Home / Linux / Ubuntu / Ubuntu 9.10 telepítése

Ubuntu 9.10 telepítése

Ebben a leírásban bemutatom, hogy telepíthetjük egyszerűen, gyorsan Ubuntu 9.10 Karmic Koala verzióját meglévő Windows (vagy egyéb) operációs rendszer mellé, valamint, ha csak az Ubuntut szeretnénk felrakni számítógépünkre (amin nincsen meglévő rendszer, vagy azt teljesen törölni szeretnénk).

Előkészületek

Nulladik lépésként töltsük le az Ubuntu 9.04 telepítő lemezét (x64=64 bites, x86=32 bites verzió)

 • [download id=”86″]
 • [download id=”87″]

Írjuk ki az ISO fájlt CD vagy DVD lemezre (segítség a Windows alatti kiíráshoz).

Majd ha a kiírás kész, akkor a számítógépünket állítsuk be úgy, hogy CD/DVD lemezről induljon el (erről a számítógép elírásában találunk segítséget).

Elindítás

Ha elindult a számítógép az Ubuntu lemezről, akkor rögtön kiválaszthatjuk, hogy milyen nyelvű rendszert szeretnénk. Itt a nyílbillentyűkkel menjünk a Magyarra, majd enter. Ezután a menüben csak nyomjunk egy entert, minek hatására elindul a Live rendszer.

Nyelv kiválasztása
Nyelv kiválasztása

Ha nem szeretnénk így kipróbálni, akkor választhatjuk rögtön az Ubuntu telepítés opciót is. Én most az Ubuntu kipróbálása lehetőséget választom.

Rendszerindítómenü
Rendszerindítómenü

A Live rendszer

Ha azt választottuk, hogy ki szeretnénk próbálni az Ubuntut, akkor egy teljes értékű rendszert kapunk, amely a CD lemezről fut. Így ki tudunk próbálni mindent, mintha csak egy rendesen telepített rendszer előtt ülnénk.

Telepítés

A telepítést az Asztalon található Ubuntu 9. 10 telepítés ikonra kettőt kattintva tudjuk elindítani, amennyiben a számítógép indításakor nem azt választottuk, hogy automatikusan induljon el.

A telepítést egy varázslón keresztül tudjuk végrehajtani. A varázsló 7 lépésből áll, a fájlmásolást kivéve (mikor a lemezről a számítógépre kerülnek a rendszerfájlok) a telepítés hamar végre lehet hajtani.

A varázsló legelső lépésében a rendszer nyelvét állíthatjuk be. Ha az indításkor kiválasztottuk a magyart, akkor már magyarul jön be a telepítő is, ha akkor elmulasztottuk, akkor most még kiválaszthatjuk a bal oldali listából. Ha megvan, akkor a továbblépéshez kattintsunk a Tovább gombra.

Rendszer nyelvének kiválasztása
Rendszer nyelvének kiválasztása

Következő lépésben az időzónát kell kiválasztanunk. A rendszer a beállított nyelv alapján megpróbálja beálíltani. Ha nem jól állítja be, akkor válasszuk ki magunk, majd Tovább.

Időzóna kiválasztása
Időzóna kiválasztása

A harmadik lépésben a billentyűzetkiosztást állíthatjuk be. A legtöbb esetben a rendszer jól ismeri fel és állítja be. Az alul lévő szövegmezőbe bekattintva ki tudjuk próbálni, hogy minden billentyű ott van ahol lennie kell. Ha esetleg a rendszer nem ismerte volna fel, akkor az Egyéni használat rádiógombra kattintva válasszuk ki magunk a billentyűzetkiosztásunkat.

Billentyűzetkiosztás kiválasztása
Billentyűzetkiosztás kiválasztása

Most következik a telepítés legkényesebb része, a particionálás. Ekkor osztjuk fel a merevlemezt a meglévő rendszerünk és a telepítendő Ubuntu között.

Három eset lehetséges:

 1. Meglévő Windows (vagy egyéb rendszer) mellé telepíteni
 2. Egy új, vagy üres (előzőleg letörölt) merevlemezre telepítünk
 3. Meglévő rendszerünket letöröljük és az helyett telepítjük az Ubuntut

Meglévő Windows rendszer mellé telepítés

Az Ubuntu felismeri, hogy rendelkezünk egy meglévő Windowszal, és felajánlja, hogy átméretezzük a Windowsos partíciónkat (csökkentve a Windows számára elérhető lemezhely méretét) egy csúszka segítségével.

Particionálás
Particionálás

Új vagy üres lemezre telepítés

Amennyiben teljesen üres a merevlemezünk, akkor a legegyszerűbb a dolgunk. Elég csak a Törlés és a teljes lemez használata opciót választani, majd kattintsunk a Tovább gombra.

Lemezhely előkészítése
Lemezhely előkészítése

Telepítés a meglévő Windows (vagy más rendszer) törlésével

Amennyiben törölni szeretnénk a meglévő tartalmat, szintén azt válasszuk ki, hogy: Törlés és a teljes lemez használata

Folytatás…

A következő (ötödik) lépésben kell megadnunk adatainkat. Adjuk meg nevünket, valamint felhasználónevünket és jelszavunkat. Ezzel tudunk majd belépni az Ubuntu rendszerbe.

Beállíthatjuk, hogy automatikusan beléptessen minket a rendszer, vagy kézzel be kelljen írni felhasználónevünket és jelszavunkat. Ez utóbbi az alapértelmezett. Ha egyedül használjuk a gépünket, akkor nyugodtan választhatjuk az automatikus belépést.

Ha a megadott jelszó rövidebb mint 8 karakter, akkor kapunk erről egy figyelmeztetést. Ha át szeretnénk javítani hosszabbra, akkor kattintsunk a Válasszon másik jelszót gombra, vagy a továbblépéshez a Folytatás gombra.

Adataink megadása
Adataink megadása

Ha Windows mellé telepítjük az Ubuntut, akkor lehetőségünk van áthozni a Windows beállításainkat Ubuntu alá.

Ehhez csak be kell pipálni azt (vagy mindet), amit át szeretnénk hozni. A felhasználónév melletti nyilacskára kattintva tudjuk kibontani a listát.

Beállítások importálása
Beállítások importálása

Készen is vagyunk a beállításokkal. Az utolsó lépésben egy összegzést kapunk, majd a Telepítés gombra kattintva elkezdődik a fájlok felmásolása.

Összegzés
Összegzés

A fájlok másolása jó pár percig eltart…

A rendszer telepítése...
A rendszer telepítése...

Amennyiben van élő internetkapcsolatunk (mert azt nem kell beállítani, pl.: chello, vagy router mögött vagyunk) akkor a telepítés végén letölti a magyar nyelvi csomagokat. Ha ilyenkor nincs internetkapcsolat, akkor majd a következő indításkor lehetőségünk lesz a letöltésre.

Nyelvi csomagok letöltése és telepítése
Nyelvi csomagok letöltése és telepítése

Ha kész, akkor újraindíthatjuk (vagy ha nem rögtön a telepítést indítottuk, akkor tovább használhatjuk) a rendszert.

Kész a telepítés
Kész a telepítés

Majd vegyük ki a lemezt mikor a rendszer kéri és nyomjunk egy entert

És már az újonnan telepített rendszerünk fogad újraindítás után. Jó használatot hozzá!

Szerző charlie

Évek óta foglalkozom informatikával, azon belül elsősorban Linux szerverek üzemeltetésével. Saját vállalkozás keretében VPS szolgáltatás nyújtásával is foglalkozok.

Olvastad?

Linux penguin

Mit kell tudni az inódokról Linux-on? (1. rész)

A Linux fájlrendszere úgynevezett „inód”-okra támaszkodik. Ezen alapvető építőköveit sokan nem ismerik és nem tudják, …

53 hozzászólás

 1. to djsenki ! nem minden esetben, kilehet választani, hogy a meglévő vinyodra telepitse és azon 2 oprendszer lessz vagy egy különre ! egyébként a saját file rendszerbe a üres vinyot át formázza !

 2. Hm, ti próbáltátok 7-es VMWare alatt?
  A telepítő kérdéseit úgy ahogy van átugrotta, gyakorlatilag egy kész oprendszert kaptam… Persze angolul.. fél órámba telt átállítani anyelvet és a locationst….:D (Win7 alatt fut..)

 3. nem, de akkor jo, amugy sztem a területi nyelv beállitásoknál, betudod állitani, bár nem probáltam, nekem alapbol magyar volt, xp meg ez a ubuntu megy…!

 4. Hali!
  Van egy asztali gépem(ASUS M3A78 alaplap, AMD Phenom 9550 proci, ATI Radeon EAH4830 videokártya, 4GB ram), amin egy Windows Vista Ultimate(32bit) van. Emellé szeretném feltenni az Ubuntut(9.10 32bit), letöltöttem, kiírtam, bebootol a cdről, megkérdezi a nyelvet, kiválasztom, bejön a menüje(ott akár a kipróbálást, akár az installálást választom), amikor onnan tovább megy, bejön az Ubuntu logo és ennyi a történet, innen nem akar tovább mozdulni. Van valami ötlet, hogy mi lehet a probléma? Előre is köszi a válaszokat!
  Üdv,
  Gaga

 5. Gaga: Hello!
  Nekem ugyanúgy vista ultimate x64 mellé lett telepítve ubuntu 9.10 64 bit és mikor kipróbálásra mentem csak sötét kép a logo után . Ez után elindítottam a kipróbálást csökkentett grafikai módban akkor jó lett onnan telepítettem és utána már jó volt a videókártya zárt driverét feltelepítette maga és restart után már minden ment, szóval próbáld meg ezt a lehetőséget nekem bejött! üdv

 6. tróger: Köszi, azóta már sikeresen megoldottam, letöltöttem a 64bites dvds verziót, az felment baj nélkül. Igaz telepítés után a net meg a hang nem működött, de pppoeconf és alsamixer megoldották a gondom. :) Üdv!

 7. Nagyon köszönöm az eddigi segítségeket.

  Azonban most derült ki hogy 1 hónap múlva vizsgáznom kell Linux-ból :)

  Telepítés-től a shell scriptekig. Ugyhogy lenne még egy kérdésem utána kizárhattok a honlap-ról :)

  Van fent már 1 winxp + kubuntu 9.10…de én most ugy döntöttem hogy szoknom kell a gnome-ot így a Kubuntut le fogom törölni mert ezzel is gyakorlom kicsit a telepítés lépéseit…

  A kérdés hogyan és hol töröljem le a jelenlegi rendszeremet (Kubuntu 9.10); win alatt? vagy a telepítésnél az Ubuntuval irassam fölül?

  Azért értetlenkedek mivel nem vagyok nagy guru: a winxp-t értetlenül szeretném hagyni. Egy szó mint száz: hol és hogyan (mivel) szedjem le a jelenlegi Kubi-mat?

  (a telepítés gyakorlása miatt mindenképpen új rendszert akarok rakni és nem csak átváltani gnome-ra…tehát telepíteni mindenképpen akarok)

  Köszönöm mégegyszer és sorry hogy ennyit írok…asszem ez a 3. vagy 4. kérdésem de nem nagyon értem MÉG. :)

  Köszönet mindenért srácok!

 8. “Majd vegyük ki a lemezt mikor a rendszer kéri és nyomjunk egy entert

  És már az újonnan telepített rendszerünk fogad újraindítás után. Jó használatot hozzá!”

  Sziasztok,
  Hát velem meg nem ez történt..Rendesen végigment a telepítés a végén ezzel a tesztelés vagy ujra inditás..
  ujrainditás..
  a biosban átálítottam hogy ne bootoljon a cd-ről
  és azóta is a windows jön fel kérdés nélkül

  ???? hol rontottam el?
  köszi

 9. ti olylan barmok vagytok/(már elnézést:-(
  a torrenten magyarul le tudjátok tölteni,és semmilyen beállítást nem igényel
  amúgymeg 250gb-os vinyóm van ami ketté van osztva,és mind a kettőn 2op rendszer van.
  128mb ramon indul a 9-is

 10. ha xp is van rajta nyomd le az F8-at majd kilistázza neked az opikat

 11. hello lenne 1 oan kérdésem hogy hogyan lehet xp-t tenni ubuntu 9.10 karmic helyett
  pls várom a segítségeket

 12. Sziasztok !
  Nálam az a történet,hogy be bootol az ubuntu, kiválasztom a nyelvet
  utána rámegyek , hogy Ubuntu telepítése .
  Elsötétül a kép és a bal felső sarokban villog fehéren kurzor!
  Úgy hagytam amíg elmentem fürdeni (megjegyzem az nállam 30 perc)és utánna is csak villogot !

  Mit tegyek hol rontottam el ???

 13. Hello
  Nálam is az van hogy kiirtam az iso fájlt cd re, bootolom a vasat cdröl, bepörgeti , villog a kurzor,s nem kap amit bootoljon s jön az öreg koma xp .. Hol van a gond??

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás