Újdonságok a Linux Mint 20.3 „Una”-ban

2022. január 5-én megjelent a Linux Mint 20. sorozatának utolsó kiadása, az „Una” névre hallgató verzió. A frissítés a 20.2-es Uma rendszerre alapoz és apró simításokat, valamint pár ropogós új funkciót is becsempész a Mint-be, többek között új gombokat és sávokat, sötét módot, feljavított TV élményt és egyebeket.

Megéri tehát váltani az Una-ra?

Nézzük!

Új gombok és sávok

 

A Linux Mint már eleve egy kifejezetten letisztult és felhasználóbarát rendszer. Az Ubuntu után jó eséllyel a 2. legnépszerűbb Linux disztró, hiszen könnyű kezelni, szép és elegáns külsővel rendelkezik, továbbá a Linux minden finomsága megtalálható benne.

Aki Windows-ról vagy Mac-ről váltana Linux élményre, annak a Mint is egy kecsegtető választás lehet. Az Una frissítéssel a Mint kapott egy kisebb „facelift”-et. A színsémában találkozunk enyhe változtatásokkal, ami a vonzerőt hivatott növelni és a figyelemelterelést csökkenteni.

Kulcsszavak: szép külső és produktivitás.

Az Una-val a Linux Mint is felült a lekerekített sarkok vonatára, tehát az alkalmazások szélei nem hegyesek, hanem simábbak. A minimalizálás és maximalizálás gombja is kicsit máshogy néz ki. Láthatjuk tehát, hogy a dizájnerek nem unatkoztak ez elmúlt hónapokban.

Egy változtatás, ami nem biztos, hogy mindenki kedvére válik az a felnagyított címsorok. A cél egy kényelmesebb és könnyebben navigálható munkakörnyezet lett volna, ezt pedig el is érték a fejlesztők, viszont a nagyobb címsorok hasznos teret elvesznek a képernyőből. Ha sok infó fut a képernyődön meló közben, akkor hamar szembesülhetsz vele, hogy nincs hely annyi mindennek a munkaterületen.

Habár jelenleg nincs beállítás, amivel a régi stílust vissza tudjuk állítani, a Mint fejlesztők biztosítanak egy kiskaput e téren. Ha feltelepítjük a „mint-themes-legacy” csomagot, akkor a beállításokon keresztül hozzáférést kapunk a séma megváltoztatásához. A csomag telepítéséhez az alábbi parancsot írjuk be a terminálba:

sudo apt install mint-themes-legacy

Ha feltelepült, akkor a Beállítások szekcióból (Settings) indítsuk el a Sémák alkalmazást (Themes). Az ablakszegélyek (Window Borders) szekcióban választhatunk, hogy milyen típusú szegélyeket szeretnénk. Ott lesz az új és a régi stílus is. A listában egyéb elemek is vannak, tehát az operációs rendszer más részeit is testreszabhatjuk.

Sötét mód

A sötét mód (Dark Mode) szinte minden alkalmazás szerves része manapság, hogy kíméljük a szemünket esti munka közben.

A Mint-ben is számos alkalmazás kapott sötét módot, ezek közül a legfontosabbak a videólejátszó, az IPTV lejátszó, a képnézegető és a parancssor, vagy terminál. A jó hír az, hogy a sötét módot minden alkalmazáson belül egyesével is be lehet állítani, nem kell rendszerszinten alkalmazni. Eldönthetjük tehát, hogy csak a videólejátszó és a képnézegető alkalmazásban legyen például sötét mód, a többiben viszont ne.

Sajnos nem minden alkalmazás kapta meg a sötét módot. A Szoftvercenter (Software Center) például továbbra is világos szürke marad és nincs opció teljesen sötét módra. Rossz hír ez azoknak, akik gyakran böngésznek a letöltendő szoftverek között. A fájlkezelő is hasonlóan járt, mivel itt sincs sötét mód. Furcsa, hiszen aki Linux-ot használ elég gyakran fog fájlok között navigálni. Na de ne csüggedjünk, lehet, hogy a 21-es verzióban ezek is megérkeznek.

Linux Mint

Jobb tévés élmény

A Hypnotix alkalmazás a Mint 20-as verziójának elején került bemutatásra és lehetővé teszi, hogy ingyenes tévécsatornákat nézzünk.

Ezt a szolgáltatást IPTV-nek is szokták hívni és nem csak az ingyenes tévé csatornákra, de filmekre és sorozatokra is kiterjed. Igazából egy komplett streaming szolgáltatásról van szó. Az alkalmazás eddig sem volt rossz, de az Una még javít a használhatóságán jobb böngészési lehetőségekkel, továbbá egy teljesen új keresősávval, hogy azonnal a kedvenc műsorunkhoz tudjunk ugrani.

Linux-on fontosak voltak a kompatibilitási sztenderdek, ezért a Mint kiterjesztette az M3U és Xtream szabványokra is a támogatást. Ez annyit jelent, hogy többfajta szolgáltató műsorait tudjuk stream-elni, nőtt a választék. Apró kellemetlenség, hogy a Hypnotix-et magunknak kell konfigurálni ezekre.

Megújult a Thingy

Az Una egy teljesen új alkalmazást is elhoz nekünk, mely „Thingy” névre hallgat. Egy felhasználóbarát és minimalisztikus dokumentumkezelőről van szó, ami összegyűjti PDF fájljainkat és egyéb dokumentumainkat egy helyre és nyomon követi azt, hogy hol tartunk olvasásukban.

Hasonlóan működik, mint a népszerű podcast alkalmazások.

A képregény és manga olvasók szeretni fogják a Thingy-t, mivel nem kell manuálisan megkeresni, hogy hol tartottak az olvasmányban, továbbá azt is látják, hogy mikor lesz vége a sztorinak. Időben lehet tehát újat keresni!

A Thingy egyébként egy „XApp”, ami azt jelenti, hogy könnyű portolni egyéb Linux disztrókra. Ha tehát bejön, akkor használhatod a többin is.

Friss levegő a Mint-ben

A színfalak mögött számos egyéb apró javítás is érkezik az Una frissítéssel. Jobb lesz az erőforrás menedzsment, a nyomtatás és a szkennelés, továbbá az asztali navigáció. Az erőforrásmenedzsment javítása érdekében a rendszerjelentések például naponta egyszer fognak csak futni ahelyett, hogy óránként futnának egyszer. Ezzel az akkumulátor időt javítja egy kicsit a Mint. A Bluetooth funkciót is lehet közvetlenül be- és kikapcsolni a tálcán található Bluetooth menüből.

Nyomtatás terén is fejlettebb lesz a rendszer, mivel a HPLIP frissítve lett a 3.21.8 verzióra, hogy a legújabb HP nyomtatók és szkennerek is támogatva legyenek. Visszafele portolva lett a legújabb ipp-usb és sane-airscan szabvány is, melyeket érdemes kipróbálni, ha valamiért a nyomtató vagy szkenner nem akar működni a telepített driver-ekkel.

Az Una-ban a Cinnamon 5.2 is fejlődött, a reflektorfényben pedig a naptár applikáció van ezúttal. Az események, amit a naptárba beraksz meg fognak jelenni az úgynevezett „applet”-ben is.

Ezek az események ugyanazt a színt használják, mint az adott naptár, amelyben létrehozták őket, tehát több naptár eseményeit is nyomon lehet követni.

Az applet folyamatosan szinkronizál az evolution-data-server-el, tehát több online naptárat és alkalmazást is támogat. Ha például GNOME naptárat használunk, azzal eleve kompatibilis, de megoldható a Google Naptár és a Thunderbird is. 

Ez tehát a Linux Mint jelenlegi állapotában. A disztrót most tényleg érdemes kipróbálni, ha friss levegőre van szükséged!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .