Vista betűtípusok telepítése Ubuntura

A Microsoft a Windows Vistával és Office 2007-ek új ClearType betűtípusokat vezetett be, a Constantia, Corbel, Calibri, Cambria, Candara és Consolas fantázia nevűeket.
Érdemes ezeket feltelepíteni, ugyanis ha olyan szövegfájlba, vagy prezentációba futunk, ami ezeket haszálná, nem jelenik meg helyesen.
Figyelem! A betűtípusokat csak akkor lehet használni, ha rendelkezel Microsoft Windows XP vagy Vista licencel, különben a használatuk illegális!

Először telepítsük a Cabextract csomagot, ami a fontok kicsomagolásához szükséges

sudo apt-get install cabextract

Töltsük le a PowerPoint Viewer 2007 PPT nézegető programot.

wget http://href.hu/x/4rob

Hozzunk létre cab fájlt az exe fájlból

cabextract -F ppviewer.cab PowerPointViewer.exe
 

Hozzuk létre a Vista betűtípusainak mappáját

sudo mkdir /usr/share/fonts/vista

Tömörítsük ki a fontokat

sudo cabextract -F '*.TT?' -d /usr/share/fonts/vista ppviewer.cab

Ha csak az adott felhasználónak szereténk elérhetővé tenni a betűtípusokat, akkor a ~/.fonts mappába kell kicsomagolni. Ekkor a root jog se kell

cabextract -F '*.TT?' -d ~/.fonts ppviewer.cab

Frissítsük a betűtípus cache-t

fc-cache -fv
Vista betűtípusok OpenOffice Writerben
Tesztfájl letöltése

 

4 thoughts on “Vista betűtípusok telepítése Ubuntura

 1. Figyelem! A betűtípusokat csak akkor lehet használni, ha rendelkezel Microsoft Windows XP vagy Vista licencel, különben a használatuk illegális!
  Ez nem igaz. Neked telepített Windows rendszerednek kell lennie a gépeden. Olvasd csak tovább a szöveget:
  A PowerPoint megtekintőhöz mellékelt betűkészletek csak Microsoft Windows operációs rendszert futtató eszközön lévő tartalom megjelenítésére és nyomtatására használhatók. Emellett a következőket teheti:
  Beágyazhatja a betűkészleteket a tartalomba a betűkészlet beágyazásra vonatkozó korlátozásainak figyelembevételével
  Tartalom kinyomtatásakor ideiglenesen letöltheti a betűkészleteket nyomtatóra vagy más kimeneti eszközre
  A betűkészleteket nem szabad más eszközökre másolni, telepíteni vagy más eszközön használni.

  Ebből még az is kiderül, hogy neked nincs jogod telepítened magát a programot WINE-ra és használni a belőle kinyerhető fontokat Linux-ban.
  Ez ördögi kör.
  A másik érdekesség, ha a gép egy partíciójára már feltelepítetted a Windows-t (a másikon meg ott aLinux), akkor persze használhatod.

 2. Csúnya, csúnya Microsoft! a BSA vajon (vagy melyik is az a „szoftverrendőrség”?) belekötne az ilyenbe, ha tudná, hogy fel van telepítve a gépre, de nincs mellette win?
  Vagy ez is olyan dolog, mint például az ajándékozási adó? Mert ugye ha te kapsz karácsonyra egy LCD TV-t, akkor kellene valami adót fizetni utána. De én még nem hallottam olyan emberről aki ezt bevallotta volna. Valami hasonlót hallgattam még jogi alapismeretek előadáson anno. De már nem emlékszem pontosan 🙂

 3. A dologba meg itt jön a csavar. Ha már van telepített Windows-od, akkor a PowerPoint View-be miért raktak fontokat??? Az már ott van a Windows-ban.
  A másik. ez már régen leráfott csont, mármint a Vita-fontok telepítése Linux-ra.
  A Linux-on egyébként is megannyi (szerintem sokkal jobban elkészített) font van. Ha egy PowerPoint bemutatóba nem lehet beágyazni a fontokat, akkor a fejlesztést ott kellene folytatniuk. A Linux-on ilyennel nincs gond, mindig beteszi, ha kérjük. Ha meg mégse tenné, az ingyenes fontokat minden esetben lehet szabadon másolni.

 4. Meglátjátok, hamarosan azért is fizetni kell, ha csak olyan szöveget olvasol, amelyben valamilyen Microsoft betűtípussal írtak. ; )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .