Vírusok a Mac-en. Mire kell számítani? Kell antivírus?

Megfordulnak a vírusok Mac-es gépeken is? Szükségem van antivírusra? A rövid válaszok azok, hogy igen (és nem) és igen (és nem).
Nagy általánosságban azt mondják már manapság a Mac-ekre, hogy biztonságosak. Ezt egyrészt arra vezetik vissza, hogy a vírusokat írók kevesebb vírust írnak Mac-ekre, mert abban a tudatban élnek, hogy kevés ember használja őket. A Mac operációs rendszer ráadásul Unix alapú, amely rendelkezik néhány beépített biztonsági funkcióval. Az Apple ráadásul számos egyéb módszert is alkalmaz, amelyek kihívássá teszik a Mac gépek támadását. Ilyen a Gatekepper, amely blokkol minden olyan szoftvert, amelyet az Apple digitálisan nem írt alá és engedélyezett. Ennek ellenére a veszély még mindig ott van, hogy gépünket támadás érheti.

A Mac-ek egy kisebb és nagyobb kihívást jelentő réteget képviselnek a hackerek és vírusokat gyártók számára, mint a Windows-os PC-k. Ennek ellenére ezeket a gépeket is éri támadás és számos dokumentált eset van Mac-ekre tervezett vírusokból. De hogyan védi meg az Apple a gépeinket?
A Mac-es gépek rendelkeznek egy beépített antivírus funkcióval, amely egy fájl megnyitása előtt összeveti azt egy adatbázissal, amely kártékony programokat tartalmaz. Ha ezen még nem is bukik meg a fájl, nem fogjuk tudni megnyitni azt, ha nincs rajta a cég által engedélyezett programok listáján.
Az OSX antivírus programja az Xprotect, amely automatikusan és láthatatlanul működik a háttérben minden alkalommal, amikor használjuk Mac-es gépünket. Ez tulajdonképpen az operációs rendszer része, optimalizálva lett, nem lassítja gépünket, nincsenek vele olyan problémák, amelyek harmadik fél által gyártott antivírus programoknál jelentkeznek.

A Gatekeeper felel azért, hogy csak az engedélyezett fejlesztők programjait használjuk. A Rendszerbeállításokon belül a Security & Privacy (biztonság és hozzáférés) szekcióban lehet konfigurálni. Ha az App store-ból töltünk le bármit, akkor azzal nem lesz gond, hiszen az mind engedélyezve lett az Apple által és figyelmeztetések csak külső manuális letöltések esetén jelentkezhetnek.
Az Apple által engedélyezett szoftverek ráadásul Sandbox-olva vannak, azaz az adatainktól és a kritikus komponensektől izolálva vannak, így azokhoz nem férhetnek hozzá semmiképpen.
Habár az Apple gépek sok beépített védelemmel vannak ellátva, sokan érezhetik, hogy nem árthat egy kis extra biztonság. A ’Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition’ például egy ingyenesen letölthető szoftver, amely valamivel gyorsabban reagál az új vírusokra és azonnal értesít, ha valami nem kívánatos dolog van a gépen. Alternatívaként az ’iAntivirus’, a ’ClamXav’ és a ’Bitdefender’ is remekül használhatók, mivel azonnal elérhető átvizsgálást biztosítanak, amelyekkel az esetleges ravaszul elbújt rosszaságokat kigyomlálhatjuk a gépről.

A Mac-ek általánosságban biztonságosnak mondhatók vírusok szempontjából. Természetesen teljes mértékben semelyik operációs rendszer sem mentes a kártékony programoktól, azonban a cég rengeteg erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy mindenre fel legyen készülve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .