Home / Linux / Ubuntu / Ubuntu alapvető beállításai

Ubuntu alapvető beállításai

Ha sikerült telepíteni az Ubuntut, akkor itt az ideje a használatnak.

Ebben a leírásban elsősorban egy-két fontos beállítást mutatok be, amivel a frissen telepített rendszerünket tehetjük otthonosabbá.

Tartalomjegyzék

A Terminál

Linux alatt Terminálnak (vagy Konzol) nevezzük a parancssori felületet. Ez az a felület, ahol parancsok kiadásával irányíthatjuk a rendszert.

És, hogy miért kell még ma is ezt használni? Sok feladat megoldása sokkal egyszerűbb parancssorból, mint grafikus felületen. Valamint, hogyha tönkremegy a rendszer, akkor a helyreállítást is parancssorból végezhetjük el.

Természetesen amit parancssorral meg lehet tenni azt az esetek nagy részében grafikus felületről is, viszont ez nem olyan hatékony.

A terminált Ubuntu (Gnome) esetén az Alkalmazások, Kellékek menüpontban találjuk

Terminál elindítása Ubuntu alatt
Terminál elindítása Ubuntu alatt

Kubuntu esetén pedig ha KDE3-t használunk a K menü, Rendszer menüpontjában találjuk

Konsole a K menübe
Konsole a K menübe

KDE4 esetén pedig elég csak a gyorskeresőbe beírnunk, hogy Konsole.

A Linux alatt használható parancsokról itt találsz leírást.

Rendszer frissítése

Grafikus felületen (GNOME)

Minden operációs rendszer esetében fontos, hogy rendszerünket, programjainkat naprakészen tartsuk. Ubuntu alatt sincs ez másképp.

Ehhez a Frissítéskezelő alkalmazást (Update Manager) kell csak igénybe venni. Ezt a Rendszer, Adminisztráció menüpontból tudjuk kézzel elindítani, azonban a rendszer alapértelmezett beállítás szerint naponta ellenőrzi, hogy elérhető e valami frissítés, majd ha igen, akkor azt kijelzi a felső tálcán.

Frissítéskezelő elindítása
Frissítéskezelő elindítása

Majd itt kattintsunk az Ellenőrzés gombra, hogy a Frissítéskezelő letölthesse a legfrissebb csomaglistákat.

Frissítéskezelő
Frissítéskezelő

A rendszer be fogja kérni a jelszavunkat, ezt adjuk meg, majd kattintsunk az OK gombra.

Jelszó megadása emelt jogosultságszint eléréséhez
Jelszó megadása emelt jogosultságszint eléréséhez

Amennyiben van elérhető frissítés, akkor ezeket láthatjuk egy listában, majd elég csak a Telepítés gombra kattintani a frissítés telepítéséhez.

Kattintsunk a Beállítások gombra, hogy a frissítésekkel kapcsolatos beállításokat megtegyük.

Beállíthatjuk, hogy milyen frissítéseket telepítsen a rendszer. Azt, hogy melyik mit jelent a Tárolók részben olvashatjuk el.

Majd beállíthatjuk, hogy milyen gyakran keressen frissítéseket a frissítéskezelő. Érdemes kiválasztani, hogy naponta vagy hetente keressen, valamint, hogy a sürgős frissítéseket (melyek rendszerhibákat, biztonsági hiányosságokat javítanak) automatikusan telepítsen és csak a nem sürgős frissítéseket (programok új verziói pl.) kézzel telepítsük.

Frissítések beállítása
Frissítések beállítása

Kattintsunk a Bezárás gombra, hogy kilépjünk a beállításokból, majd a felbukkanó ablakban az Ellenőrzés gombra.

Frissítés terminálból

Terminálból (Konzol) az alábbi parancsokkal lehet a rendszer frissítését elvégezni:

Csomaglisták letöltése:

sudo apt-get update -y

Majd a normál (rendszert nem érintő) frissítések telepítése:

sudo apt-get upgrade -y

Rendszerfrissítések telepítése (új rendszre verzió, vagy nagyobb, rendszert érintő frissítések, pl. Linux kernel)

sudo apt-get dist-upgrade -y

Jogosultságokról

Minden modern operációs rendszerben (így a Linuxokban, a Windowsban) a felhasználóknak jogosultsági szintjei vannak. Így lehet beállítani, hogy mely felhasználó milyen jogokkal rendelkezik. Ki telepíthet programokat, ki aki rendszerbeállításokat elvégezhet, vagy csak használhatja a rendszert.

Linuxok alatt azt a felhasználót, akinek mindenhez joga van root felhasználónak hívják.

Ubuntu esetén nem jön létre külön root felhasználó, hanem a telepítéskor létrehozott felhasználó (vagy akinek beállítjuk) szerezhet root jogokat.

Azért nem rögtön root jogokkal jön létre ez a felhasználó, mivel a mindennapi használat során nincs szükség erre az emelt jogosultság szintre, ez csak a biztonságot csökkentené.

Ha olyan műveletet akarunk Ubuntun végrehajtani amihez nincs elég jogunk normál felhasználóként (tehát root jog kell hozzá), akkor a rendszer feldob egy ablakot, amiben a jelszavunkat kéri be. Be kell írnunk a jelszavunkat, majd minden folytatódik tovább, de immár az emelt jogosultsággal. Ha egyszer így beírtuk a jelszavunkat, akkor azt a rendszer 15 percig megjegyzi.

Jelszó bekérése Ubuntu alatt
Jelszó bekérése Ubuntu alatt

Kézzel is indíthatunk root joggal egy programot. Erre szolgál grafikus felületen a gksudo parancs, vagy terminálban a sudo parancs. Azonban általában nem lesz szükségünk.

A tárolók

A tárolók (repository) olyan speciális könyvtárstruktúra, ahol a telepíthető csomagok, programok telepítőfájljai találhatóak és ezek a csomagok egy index fájlban fel vannak sorolva. Tárolókat a legtöbb esetben az internetről, HTTP protokoll használatával érjük el.

A gyárilag beállított tárolókon kívül nagyon sok harmadik fél (tehát nem az Ubuntu csapat) által karbantartott tároló van, melyekből hasznos, a gyári tárolókban nem létező, vagy azoknál frissebb programokat tölthetünk le.

A hivatalos tárolókból négy fő fajta létezik:

 • main – Canonical által támogatott csomagok. Ez a legfontosabb része az Ubuntunak, ezen csomagok vannak a telepítő lemezen is, csak szabad szoftverek (ha az Ubuntu tárolóját nézzük)
 • restricted – Nem GPL (vagy hasonló), hanem zárt licencelésű programok, azonban a Canonical által támogatottak (pl. ATI vagy NVIDIA driver).
 • universe – GPL (vagy hasonló) licencű programok, melyeket a közösség tart karban.
 • multiverse – Nem GPL licencű programok, melyeket a közösség tart karban

Valamit kiegészítő tárolók:

 • jaunty-security – Sürgős, biztonsági frissítések
 • jaunty-updates – Hivatalos frissítések
 • jaunty-backports – Csomagok a következő Ubuntu verzióból, amik kompatibilisek az adott verzióval
 • jaunty-proposed – Előzetesen kiadott frissítések.

Tárolók kezelése

A tárolókkal kapcsolatos beállításokat a Rendszer, Adminisztráció, Szoftverforrások programot elindítva tehetjük meg.

Szoftverforrások
Szoftverforrások

A legelső, Ubuntu szoftverek fülön állíthatjuk be, hogy mely tárolótípusokat engedélyezzük. A jobb felhasználói élmény miatt, pipáljuk be mindegyiket (mint a képen). Valamint válasszuk ki, hogy mely “tükröt”, melyik országban lévő szervereket használjuk. Ha azt tapasztalnánk, hogy a csomagok lassan töltődnek le, nyugodtan beállíthatunk itt más ország szervereit (német szervereket pl.)

Tárolók ki, be kapcsolása
Tárolók ki, be kapcsolása

Külső tárolók felvétele

Külső tárolók, azok a tárolók, melyek az Ubuntuhoz tartalmaznak programokat, azonban ezeket nem a Canonical cég üzemeltet, hanem külső, (3rd party) gyártók, üzemeltetők, magánszemélyek. Ilyen pl. a Google tárolója, melyből a Google programjait lehet telepíteni, vagy a Medibunto, ahol multimédia programok találhatóak.

Egy ilyen tárolóhoz tartozik egy úgynevezett kulcs, mely azért kell, hogy a csomagok hitelessége ellenőrizhető legyen. Tehát egy külső tároló felvételekor meg kell mondani, hogy mi ennek a tárolónak az elérési útvonala, milyen típusú programok vannak benne, valamint fel kell venni a rendszerbe a tároló kulcsait.

Felvehetünk külső tárolót grafikus felületen, valamint terminálból is.

Ezeket a tárolókat a Szoftverforrások programban, a Harmadik fél fül alatt találjuk. Gyárilag fel van véve a partner tároló, ami azonban nincs engedélyezve (nincs előtte pipa).

Google tároló

A Google programjait a legegyszerűbben (igaz, nem mindig a legfrissebbet) a saját tárolóiból telepíthetjük.

Töltsük le a tároló kiszolgálójának kulcsait, erről a linkről. Kattintsunk a linkre jobb egérgombbal, majd a mentést válasszuk.

Menjünk a Hitelesítés fülre, majd itt kattintsunk a Kulcsfájl importálása gombra, és tallózzuk be a letöltött kulcsfájlt. Az importálás után megjelenik a Google a kulcs listában.

Ezután, a Harmadik fél fülön kattintsunk a Hozzáadás gombra, majd a következő sort másoljuk be a beviteli mezőbe és a Forrás hozzáadása gombbal adjuk is hozzá:

deb http://dl.google.com/linux/deb/ stable non-free
Külső tároló felvétele
Külső tároló felvétele

Kattintsunk a bezárás gombra, hogy elmentsük a változtatásokat. Feljön egy figyelmeztető ablak, hogy elévültek a szoftverforrásokkal kapcsolatos információk. Itt kattintsunk az Frissítés gombra, hogy letöltse a rendszer a legfrissebb csomaglistákat.

Csomaglisták frissítése
Csomaglisták frissítése
Medibuntu tároló

Ezt a tárolót a legegyszerűbben Terminálból, az alábbi parancsokkal telepíthetjük (bármely Ubuntu esetén)

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/`lsb_release -cs`.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list; sudo apt-get -q update; sudo apt-get --yes -q --allow-unauthenticated install medibuntu-keyring; sudo apt-get -q update

Programok telepítése

Ubuntu alatti program telepítésről itt találsz leírást.

(a hangerő csúszka melletti négy kifelé mutató nyílra kattintva teljes képernyőn nézheted)

“Zárt” (restricted) programok, pluginek telepítése

A “zárt” csomagok, olyan programok, pluginek, melyek szerzői jogi korlátozás alá esnek (elsősorban az USA-ban lévő szoftver szabadalmi dolgok miatt), ezért gyárilag nem települ, de hivatalosan támogatott csomagok.

Ilyen pl. a java, a flash, Microsoft betűtípusok, audio és videó codecek, valamint zárt driverek, stb.

Ezeket egyszerűen telepíthetjük, ha telepítjük az ubuntu-restricted-extras csomagot.

Telepíthetjük a már megismert módon a Synaptic segítségével, vagy akár terminálból is, ha beírjuk a következő parancsot:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras -y

Majd beírjuk jelszavunkat (nem látunk a jelszó beírásakor semmit!) és enter.

Új felhasználó felvétele

Telepítéskor csak egy felhasználót hozhatunk létre. Azonban ha több ember használja ugyanazt a számítógépet, érdemes külön-külön felhasználói fiókot létrehozni mindenkinek.

Indítsuk el a Felhasználók és csoportok beállítást a Rendszer, Adminisztráció menüből.

Felhasználók és csoportok
Felhasználók és csoportok

Majd itt kattintsunk a Feloldás gombra, és adjuk meg jelszavunkat.

Felhasználó felvételéhez kattintsunk a Felhasználó hozzáadása gombra.

Töltsük ki értelmeszerűen a mezőket, majd az OK gombra kattintva létrejön a felhasználó.

Szerző charlie

Évek óta foglalkozom informatikával, azon belül elsősorban Linux szerverek üzemeltetésével. Saját vállalkozás keretében VPS szolgáltatás nyújtásával is foglalkozok.

Olvastad?

Linux penguin

Mit kell tudni az inódokról Linux-on? (1. rész)

A Linux fájlrendszere úgynevezett „inód”-okra támaszkodik. Ezen alapvető építőköveit sokan nem ismerik és nem tudják, …

27 hozzászólás

 1. Ennek az Ubuntunak eléggé letisztult stílusa van. Enyhén hasonlít a windowsra. :D

 2. Sziaszok

  A panelomról (ubuntu 9.10) eltűnt a súgó, a hangerőszabályzó és a hálózatkezelő kisalkalmazás.
  Az indítópult-ban benne van ki is van pipálva.
  A hangerőszabályzót (gnome-volume-control-applet) és hálózatkezelő (nm-applet) alt+F2 után futtatva visszajött, de az öröm csak újraindításig tartott.

  Majd próbáltam megjegyeztetni vele a futó alkalmazásokat az indítópult beállításainál.

  De nem jegyzi meg.

  Mit csináljak, hogy ismét tartósan ott legyenek, meg a súgó is?
  köszi
  István

 3. Üdv! Van olyan megoldás amivel úgy lehet létrehozni újabb felhasználókat, hogy ne kérjen jelszót a bejelentkezési oldalon? A felhasználó létrehozásánl már próbálkoztam és ott látszik is egy olyan funkció, hogy a jelszó mellőzése, vagy valami ilyesmi, de nem aktív, így nem lehet be jelölni. Esetleg ha ezt a funkciót lehetne valahogy aktiválni az is segíthet. A segítséget előre is köszönöm.
  Ubuntu 9.10 ha esetleg lényeges.

 4. Udv Denzel!

  sudo adduser jozska

  Ezzel letrehozod a “jozska” nevu felhasznalot. Jelszot mindenkepp meg kell adni.

  Ha azt szeretned, hogy automatikusan lepjen be ennek az usernek a fiokjaba, akkor:

  sudo gdmsetup

  es itt a “Biztonsag fulon be tudod allitani az automatikus bejelentkezest barmelyik useredhez.

  Melleklet:

  Az Ubuntu régebbi kiadásaiban ( pl 9.04) volt mód arra, hogy a gdmsetup segítségével az ember a GDM bejelentkezési tulajdonságai közt többek között a bejelentkező képernyő témáját/témáit is változtassa, variálja. Az új verzióval ez nem lehetséges, legalábbis a GDM korábbi, több füles lehetőségei helyett csak biztonsági alapbeállítások állíthatók (megjelenjék-e a fölhasználóválasztó képernyő vagy automatikus bejelentkezés történjék, ill. ha igen, hány másodpercig lehessen más felhasználóként bejelentkezni).

 5. Köszönöm a segítséget.

 6. Good Day,

  Érdekli egy személyes / üzleti hitelek, Te
  pénzügyileg le? Vagy hitelt kell kifizetni a számlákat? Ha igen, akkor
  vegye fel a kapcsolatot pénzügyi osztály irodai Rush Morgan úr e-mail címen
  livingstonefinance@gmail.com
  ezzel info …

  1. Teljes neve:

  2. Szex:

  3.Age:

  4.Phone:

  5.Country:

  6.Loan szükséges mennyiség:

  7.Duration időszak:

  8Purpose Hitel:

  9.home címe:

  így folytathatja a hitel kérését rendben.

  Üdvözlettel
  Mr Morgan Rush

 7. Dr. Simon Gergely

  Kedves Mindenki!
  Én két és fél éve használok linuxot, mégis megnézek minden alapparancsos leírást, akár tudom, akár nem, mert mindegyikben lehet olyan új információ, ami előtte nem volt meg. Nincs központi, hierarchizált dokumentációrendszer. Mindenki a sajátját ismeri a legjobban, a közös összetevők pedig kevésbé vannak gondozva. Ráadásul az információk korban és disztrók szerint is heterogének. Vannak még 1995 körüli leírások is, melyek helytállók, és vannak a 10-es évekből származók is.
  Idő közben a hivatkozott oldal is megszűnt, kár érte, rápillantottam volna.
  Mit tehetünk, hogy megszerezzük a képességeket a saját tudásunk bővítéséhez?
  Ezek Ubuntu 14.04 (Trusty Tahr) vagy 16.04 (Xenial Xerus) esetén biztosan működnek, főleg gnome vagy mate terminálban grafikus környezetben. Ha mégsem, akkor bocs.
  nyelvtudás: nagyon sok minden csak angolul van meg.
  compgen -c |sort |valamilyen_szövegszerkesztő_majd_szóköz_és_mínuszjel_vagy_csak_szóköz_vagy_még_az_sem_vagy_less_vagy_valami_más &
  Példa: compgen -c |sort |gedit – &
  vagy
  compgen -c |sort |leafpad &
  Ez lekéri a gépünkre telepített majdnem összes parancsot, kivéve talán, ami a bashban van benne, ábécébe rendezi és bemásolja egy szövegszerkesztőbe vagy megjelenítőbe úgy, ahogy a szövegszerkesztő az információkat fogadni tudja, és mondjuk visszaadja a promptot.
  man parancs
  Pl.: man free |more
  info parancs
  pl.: info nano |less
  parancs -h |less (vagy more)
  Pl.: cd -h |more
  parancs –help |more (vagy less)
  például:
  shutdown –help |leafpad &
  több-kevesebb leírást ad róluk.
  apropos parancs
  whatis parancs
  which parancs
  whereis parancs
  mi ez, melyik az, hol van.
  Rövid és részleges információk.
  parancs |grep ‘keresendő_kifejezés’
  A kimenetből kiszűri azokat a sorokat, amelyek a keresendő kifejezést tartalmazzák, a többit elnyeli.
  A következő példában belépünk a /usr/bin könyvtárba, mert csak itt működik jelszó nélkül, lekérdezzük a boinc klienst, vannak-e jelentendő feladatok (nem érdekes, hogy hány), és visszalépünk a felhasználói könyvtárunkba. A parancsokat egy parancssorba foglaljuk és egymás után hajtatjuk végre.
  cd /usr/bin && boinccmd –get_tasks |grep ‘yes’ && cd
  Ha ilyen sorokat dobál ki, hogy: “ready to report: yes”, akkor vannak.
  egy másik tipikus példa elvégez mindenféle frissítést és telepítési karbantartást, újraindítja a gépet, csak felelősséggel, külön fájlokba irányítva, melyeket a saját könyvtárban találunk.
  Újdonság: vannak rövid kapcsolók – jellel, hosszúk — jellel. A rövideket összevonjuk. Pl. ls -l -a helyett ls -la. Itt -q és -y helyett -qy.
  sudo apt-get -q update >1.txt && sudo apt-get -qy dist-upgrade >2.txt && sudo apt-get -qy –purge autoremove >3.txt && sudo apt-get -qy autoclean >4.txt && sudo reboot
  Frissíti a csomaglistát barátságos kimenettel, frissíti a rendszert és mindenre igent válaszol, automatikusan leszedi a nem használt csomagokat és kitakarítja a beállításaikat is, automatikusan kitakarítja a letöltött telepítőfájlokat, végül újraindítja a gépet. A hibacsatornát viszont nem irányítottuk bele a szövegfájlokba abban bízva, hogy nincsenek hibák. Kissé könnyelmű megoldás. Azért kértük, hogy válaszoljon mindenre igennel, mert az átirányítás miatt nem látnánk, mit ír ki a képernyőre, tehát nem tudnánkeldönteni. Előre eldöntöttük helyette.
  A példának sok tökéletlensége lehet és lehet még finomítani rajta.
  A cél inkább egy kis áttekintés volt a teljesség igénye nélkül 2017-ben a jelenlegi technikai állás szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás