Ubuntu Mate? Az meg mi?

Ha még nem ismered az Ubuntu Mate-et vagy csak futólag hallottál még a Linux alapú operációs rendszerekről, akkor elsőre kicsit nehéz lehet összehasonlítani a Linux alapú rendszereket a sokak által ismertekkel, mint például a Windows vagy az IOS.
Az Ubuntu jelenleg az egyik, ha nem is a legnagyobb Linux alapú asztali operációs rendszer. A Linux az Ubuntu szívébe lett zárva és lehetővé teszi, hogy létrehozzunk és megalapozzunk, valamint biztonságossá tegyünk erőteljes és sokoldalú operációs rendszereket. Ide tartozik például az Android is, amely már milliárdok kezében megfordult és szintén Linux alapú.

Linux

Az Ubuntu több különböző verzióban érkezik, amelyek mind egyedi felhasználói környezettel rendelkeznek. Az Ubuntu Mate az alapértelmezett Ubuntu operációs rendszert hozza az Ubuntu Mate felhasználói környezettel megspékelve.
A Mate felhasználói környezet tartalmaz egy igen fejlett fájlkezelőt, amely összeköt minket a helyileg és online tárolt fájlokkal is, ezen kívül tartalmaz szövegszerkesztőt, számológépet, archívum kezelőt, képmegtekintőt, dokumentum megtekintőt, rendszerterminált és még sok mást. Ezek mind testreszabhatók az irányítóközpontban (Control Centre).
A Mate felhasználói környezet egy intuitív és megnyerő dizájnt testesít meg, amely ismerős lehet már a Windows-ból vagy az IOS-ból, így nem kell egy teljesen ismeretlen felülettől félnünk.

A Mate biztosítja a szükséges eszközöket ahhoz, hogy kezeljünk és használjunk egy számítógépet, ez azonban nem minden, amire képes. Rengeteg Windows-os alkalmazás is elérhető az Ubuntu Mate-en, amelyek egy igazán tiszteletre méltó munkaállomássá tudják változtatni számítógépünket. Firefox, Rhythmbox, VLC Media Player és még sok más alkalmazás érhető el az Ubuntu Mate rendszeren is. Ezen felül természetesen kapunk egy beépített tűzfalat, backup lehetőséget, szkennelés és nyomtatás támogatást és még sok más egyéb funkciót, amelyek rendkívül jól, jönnek a mindennapokban. Az Ubuntu Software Centre ráadásul több ezer alkalmazást tartogat a felhasználók számára, amelyek között szabadidős és professzionális célokra is vannak programok.
 
A gamerek számára is jó hírünk van! Az elmúlt pár évben a Linux elsőosztályú játékos platformmá lépett elő, köszönhetően a Steam megjelenésének Linux-ra is. Az Ubuntu Mate teljes mértékben kompatibilis a Valve által fejlesztett Steam applikációval, amely az egyik legnépszerűbb platform a játékosok számára manapság. Több ezer játék érhető el Linuxra jelenleg is.
Ubuntu

Habár a Steam egy hatalmas lépés volt előre a Linux számára a játékok terén, rengeteg minőségi és szórakoztató Open Source (nyílt forráskódú) játék is elérhető az ubuntu Mate-re a Software Centre-en keresztül. Nem számít, ha a repülő szimulátorokat, a motoros versenyeket, az FPS-eket vagy a kártyajátékokat szereted. A Software Centre-ben biztos találsz olyan játékot, amely elszórakoztat egy unalmas napon.
Az Ubuntu Mate egy remek operációs rendszer, amely jó választás azok számára, akik a Windows vagy az IOS helyett keresnek egy jó alternatívát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .