírus Ubuntun működésképtelen. Pont.
  Veszély annyiban van, hogy mivel az ubuntun nem működnek a kártevők, (csak ártalmatlan fájloknak látszanak) ezért te nem fogod látni, ha mondjuk egy pendriveod még tartalmazza a vírust (vagy csak nem ismered fel. hogy az adott fájl vírus, merthogy ubuntun az csak egy ártalmatlan fájl), azt másnak odaadva, egy windowsos gépbe bedugva, ott fertőzést okozhatsz.

  Ez ellen azt teheted, hogy az ubuntun letöltöd pl. a Nod32 for linux bétáját:
  http://download.eset.com/special/eav_linux/ueav.i386.linux
  vagy
  pl. az avg free for linux 8.5-ös verzióját
  http://download.avgfree.com/filedir/inst/avg85flx-r812-a3371.i386.deb

  feltelepíted, és végeztetsz vele egy teljes átvizsgálást. (scan)

 5. Nos én arra gondoltam hogy van egy olyan program hogy TeamViewer többet megtudhatsz róla a videosmart.hu keresőjébe beíród (távolról lehet irányítani a számítógépet) bár Kanada messze van kíváncsi lennék működik-e, ez függ az internet sebességétől. Van Ubuntuhoz meg Windows-hoz is virtuális környezetben megnézem hogy működik. Megnézem ubuntun is van hasonló program, Bár ha már felraktad az ubuntut csak annyit kell tenned hogy a fontos adatokat átmásolod ubuntuban a vistáról, és a vista partíciót törlöd. (ha kevés helyed van akkor lehet ezeket a partíciókat átméretezni) Ezt a két víruseltávolító cd-ket megnézem, majd felrakom valahova neked csak ki kell írni.
  Addig próbáld meg a http://beta.eset.com/linux feltenni a nodot ha letöltötted jobb gomb tulajdonságok vagy ilyesmi és pipáld be a futtatás programként, http://free.avg.com/gb-en/download.prd-afl
  innen a .deb csomagot majd kétszer kattintasz amit letölt, az ubuntus software böngészőjében is van egy vírusirtó Clam, lehet ubuntu alatt már törölni fogja a Vistáról a vírust mert ezek a vírusirtót is támadják, persze csak windows alatt. Holnap 15 órától én ráérnék. Vagy neked mikor lenne jó.

 6. Katica: “Jó, hogy jelzi a vírust, konkrétan melyiket?” ezt is jó volna tudni mert utána lehetne nézni mit csinál pontosan, meg vannak speciális írtok ami egy vírushoz készülnek. pl: http://www.avg.hu/index.php?viewpage=removal-tools

 7. Csabesz:
  Szia!
  Nekem LogMeIn-em van, de még én sem próbáltam úgy ki.
  Ha gondolod, letesztelhetnénk mindkét progit!
  Msn; Skype?
  Üdv Béla

 8. Republic: A LogMeIn “PC vagy Mac típusú számítógépét bármely más internetkapcsolattal rendelkező számítógépről.” sajna Linuxot nem lehet vele irányítani, A TeamViewer full version – Linux (Beta)ez meg fizetős, viszont van .deb az az ubuntu csomag. Azért kíváncsi vagyok van-e ingyenes megoldás hogy másik gép felett átvegye az ember az irányítást linux felett.

 9. Sziasztok! Feltelepítettem az Ubuntut a leírtak szerint, de a magyar nyelvet nem tudtam telepíteni, mert sikertelenül töltötte le a frissítést többszöri próbálkozásra is. Ha valaki tudna segíteni, azt előre köszönöm.

 10. Szia!

  Az előző telepítésem közben áramszünet lett, és pont a grafikus háttér nem töltödött le :D mert én ilyen szerencsés vagyok, a dos-hoz hasonló parancsokkal meg tudtam menteni az adataim,de ebben a módban, hogyan tudom újra telepíteni az ubuntut?
  ha a command után ezt szeretném beírni,mert mondjuk pendriveról telepítek, akkor milyen parancsot kell választanom?
  [[meghajtó:]útvonal] [eszköz] [/E:nnnnn] [/L:nnnn] [/U:nnn] [/P] [/MSG] [/LOW] [/Y [/[C|K] parancs]]

  és hogyan jelenik meg benne ez a sok fenti grafikus ablak?

  Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
  Eszter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás