Videóvágó program – Így válasszuk ki a megfelelőt

videóvágó program

Tekintettel arra, hogy ma már számtalan különféle szoftver áll a rendelkezésre, a sikeres fejlődésünk kulcsfontosságú része a leginkább testhezálló videóvágó program kiválasztása. A mozgóképes anyagok szerkesztése a múlt században még komoly felszereltséget igényelt, így házilag nem is igazán volt kivitelezhető.

A számítógépek elterjedésével azonban ez megváltozott és ma már szinte bárki komplett stúdiót varázsolhat a dolgozószobájába. Ebben a folyamatban jelentős előrelépést hozott a technológia innovációja, hiszen a gépek teljesítménye ugrásszerű növekedést mutat. Ennek köszönhetően ma már egy erős középkategóriás konfiguráción is kiváló hatékonysággal lehet dolgozni.

Ám a kellően erős hardver önmagában még nem elégséges, tudniillik a megfelelő szoftver használata még inkább kardinális kérdés. Kezdőként ugyanakkor nem egyszerű feladat a videóvágó program megválasztása, ugyanis a kínálat óriási, ráadásul az is nehezen átlátható, miszerint elég-e egy ingyenes megoldás, vagy mindenképpen fizetős verzióra van szükségünk.

 

Ennek eldöntéséhez két kérdést kell nagyon alaposan átgondolni. Az egyik, hogy mennyire szeretnénk elmélyedni a tanulásban, emellett pedig az aktuális feladat összetettségét is szem előtt kell tartani. Lévén ha például csupán a nyaralás, vagy épp a szalagavató anyagát szeretnénk összevágni, akkor felesleges egy túlontúl összetett szoftver.

Ám ha gyakorta használnánk, akár üzletszerűen is, úgy egy profi program elsajátítása lehet a kézenfekvő. Szerencsére a hatalmas választékból mindenki megtalálhatja az optimális megoldást, mindössze a pontos igényeket kell meghatározni.

Sokszor meglepően sokat tudhat egy ingyenes videóvágó program is

Szoftverek esetében többnyire azt tapasztalhatjuk, hogy amikért nem kell fizetnünk, azok általában rendkívül limitált tudással bírnak, avagy teli vannak reklámokkal. A mozgóképes anyagok szerkesztése kapcsán azonban egy kicsit más a helyzet, ugyanis némiképp talán meglepő módon, de számtalan jól használható díjtalan alkalmazás érhető el.

ingyenes videóvágó program

Legtöbbjük persze rendelkezik fizetős résszel is, ám az korántsem biztos, hogy az így feloldott funkciók elengedhetetlenek. Ugyanakkor tapasztalatlan felhasználóként a legfontosabb egy olyan eszköz kiválasztása, aminek a használata már az első órákban is kényelmesnek hat, ennek hiányában fennáll a veszélye, miszerint idő előtt feladjuk a dolgot.

Erre a célra tökéletesen alkalmas a VideoPad, ami teljes mértékben díjtalan és kezelőfelületét, funkcióit kifejezetten úgy alakították ki, hogy az testhezálló legyen az újdonsült felhasználóknak is. Egyszerűen, pár kattintással alkalmazhatunk speciális effektusokat, állíthatunk a színeken, sőt, még a hangok variálása is könnyedén kivitelezhető.

A szerkesztés jól átlátható, a kész munkát pedig villámgyorsan kimenthetjük. Otthoni felhasználásra, indulásként tehát ez egy kiváló ingyenes videóvágó program. Némi tapasztalat birtokában az OpenShot akár üzleti célokat is kiszolgálhat, a funkciókat tekintve ugyanis mindent megtalálunk, amire egy kisvállalkozásnak szüksége lehet.

A felhasználói felülete ráadásul gyorsan átlátható, így pár óra gyakorlást követően szinte gyerekjáték vele a munka. Ugyanakkor ha hosszú távra tervezünk, érdemes lehet idővel áttérni a legelterjedtebb, profi szoftverek valamelyikére.

Egyfelől ezeknek sokkal kiterjedtebb a támogatottsága, másrészt pedig így biztosan nem lesznek limitálva a lehetőségeink még akkor sem, amikor kifejezetten összetett feladatot kell elvégeznünk.

Melyikek a legjobb videóvágó programok?

Amikor úgy határozunk, miszerint rengeteg idő ráfordításával elsajátítjuk egy célszoftver használatát, akkor mind azt szeretnénk, ha a lehető legmegfelelőbb eszközre esne a választásunk. Ezzel együtt fontos szem előtt tartanunk, hogy mindenkinek más jelenti a tökéletest, így mielőtt határoznánk, célravezető alaposan utánajárni az egyes variációknak.

Erre remek praktikát jelentenek a különféle bemutató videók, illetve leírások, ezeket áttanulmányozva már nagyjából sejthető, melyik áll majd igazán kézre. Gyakorta befolyásoló tényező a munkakörnyezet is, MacOs esetében tanácsos lehet házon belül keresni a megoldást.

videóvágó program ingyen

A Final Cut Pro ugyan nem tartozik a legolcsóbb alkalmazások közé, ám a cégtől jól megszokott letisztultság és teljesítmény jellemzi, így professzionális alkalmazásra kétségkívül megéri az árát. Univerzális felhasználásra az Adobe fejlesztése, a Premier Pro lehet a legoptimálisabb.

A kaliforniai vállalat már évekkel ezelőtt átállt az előfizetéses modellre, így nem kell egy magas kezdeti költséggel számolnunk, cserébe azonban rendszeres havidíjjal kalkulálhatunk. Amikor a legjobb videóvágó programok választékát vizsgáljuk, nem mehetünk el szó nélkül a Davinci Resolve mellett sem.

Rengeteg kiegészítő funkciója révén nem csupán a szerkesztést könnyíti meg, de segítségével az utómunkálatok is zökkenőmentesen elvégezhetők. Némiképp olcsóbb az Apple applikációjánál, ám a különbség nem számottevő. Ezért sokkal bölcsebb az alapján határozni, hogy melyik kezelőfelülete tűnik kényelmesebbnek.

Milyen hardvert igényel egy videóvágó program?

Végül, de nem utolsósorban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, miszerint a zavartalan felhasználói élményhez elengedhetetlen a megfelelő teljesítményű masina is.

Ugyan ma már a prémium kategóriájú táblagépeken is meglepően kényelmesen lehet dolgozni, a leggyakrabban még mindig asztali számítógépek látják el ezt a feladatot.

Az egyes szoftverek gyártói minden esetben mellékelik a minimális követelményeket, ám azt feltétlen szem előtt kell tartani, hogy egy gyengébb konfiguráción rengeteg idő elmegy a parancsok végrehajtásával.

Érdemes tehát a maximumra törekedni és a rendelkezésre álló keretből a lehető legerősebb összeállítást kihozni. Fektessünk kiemelt hangsúlyt a háttértárra, a processzorra és a memória mennyiségére egyaránt.

A videóvágó program és az anyagok mindenképpen SSD meghajtóra kerüljenek, tudniillik egy nyers fájl mérete nem ritkán akár több tíz gigabyte is lehet. Így pedig mind az írás, mind pedig az olvasás gyorsan zajlik majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .