Vigyük el a Linux-ot magunkkal bárhova! A Live boot előnyei röviden.

Hányféleképpen futtathatunk valójában egy operációs rendszert? A kérdés jogos lehet, hiszen a legtöbben már hozzászoktunk ahhoz, hogy bekapcsoljuk a gépet, és az operációs rendszer szépen beboot-ol bármi egyéb teendő nélkül. Azonban ez a jól megszokott módszer csak egyfajta módja az operációs rendszerek futtatásának manapság.

Tekintve, hogy a Linux legnagyobb előnye a sokoldalúság, a modern Linux felhasználónak rengeteg lehetősége van a különböző disztrók alkalmazására a legkülönfélébb környezetekben. A Linux disztrók teljes potenciálját ki lehet ugyanis használni anélkül, hogy ténylegesen feltelepítenénk őket egy merevlemezre. Mindehhez csak egy adathordozó szükséges például egy pendrive személyében!
A Live-booting, avagy külső adathordozóról való boot-olás az egyik legnépszerűbb módja manapság a Linux operációs rendszerek futtatásának, hiszen a legtöbb Linux disztró ezekre is feltehető. Nincs más dolga a felhasználónak, mint csatlakoztatni a hordozható eszközt bekapcsolás előtt az adott géphez, a boot-olásnál kiválasztani a boot forrását, és a számítógép a jelenlegi munkamenet idejéig arról az eszközről fog boot-olni. Az optikai hordozók idejének leáldozása miatt a legcélszerűbb egy pendrive-on hordozni kedvenc disztrónkat, hogy bármikor dolgozhassunk Linux rendszer alatt, ha például nem akarjuk mindenhova saját gépünket hurcolászni. A pendrive elfér a zsebünkben, és bármely kölcsönkapott gépen ugyanazt a Linux élményt fogjuk kapni!

A Live session-ök nagy előnye, hogy nem ment el semmilyen változtatást, ami elvégzésre kerül benne; minden leállítás után alapértelmezett állapotba kerül vissza. Hasznos, hiszen mindig rendelkezésünkre áll egy ’tiszta lap’, amit használhatunk, ha hozzá akarunk férni egy géphez, ha például hagyományos módon nem sikerül beboot-olnunk valamilyen hiba miatt. Az új disztrók tesztelése mellett a live boot-nak ez a másik használata.
A Live boot-ing abban az esetben is hasznos, ha nem akarjuk, hogy bármilyen nyoma legyen annak, hogy egy gépen dolgoztunk. Publikus helyek számítógépein ezáltal megkímélhetjük magunkat attól, hogy adataink mások kezébe kerüljenek például egy ki nem jelentkezett közösségi oldalon keresztül. Az internetes tranzakciók, jelszavak is biztonságban vannak e módon. Egyszerűen rádugjuk pendrive-unkat az adott gépre, és dolgozhatunk probléma nélkül saját rendszerünkön, melynek semmi köze sem lesz az ottanihoz!

Linux

A Linux Live Booting rengeteg lehetőséget rejt magában. Érdemes kihasználni, hiszen nincs szükség másra, mint egy adathordozóra, tekintve, hogy sok Linux disztró ingyenesen is használható!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .