VHD lemezkép átalakítása ISO telepítőre

A VHD (Virtual Hard Disk) a Microsoft VirtualPC virtualizációs programjának merevlemezkép fájlja. Tehát egy virtuális merevlemez.
Mostanában sokszor találkozhatunk ezzel a fájlformátummal a Windows 7 kapcsán. Azonban virtuális gépben könnyen gyárthatunk magunknak egy saját Windows kiadást, amit a következő módszerre rárakhatunk egy rendes Windows telepítő lemezre.

Mire lesz szükségünk:

 • VHD lemezkép
 • egy Windows telepítőre ISO formában, mely ugyanolyan verziójú mint a VHD-ban található Windows
 • [download id=”33″]
 • [download id=”34″]

Csatlakoztassuk a VHD lemezképet mint meghajtót a rendszerünkhöz. Jobb egérgomb a Számítógépen, majd a helyi menüből válasszuk a Kezelést (Manage). A Számítógép-kezelés ablakban a konzolfán kattintsunk a Lemezkezelésre (Disk Management).

Számítógép-kezelés
Számítógép-kezelés

Kattintsunk a Műveletek (More Actions) menüpontra és válasszuk a Virtuális lemezkép csatlakoztatása (Attach VHD) menüpontra. Majd tallózzuk be a Windows VHD állományt.
Lemezkezelés Műveletek menüje
Lemezkezelés Műveletek menüje

Most indítsuk el a letöltött és kicsomagolt GImageX programot. A programban a Capture fülön Source értéknek tallózzuk be a becsatlakoztatott VHD meghajtóbetűjelét (pl. F:\).
A Destination mezőbe tallózzuk be, hogy szeretnénk menteni az elkészített fájlt. Fájlnévnek adjuk meg az install.wim nevet. Az SKU Flag lenyíló listából válasszuk az Ultimate opciót. Ezután kattintsunk a Create gombra.
GImageX - Capture
GImageX - Capture

Ha kész az install.wim fájl létrehozása (ami sokáig el fog tartani), zárjuk be a programot, majd indítsuk el a telepített UltraISO programot.
Az UltraISO-ban nyissuk meg a Windows 7 telepítő ISO lemezt, a Fájl > Megnyitás paranccsal.
Majd az ISO fájlban lépjünk be a sources mappába és töröljük ki az itt lévő install.wim fájlt. Törlés után húzzuk bele a saját install.wim fájlunkat.
UltraISO
UltraISO

Mentsük az ISO fájlt, majd írjuk ki lemezre és telepítsünk.
UltraISO - ISO fájl készítése
UltraISO - ISO fájl készítése

13 thoughts on “VHD lemezkép átalakítása ISO telepítőre

 1. Olvastam egy cikket régebben, hogy a VHD lemezről telepített W7-et.
  Létrehozta a VHD-t, telepítőről indított, onnan kilépett DOS-ba és felcsatolta a VHD lemezt és ment a móka. Majd megpróbálom ismét megkeresni a cikket és berakom a linkjét.

 2. Helló hát nekem
  ERROR: Error capturing WIM.
  ERROR: The device is not ready.
  ilyen hibaüzivel megáll.Előre is kösz választ lehet az a baj hogy vhd linux particiokat tartalmaz es azokat nem látja ezesetben mi a teendő.

 3. Akkor kicsit off.Van amivel Vhd vagy VDi fajlokat lehet be mountolni dos alatt vagy egy usb esetleg floppy val?

 4. Hosszú azt elregélni.
  Az lényeg hogy vhd vagy vdi fajbol szeretnék .img .iso fájlt csinálni.Olyan vhdból vagy vdiből amin linux rendszer található.

 5. [re=6268]W3ber[/re]: hát, csinálj gy virtuális gépet, csatlakoztasd fel a lemezképet, és valami Linuxszal csinálj a lemezről ISO-t vagy amit akarsz (mintha egy igazi gép lenne).

 6. 1;Van 1 kész virtual pc.
  2;Van 1 ext2 , linux-swap particios tablam
  3;Van 1 grubom.
  4;2,3 benne van 1 *.vdi fajlban.
  5;vdi kéne felmountolnom dosos környezetbe.
  6,Hogyan tehetem meg?
  UI:En azert probaltam *.img meg *.iso ba atrakni mert van ra dosban müködö mount progi ennyi.

 7. Sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem, hogy az én WIM file-om 7,8Gb-ra sikeredett (felpakoltam a kellő programokat, hogy ne kelljen mindíg nulláról kezdenem), és ezt hogy tudom kettéosztani (vagy az install disc-et)? Előre is köszönöm!

 8. sziasztok
  egy ilyen vhd-ból készített telepítőlemezt feltudom telepíteni más
  pc-re is ( mi van a felhasználókkal, driverekkel?)

 9. Sziasztok!
  Közben megtaláltam a megoldást itt.
  Ez a driver/felhasználók kérdés engem is érdekelne, de szerintem még ma, vagy holnap ki fogom próbálni, hogy mi lesz a reakció, és majd postolom!

 10. Sziasztok!
  Ha Virtual PC-ben telepítek egy komplett rendszert, programokkal, stb., (tehát nekem nem install verzió kellene…) abból lehet esetleg (True Image) *.tib-et készíteni, amit csak simán ráimage-elek a célgépre? Így előre lehetne egy gyors gépen gyártani azt, amit egy lassú, más hw-elemekből álló gépre kellene telepítenem.. 🙂
  Előre is köszönöm a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .