Veszélyesnek számít 2020-ban nyilvános helyen wifi-t használni?

free Wi-Fi

Sokan mondták már, hogy a publikus helyen található wifi hálózatok használata veszélyes lehet, mert a közelünkben tartózkodók meghack-elhetik gépünket. Sok tévhitnek azonban nincs már alapja, ugyanis az újabb wifi szabványok sokkal biztonságosabb internetezést tesznek lehetővé, mint elődeik.Wi-Fi
A téma, hogy veszélyes-e 2020-ban a publikus wifi használat, egy igen összetett dolog, viszont általánosságban elmondható, hogy biztonságosabb, mint régebben, köszönhetően annak, hogy a legtöbb weboldal már használja a HTTPS szabványt. Ezáltal jóval nehezebb beiktatni kémkedőprogramokat az adatforgalomba. AZ EFF szerint a publikus wifi hackelés már annyira nehéz és rizikós, hogy szinte teljes biztonságba érezhetjük magunkat a támadóktól.
A publikus wifi hálózatokkal kapcsolatban felmerülő problémák nagy részét a HTTPS titkosítás megoldotta, mióta szinte minden weboldal használja a szabványt. A régi http weboldalak esetében igen könnyű volt bárki számára belenézni adatforgalmunkba és leklónozni képernyőnket, látva azt, hogy mit csinálunk egy weboldalon, ezáltal pedig könnyen hozzáférhettek olyan személyes adatokhoz, mint bankkártya adatok, jelszavak, telefonszámok, stb. Ami érdkes, hogy maga a hotspot is elvégezhet egy közbeiktatós (middle man) támadást azáltal, hogy egy hamis weboldalt mutat nekünk az igazi helyett, ahol megadva adatainkat azok már el is lettek lopva. HTTP oldalaknál lehetséges volt, azonban a HTTPS szabvány nagyrészt véget vetett ennek, és a böngészők is figyelmeztetnek minket, ha http weboldalakra tévedünk.nyilvanos Wi-Fi
Ha HTTPS-en keresztül kapcsolódunk egy weboldalra, akkor a szaglászók csak annyit látnak, hogy mely domain-re kapcsolódunk. Semmi mást nem. A HTTPS sem tökéletes viszont, mert a DNS kód titkosítása még nincs elterjedve, és egy hálózaton bizonyos eszközök láthatják más eszközök DNS kérvényeit a hálózat felé. Amikor csatlakozni akarunk egy weboldalhoz, akkor eszközünk kapcsolatba lép saját DNS szerverével, ahonnan megkapja a kívánt oldal IP címét. Ezáltal pedig egy kémkedő követheti, hogy mely weboldalakat látogatjuk meg, de több infó nem fog rendelkezésükre állni.
A legbiztonságosabb módja az internethasználatnak az előbb felsoroltak miatt továbbra is a VPN szerverek használata. Ha VPN-en keresztül internetezünk, akkor minden adatforgalmunk áthalad egy távoli VPN szerveren, és a hálózat csak egy címet lát, a VPN címét, így mi magunk védve vagyunk. A VPN-ek használata alapvetően fontos még, ha olyan időket is írunk, ahol a publikus internethasználat nagyrészt biztonságos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .