Vista tűzfal be és kikapcsolása parancsikonokkal

Néha, mikor programokat próbálunk ki, tesztelünk, hasznos lehet, ha gyorsan tudjuk a Windows Vista beépített tűzfalát kikapcsolni, bekapcsolni. Ebben a leírásban bemutatom, hogyan lehet ezt megtenni parancsikonok segítségével, a Windows beépített parancsainak használatával.
Figyelem! Soha ne kapcsoljuk számítógépünket tűzfal nélkül az internetre, vagy nem megbízható hálózatra (főleg ne publikus wifi hálózatra)!

Menjünk oda ahol szeretnénk létrehozni a parancsikonokat (Én az Asztalon teszem ezt), majd kattintsunk jobb egérgombbal, és válasszuk az Új parancsikon létrehozása opciót.

Új parancsikon létrehozása
Új parancsikon létrehozása

A varázsló első lépésében meg kell adni a parancsikon célját. Ide fogjuk beirni a megfelelő parancsokat, amik letiltják vagy engedélyezik a Vista beépített tűzfalát.
A tűzfal letiltásához a következőt írjuk be:

netsh firewall set opmode disable

Engedélyezéshez (ne egyszerre írjuk be a kettőt, hanem egyszer csináljuk meg a letiltást, majd az engedélyezést!):

netsh firewall set opmode enable

Ha bemásoltuk a célhoz, akkor kattintsunk a Következő gombra a továbblépéshez.

Parancsikon céljának megadása
Parancsikon céljának megadása

A következő lépésben adjunk egy nevet a parancsikonnak.
Parancsikon nevének megadása
Parancsikon nevének megadása

Ekkor létrejön a parancsikon. (ne feledjük létrehozni a tiltás és engedélyezés parancsikonjait is). Kattintsunk jobb egérgombbal a parancsikonon (egyszerre csak az egyiken), majd a Tulajdonságra. A Tulajdonság párbeszédablakban a Parancsikon fülön kattintsunk a Speciális gombra, majd pipáljuk be a „Futtatás rendszergazdaként” lehetőséget.
Speciális tulajdonságok
Speciális tulajdonságok

Még maradjunk a Tulajdonság ablakbak a Parancsikon fülén, és kattintsunk az Ikoncsere gombra. A Windows figyelmeztet minket, hogy a netsh.exe programban nincsen ikon. Ezt okézzuk le, majd a megjelenő párbeszédablakban az „Ikonok keresése…” mezőbe másoljuk be az alábbi fájl elérési útját:

%SystemRoot%\system32\imageres.dll

majd nyomjunk egy entert. Erre betölti a Windows az ebben a fájlban található ikonokat. Itt már fogunk találni tűzfalas ikont az engedélyezéshez, és letiltáshoz is. Válasszuk ki a kívánt ikont, majd OK.

Ikoncsere
Ikoncsere

Végezzük el a fenti műveletsort (futtatás rendszergazdaként, és az ikoncserét) mindkét parancsikonon.
Készen is vagyunk.
A kész ikonok
A kész ikonok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .