Ubuntu – Első lépések (útmutató kezdőknek)

Ez a leírás elsősorban azoknak készült, akik életükben előszór telepítettek Ubuntut, és nem igazan tudjak meg hova tenni a problémákat, viszont hiszem, hogy az Ubuntu sok aktív felhasználója is hasznosnak találhatja ezeket az információkat egy helyen összegyűjtve. Aki szán rá pár percet és végigcsinálja, olyan problémákat küszöböl ki amik az otthoni felhasználásra szánt rendszerek 99,7 %-ánál előbb vagy utóbb előjönnek, így ezekkel előbb vagy utóbb mindenféleképpen foglalkoznia kell majd.
A leírás végén találsz meg tanácsokat a megjelenés megváltoztatásával illetve a megfelelő programok kiválasztásával kapcsolatban. Ezek személyes véleményemet tükrözik, használatuk természetesen nem kötelező.

A leírás megtalálható a sajat blogomon is.
A leírás előző verziója és az arra érkező hozzászólások
0.
A rendszer automatikusan kapcsolódik vezetéken keresztül. Vezetek nélküli hálózat eseten a hálózatok ikonjára (a képernyő jobb felső sarkában található) kattintva ki kell választani a megfelelőt.
Ha problémáid vannak az internetes kapcsolat létrehozásával, ennek az oldalnak a tanulmányozását ajánlom.
1.
Rendszer->adminisztráció->eszközmeghajtók – ha talál valamit, azt engedélyezd.
Megj.: Ha ATI meghajtót találsz nem art utánanézni a neten, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás,
ld.: http://ubuntu.hu/node/10021#comment-111113
Ha kész vagy, nyisd meg a terminált, és másold be a következő pontokban leírt parancsokat
(Ha nincs kedved a terminálhoz, ezeket a feladatokat grafikus úton is megoldhatod, ugyanazzal a végeredménnyel, amint látni fogod. De azt is látni fogod, hogy így egyszerűbb.)
hint: Hamar hozzászoksz majd a másolásnak ahhoz a módjához, amikor a másolandó szöveget kijelölöd, majd a helyre, ahova másolni szeretned, rákattintasz az egér görgőjével. Persze a másolás/beillesztés, ctrl+c/ctrl+v működik akárcsak a Microsoft rendszeren, de ez sokkal kényelmesebb.
2.
Terminál:

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/jaunty.list --output-document=/etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list

Ezt követően pedig:

sudo apt-get update
sudo apt-get install medibuntu-keyring
sudo apt-get update

(Ez a két parancs hozzáad egy tárolót a rendszerhez ahol sok jó software található, hogy ne keljen őket külön netről levadászni)
A grafikus út:
Rendszer/Adminisztráció/Szoftverforrások/”Harmadik fél” (fül)
A szoftverforrásokban ajánlott az „Ubuntu szoftverek” és a „Harmadik fel” fülön kipipálni mindent, ami itt telepítés után látható.
3.
Terminál:

sudo aptitude install libdvdcss2 non-free-codecs rar sun-java6-jre sun-java6-plugin
 

A grafikus út:
Rendszer/Adminisztráció/Synaptic csomagkezelő
Itt megkeresed ezeket a csomagokat, egyenként kijelölöd őket telepítésre, végül telepíted:

 • libdvdcss2 (eredeti DVD-k lejátszásához)
 • non-free-codecs (kodekek)
 • rar (ki/becsomagolás)
 • sun-java6-jre (Java)
 • sun-java6-plugin (Java)

4.
http://java.com/en/download/installed.jsp
látogasd meg ezt az oldalt, ami leellenőrzi, a JAVA működik-e, amennyiben nem, innen is letöltheted
5.
Kész vagy, innen kezdve rendszered fel van készítve az otthoni felhasználásra, gratulálok!
*****Megjelenés*****
Alkalmazások->hozzáadás/eltávolítása->jobbra fent írd be keresőszónak: compiz
Telepítsd a találatok közül az „Asztali effektek speciális beállításai” csomagot
Ha megvagy: Rendszer->beállítások->CompizConfig Beállításkezelő, és itt beállíthatod mindezeket a funkciókat:


Javaslom Firefoxhoz a https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/8105 oldalon található téma használatát
Javaslom a http://art.gnome.org/themes/icon oldalról saját ikonok telepítését, kedvencem a „Dropline Neu!”
(Letöltöd, kicsomagolod, rendszer->beállítások->megjelenés és a kicsomagolt mappát csupán egyszerűen behúzod ebbe az ablakba)
Lehetséges komplett szép témák letöltése a http://francois.vogelweith.com/index.php?option=com_content&view=categor… oldalról
*****Az általam használt/javasolt szoftver*****
Video: vlc
zene: Audacious (én erre is a vlc-t használom)
Skype: Skype 🙂
MSN/ICQ/IRC: Pidgin (része a rendszernek)
Office: Open Office (része a rendszernek)
Internet: Firefox (része a rendszernek)
Mail: Thunderbird
CD/DVD írás: Brasero (része a rendszernek), GnomeBaker, K3B (sok beállítási lehetőség, hátránya, hogy KDE-s szoftver, ezert Gnome környezetben való futtatása a többi alternatívához képest erőforrás igényesebb lehet).
Kepszerkeszto: GIMP (része a rendszernek)
Torrent: Ktorrent (Ez is KDE-s, én ezt használom, de a rendszer előtelepítetten tartalmazza a Transmission nevű torrent-klienst, illetve lehet próbálkozni a Deluge-vel)
Vírusirtó: NINCS RÁ SZÜKSÉG
Tűzfal: Része a rendszernek, kikapcsolt állapotban, pl. a FireStarterrel konfigurálható (én nem használom)
További hasznos program továbbá az Alltray és a Vagalume (last.fm kliens).
Creative Commons LicenseHowTo: Ubuntu – Elso lepesek (Utmutato kezdoknek) by http://tommii-myblog.blogspot.com/ is licensed under a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország License.

23 thoughts on “Ubuntu – Első lépések (útmutató kezdőknek)

 1. Igen, én leszek itt a nyávogó hisztiző egyén. De én nem értem a fenti leírást.
  1. Ismét medibuntu tároló engedélyezése. Minek? Egyedül skypehoz tartanám esetleg szükségesnek. ubuntu-restricted-extras csomag telepítése a rendes tárolókból eddig minden kodek problémát megoldott nálam, amit meg nem (hibás videó!, csicsa ASS/SSA felirat) azt vlc / mplayer. Viszont ha itt elkezdünk külső tárolókat ajánlgatni, ráadásul egy parancsosoros megoldással, amihez nincs oda írva, hogy mit csinál és mi az a medibuntu tároló, akkor az az egyszeri és valódi kezdő felhasználóban azt a hatást kelti, hogy valami földöntúli, megérteni nem szükséges információ kell csak azért, hogy működjön az asztali ubuntus gép. Tehát IMHO Medibuntu tárolót felejtsük el, ha csak nem akar valaki skypolni, vagy nincs óhatatlanul szüksge a libdvdcss2-re. (Én részemről több EREDETI dvdt is lejátszottam gond és libdvdcss2 nülkül. Biztos, hogy kell?)
  2. További csomagok… szintén ubuntu-restricted-extras magával rántja mindazt ami SZÜKSÉGES. Belértve javát, unrart, csúnya gstreamer kodekeket, plusz adobe flasht és ms betűkészleteket. (Ezen kettőre hidd el előbb lesz valakinek szüksége mint titkosított DVD lejátszására vagy JAVÁra.)
  3. Megjelenésnél talán lehetne említeni egyrészt az, hogy témákat nem a compiz config settingsben kell (újdonsült felhasználó honnét tudja, hogy „itt beállíthatod mindezeket a funkciókat” alatt rájuk nem gondolsz?), illetve ajánlhatni lehetne még gnome-look-ot mint téma gyűjteményt. Messze nagyobb gyűjtemény, mint mondjuk gnome art.
  4. Általad használt/javasolt részleg:
  – Nézd át, hiányoznak az ékezetek, miközben fentebb nem. Így csúnya.
  – Zenénél nem értem miért ajánlod Audacioust, ha te sem használod. Tessék oda írni az előnyét, hogy miben jobb az alapból telepített Rythmboxnál. (IMHO egyetlen előnye, hogy winamp téma kompatiblis.) Annélkül megint arra sarkalja a júzert, hogy hagyja az egészet a fenébe, hisz alapból telepített zenelejátszó rossz, egyesek videólejátszóval hallgatnak zenét mások meg valami még egyebet telepítenek.
  – Torrent: deluge-t, transmission-t vastagíthatnád ha a többi „egyéb alternatíva” is vastag.
  Összegezve (értsd flame részleg): Ez a cikk nagyon buta, talán sokakat nem Ubuntura csábító, hanem attól elrettentő hatása van.

 2. Nem akarlak megbántani, de egyet kell értsek az előttem szólóval. Kicsit túl sok információt akarsz egyszerre lenyomni az olvasó torkán. Szerintem ez a leírás egy háromrészes sorozatba kívánkozik inkább.
  Az sem volna ártalmas dolog, ha kicsivel több képernyőmentést alkalmaznál. Egy kezdő ubuntusnak (Windowsosnak is!) fontos hogy elsőre megtaláljon mindent a kezelő felületen. Ha belezavarodik a szövegbe ott vannak a képek kapaszkodónak.
  A másik fontos dolog. Ha ez a leírás kezdőknek szól, és azt szeretnéd hogy a terminált használja akkor írd le hogy azt hol találja. (Ctrl+Alt+F1, Alt+F2 gnome-terminal stb..)
  Kényelmi szolgáltatások telepítésére ott az Ubuntu Tweak. Az a Skype-tól kezdve minden vackot tud telepíteni, amire lehet nincs is szüksége egy kezdőnek.
  Vírusirtó minden rendszeren használni kell, legalább azért, hogy a hálózat Windowsos gépeit megvédjük.
  Ezeken túl dicséretes, hogy gondolsz a kezdőkre. Csak így tovább!

 3. Én megköszönöm azért, hogy gondolsz ránk a nagyon kezdő felhasználókra. Elolvastam és kipróbáltam. Egy bajom van, mint kezdő felhasználó, hogy az ikon téma lementve az trgz becsomagolt és nem tudom, hogy az ilyen fájlokat, hogyan is kell telepíteni? Mert hozzá vagyok szokva a windows exe=duplakatt és megy. De itt az Ubuntun nem tudom hogy is kell ezeket telepíteni? Megköszönnék egy kis felvilágosítást róla.

 4. @csavi: Pont ezért hiányoltam a fenti leírásból, hogy témák telepítése nincs leírva. ;D De ez persze nem neked szólt, megint csak a cikk írójának.
  Szóval
  Rendszer menü felül > Beállítások > Megjelenés
  Ezen ablak közepére csak rádobod a csomagot és ki fogja írni, hogy téma telepítve, akarod-e alkalmazni.
  Ha netán ez nem tetszik valamiért, akkor ugyanezen ablak alján van egy telepítés gomb, rányomsz, kitallózod a csomagot és OK.

 5. Oké értem és köszönöm! Viszont ment közben megoldódott és véletlenül, mert rákattintottam az letöltött icon csomagra és lőn csoda, nekem legalább is, mert felugrott egy ablak és megkérdezte, hogy akarom-e telepíteni? Naná, hogy akartam. De köszönöm, megyek és kipróbálom. Most olyan vagyok, mint egy nagy gyerek a Linuxal, pedig betöltöttem az 57-et…

 6. Hát szerintem pedig jó a cikk. Attól még hogy valaki most probálja ki az ubuntut még nem gyagyás, és szerintem a programok kiválasztásánál ki van emelve, hogy „személyes vélemény”
  Az én problémám tudod mi… -hogy kevés az ubuntus cikk 🙂

 7. [re=4620]Járfás Norbert[/re]: „Az én problémám tudod mi… -hogy kevés az ubuntus cikk :)”
  Lassan, de azért készülnek az Ubuntus cikkek is. 😉
  [re=4686]Vikt0r[/re]:
  Linuxon én még nem találtam olyan TC alternatívát, amely teljesen megfelelelt volna nekem. A Krusader és a Gnome Commander egész jók, de mégsem TC 🙁
  Igaz, amióta Linuxot használok nagyon ritkán van szükségem kétpaneles fájlkezelőre. Nem azért, mert annyira isteni a Linux, csak egyszerűen nincs rá szükségem.

 8. [re=4690]gofree[/re]: Szerintem a Krusader jobb mint a TC 🙂
  amúgy meg ugye az MC az mindig ott van.

 9. Én is azzal szeretném kezdeni, hogy örülök, hogy gondolsz a kezdőkre, és írtál nekik egy ilyen cikket. Köszönöm a nevükben is.
  Ami viszont negatívum, hogy ennek a cikknek az elolvasása és végigcsinálása után ugyan lesz egy használhatóbb rendszerük, de ők maguk nagyjából ugyanolyan kezdők maradnak, mint előtte voltak, ugyanis ez csak magyarázat nélküli instrukciók halmaza, az indoklások, a miértek, a részletek nincsenek leírva. Egyetértek azzal az előttem szólóval, aki szerint ez így egy kezdő számára akár elrettentő is lehet, mivel azt sugallja, hogy mindenféle hókusz-pókusz kell ahhoz, hogy az ubuntu megfeleljen otthoni használatra. Mert magyarázatok nélkül egy kezdőnek ez csak hókusz-pókusz. És nem csak a műveleteket, hanem a közben felmerülő fogalmakat is magyarázni kéne, tehát pl. a „jelöld ki a csomagokat telepítésre” utasítás elé jó lenne egy magyarázat a windowstól teljesen különböző programtelepítési folyamatról, amiben azt is leírod, hogy mik egyáltalán a csomagok.
  A gstreamer, a flash és az ms betűk telepítését én is hiányolom. Ezek alapdolgok.
  A Megjelenés részhez leírhattad volna, hogy az alapból meglevő témákból hogyan lehet választani.
  Az ajánlott programok listájának inkább egy olyan felsorolásnak kéne lennie, amiben látszik, hogy mikből lehet választani. Tehát ha mondjuk nem tetszik a RhythmBox, akkor mikre cserélheted. Persze az lenne az igazi, ha még arról is lenne leírás, hogy melyiknek mi az előnye a többihez képest. És legalább ide tehettél volna egy leírást arról, hogy hogyan kell egyáltalán programokat telepíteni, mert így, hogy odaírod a nevét, az ex-windowsosok nekiállnak túrni a netet letöltési linkekért, és még ha megtalálják, akkor sem fogják tudni, hogy nekik a .deb csomag kell…
  (Az pedig, hogy a Firefox kategóriája „Internet”, enyhe fogalomzavarról árulkodik. Böngésző lenne helyesen.)
  A vírusirtó mellőzését linuxon megértem, de a tűzfal azért nem ugyanaz a kategória. Tűzfal nélkül gépet használni olyan, mintha nem zárnád be az ajtódat, merthogy feltételezed, hogy úgyse próbál majd senki benyitni. Én sem vettem komolyan régen, de weboldalak készítésével foglalkozom, és egyszer azt vettem észre a logokban, hogy a saját gépemen levő félkész webes alkalmazást külső IP-kről nézegették. Nem okoztak kárt, nem lett belőle semmi bajom, de nekem ennyi elég volt, hogy felnyissa a szemem, és azóta nem használok gépet tűzfal nélkül. Neked sem kéne. És lehet, hogy ha hozzám hasonlóan a saját hibádból tanulod meg, nem úszod meg olyan simán, mint én.
  Na mindegy, összefoglalva, jó ez a cikk, csak legyenek benne magyarázatok, hogy tanulni is lehessen belőle.

 10. Hm, Jó a cikk, bár kicsit tömény… Pl én még windowsos vagyok, és kb a felét nem igazán értettem…
  De tán azért, mert még a letöltés előtt állok, s egy olyan telepítőt szeretnék letölteni, ami a lehető legtöbb cuccot tartalmazza, szal nem egy cds telepítőt, hanem egy olyat ami már csak dvdn fér el, annyi progi van benne…. Létezik ilyen letölthetős verzió? Csak hoyg átküldöm havernak a linket vagy torrentet, és utánna minél kevesebbet keljen a mobilnetemet használnom a linux progikkal való feltöltéséher…

 11. [re=4940]plasticbomb1[/re]: Heló. Tudomásom szerint nincs DVD-s Ubuntu, de ha hasonlóan egyszerűen használható Linuxot disztribúciót szeretnél, akkor nézd meg a Debian-t. Itt letöltheted a 32 bites verziót http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.2a/i386/bt-dvd/
  itt meg a 64bites verziót http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0.2a/amd64/bt-dvd/
  Amint látod mind két esetben 5 DVD image file fogad. Neked a telepítéshez az egyes sorszámú kell. A többi lemez a kevésbé népszerű programokat tartalmazza, tehát az elsőn vannak a nagyon népszerűek és az ötödik lemezen a legkevésbé népszerűek. Persze nem akarom rád erőszakolni a Debian-t azt választasz amit szeretnél, de a mobil nettel ezzel járnál a legjobban mert szinte semmit nem kell letöltened.

 12. Hi, nos most pont egy friss ubuntu alól írok… Laptop… meglett ennek is a hibája, s ki is próbálom az ubuntut… eddg jó-jó-de most nekiállok összeszedni mindazt, ami kell neki….. kicsit nem tetszik hogy beraktam egy mp3as lemezt és keresi a codecet… eddig ez negatívum… a dvd verziót megf le fogom szedni,amint van kábeles netem… Hja és a Pdan keresztüli netem simán egyből megette…:P

 13. @plasticbomb1:
  Igen ám, csak ellentétben a másik oprendszerrel ez talál kodeket és telepíti. d: Ok, lehet, felhasználói szemszögből mp3nak alapból kéne mennie. Viszont bármilyen elvont, alig használt videó vagy hang kodekre lesz a továbbiakban szükséged, ha nem látja akkor azt is megkeresi, telepíti.

 14. Jut eszembe. A DVD Ubuntu elárulom nem biztos, hogy az „igazi” mindenkinek. A DVD a „main” tárolót tartalmazza csak. Ez azt jelenti, hogy csak a Canonical (Ubuntu fejlesztők) által támogatott nyílt forrású szoftverek találhatóak rajta. Tehát amire szükséged lesz/lehet első installkor/után, úgyismint zárt forrású driverek, flash lejátszó, kétes jogiállású videó és hang kodekek az mind-mind nincs rajta. Kétségtelen tény, nyelvicsomag viszont igen.

  1. Az USA beli jogi korlátozások miatt nincsenek ezek rajta, azonban van egy csomó Ubuntu alapú disztró amikbe belerakták (pl. Kiwi, vagy LinuxMint). LinuxMint egy nagyon jól összerakott rendszer, minden van benne amire az átlag felhasználónak szüksége van.

 15. Üdv!
  Elég új vagyok Ubuntuban (tegnap raktam fel) és ma bukkantam rá erre a leírásra… Viszont lenne egy kis problémám a medibuntu tárolóval… a sudo apt-get update-re kiír sok linket, és a végén ezt:
  Csomaglisták olvasása… Kész
  W: GPG hiba: http://packages.medibuntu.org jaunty Release: Az alábbi aláírások nem igazolhatók, mert a nyilvános kulcs nem elérhető: NO_PUBKEY 2EBC26B60C5A2783
  W: Próbáld futtatni az apt-get update -et, hogy javítsd e hibákat
  Azt vettem ki ebből, hogy a tárolókhoz szükséges publikus kulcsot nem találja… mit lehet tenni?

 16. fonix232 a hiabt valoszinuleg azert adja mert eleg sok szoftnak ubuntu alatt elszokva a microsofthoz kell alairas amit egy txt fajlba masolsz es megadod neki ezt minden program hivatalos oldalan megkapod (en is meg uj vagyok a linux vilagban de nem banom 😛 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .