Windows 7 eltávolítása XP mellől

Ha a meglő Windows XP rendszerünk mellé telepítettük a Windows 7-et, hogy kipróbáljuk, de már nem kell többé, akkor nem elég csak kitörölni a Windows 7 fájljait.
Ebben a leírásban bemutatom, hogyan távolíthatjuk el a Windows 7 telepítést úgy, hogy a Windows XP rendszerünk továbbra is működőképes maradjon.
Figyelem! Windows Vista mellé telepített Windows 7 esetén nem fog működni a leírás, csakis XP-vel jó!

Indítsuk el a Windows XP-t, majd helyezzük be a DVD meghajtóba (vagy csatoljuk fle egy virtuális DVD meghajtóval) a Windows 7, esetleg a Windows Vista telepítő lemezét.
Menjünk a Futtatás párbeszédablakba (Win+R gomb), majd ide a következő parancsot írjuk:

Futtatás
Futtatás

X:\boot\bootsect.exe /nt52 ALL /force

Ahol X: a Windows 7 (Vista) telepítőt tartalmazó meghajtó betűjele.
Ezután indítsuk újra a számítógépet. Induláskor már a Windows XP bootmenjének kell feltűnnie. Ezután nyugodtan törölhetjük a Windows 7 telepítéshez tartozó fájlokat, mappákat (Windows, Users, Program Files mappa). Amennyiben külön partícióra telepítettük a Windows 7-et, akkor formázhatjuk az egész partíciót.

53 thoughts on “Windows 7 eltávolítása XP mellől

 1. Ezer köszönet!
  soha nem jöttem volna rá, hogy lehet visszaállítani a boot sorrendet.

 2. wááááá nekem azt irja ki erre h nem win32 alkalmazásés a windowsnak az védett fájlait nem engedi letörölni valaki help pls

  1. Próbáld meg, hogy felmásolod a merevlemezedre a DVD-ről a bootsect.exe fájl, és onnét próbálod futtatni.
   Amúgy rendszergazdai jogokkal jelentkeztél be?

 3. Hát inkább akkor azt kérdezném hogy kell rendszergazdai jogokkal belépni?
  bcdeasy vel már a bootot megoldottam, de akkor sem engedi törölni a D:-n a windows könyvtárt

 4. nagyon köszönöm már az xp-t is ujra akartam tenni azért hogy minden normális legyen

 5. Most ezzel a vista boot fáljait is el lehet távolítani ha xp-t akarok normálisan?

 6. Kis kiegészítés!
  Akinek „nem win32 alkalmazás”-t ír ki az azért van, mert 32 bites XP alól akarja futtatni a 64 bites 7 vagy Vista bootsec.exe-t.
  A megoldás, hogy keres egy 32 bites bootsec.exe-t és azzal már jó lesz.

 7. Hello mindenki 🙂
  sikerült az usb-s megoldás, csak van egy kis gáz feltettem vista mellé a win 7-et de véletlen rossz particiót választottam (bad sectoros kicsit az a vinyó és állandóan kékhalált kapok, és biztos h ez a hiba mert amikor vista volt rajta ugyan ez volt…) és szeretném áthelyezni esetleg újra feltenni a win 7-et másik particióra, mivel láttam hogy ide az van írva hogy vista alatt nem megy ezért szeretném megkérdezni hogy van-e erre megoldás?

 8. Sikerült megoldani a problémát.
  A EasyBCD nevű programmal simán töröltem a win7-et és formáztam a meghajtót 🙂

 9. Sziasztok!
  Remek, ki is próbálnám, de a 32 bites XP mellé 64 bites WIN7-et raktam.
  Honnét lehet 32 bites bootsect.exe-t beszerezni?
  Kösz!

 10. KÖSZÖNÖM!
  Igaz közben találtam más megoldást, és nálam működött:
  Bootolni windows 7-es dvd-ről, javítást választani, és ott konzolon beírni a fenti parancsot. Így bitektől függetlenül a saját bootsect-jével letörli magát! 🙂
  Azért elteszem, és mégegyszer KÖSZ!

 11. És mi a helyzet akkor, ha a Win7 (x64) telepítése után nem látja az Xp-t(x86). Mert én így jártam. Külön partíció, meg minden, és csak a Win7 indult el. Ja,és az EasyBCD sem tudott vele semmit sem csinálni.Teljesen tönkretette a Boot.ini-t.

 12. [re=3030]Hammerjoe[/re]: Windows 7-ből látod rendesen az XP partícióját (és a rajta lévő adatokat)?

 13. [re=3055]Hammerjoe[/re]: Létezik egy EasyBCD nevű program, ezzel vissza tudod tenni az XP-t a boot menübe.

 14. Fent már írtam, nem tudom visszatenni vele. Egyszerűen nem indul el! Valószínűleg marad az újratelepítés. Érdekesség viszont, hogy ha Xp- Vista- Win7 sorrendben telepítem fel a három oprendszert, akkor nincs ilyen gondom. Lehetséges, hogy az a Win7 verzió amit telepítettem, nem tökéletesen kezelte a Boot.ini-t. Megnézem mit tud ezen a téren a 7137-es. Azért KÖSZÖNÖM!!

 15. Üdvözletem charlie ! nagyon sok is igen hasznos megoldást mutatod be is ezért mindannyiunk halasok lehetünk .Köszönnük.
  Lehet nem teljesen ide tartozik de segítséget kérek egy kis bonyodalom kicsomózásba.
  Hogyan szabaduljak meg a Hiren’s BootCD – tol .
  ugyan is sikerült valahogyan feltelepítettem is most a boot menübe nekem ott van nem csak az XP meg VHD ra telepitet W.7. hanem a Boot CD is , is működik is a cd nélkül , de hogyan tudom leszedni amikor nem tudni hogy hol van mert külön patricioja nincs.
  Amit szeretnék most az újra rakni a gépet úgy hogy csak XP legyen meg W.7.

 16. Hello!
  Az égegyadta világon már mindent megpróbáltam hogy letöröljem a windows7-et, de egyik módszerrel se sikerült.
  Nekem van egy 32 bites windows xp home edition-om, mellé pedig egy 64 bites windows7 rtm-em.
  Ha ezt a modszert próbálom amit te leírtál nem engedi, mert kiirja hogy a boot.exe nem win32 alkalmazás.
  Megpróbáltam volna azt is hogy xp cdről bebootolok, javítás-> kiadom a 2 parancsot :fixmbr, fixboot
  De ez sem sikerült mert kéri a rendszergazda jelszavát.(nem is védtem le jelszóval a gépet)Nem baj, csökkentett módban kilehetne törölni.Csökkentett módban nem tudok belépni, mert ha nyomom az f8-at, akkor a windows 7 indítási lehetőségeit kínálja fel nem pedig a windows xp-jét.
  Megpróbáltam átírni a (vezérlőpult/rendszer/speciális/szerkesztés) boot fájlt, de ezzel sem értem el semmit.Mindenképp megjelent a bootloader indításkor.
  Nos ha tudnál, vagy valaki tudna nekem valami megoldással szolgálni azt nagyon megköszönném!

 17. Hello!
  Nyomd rá, amikor bejön a boot menü, akkor nyomj rá arra h XP( asszem ez van ott:Erlier Version of Windows). Erre nyomj enter, és miután entert nyomtál, nyomd meg az F8-t. Így az XP indítási lehetőségeit fogja felkínálni.

 18. Hello!
  Hogy ha a meglevő XP mellé egy win 7 telepítőlemezzel VHD lemezt csinálunk is oda telepítünk Win7-et az csak egy fájlt csinál a „C”-re ha jól értem akkor aszt kitörölve meg is szabadultam a Win7-s-től

 19. És mindez fordítva hogyan lehetséges? Arra gondolok, hogy az xp-t törölni a windows 7 mellől.

 20. Üdv.
  Mi van abba az esetben ha a boot-ba nem csak egy ha nem 2 db win7 található úgymond az van hogy van a „C” meghajtón XP+ virtuális diszken win7, meg van 2merevlemez amin win7 van telepítve,. Is el szeretnék távolítani a VHD-n lévő win7-tet akkor hogy tüntetem el a boot menőjéből az indítóját ugy hogy a másik win7 boot lehetősége megmaradjon ?

 21. [re=8029]Rozumnij[/re]: Star menü futtatás: msconfig, majd itt az inditómenü vagy hasonló nevá ful alatt van lehetőség szerkeszteni.

 22. Ok! megvan ! kösz szépen , egy apró kérés még hogy ne rontsam el.
  -Elég a „c” meghajtón található win7 fájlt törölni hogy ne legyen VHD diszkem többé , mert olyan feleslegessé vált most ez a VHD diszk nekem amiatt hogy már van két merev lemezem .
  Még annyira se sikerölt vele boldogulnom hogy az RC win7-s verziót átfrissítsem a véglegesre mert Windows alatt nem engedte amiatt hogy a nyelvi fájl nem egyezett ( amit ráakartam rakni az Magyar , az RC meg ugye Angol, Magyarítással )
  Win7 lemezről bootolva pedig hiába kerestem a VHD diszket hogy leformázzam ugyebár nem latja.
  Így azért kérném segítséget abba hogy maradéktalanul leszedhessem a VHD-n lévő Win7.illetve leszedném a maga VHD-t is.
  Lehetséges tehát az hogy,- ha törlöm a „C”-n lévő Win7 Fájlt akkor a VHD is Törlődik?

 23. Hello.
  En pont forditva szeretnem: az XP-t eltuntetni a 7 mellol.
  Ebben az esetben hogyan jarjak el?

 24. Az én problémám egész idióta. Külön hdd-én volt egy xp prof és egy másikon win7 ulti. Az xp behalt egy antivírus szoftvernek álcázott vírustól. Sehogy nem tudtam leszedni, mert az xp a vírussal indult, a win7 meg nem engedte elindulni az xp telepítőlemezét. Kellett a hely és ezért megpróbáltam a win7 telepítésével ledörgölni a vírust. A win7 lazán felment. De most szeretném visszarakni az xp-ét, mert a nyomtatómhoz nincs driver a win7 alá. Nem tudom ledörgölni, mert amikor a másik, amit meg akarok tartani, nem hajlandó formattálni, a másik vinyón levő rendszerpartíciót. Ha valaki tud, kérem segítsen. Már azt is köszönöm, ha elolvassátok.

 25. [re=8261]Géza[/re]:
  Üdv! nem tudom hogy menyire járható út de amikor nem tudtam leformázni az Xp-t Xp-s lemezzel akkor Vistás lemezzel leformáztam is amikor végzett a formázással akkor kiléptem a telepítésből kérdésre hogy megszakítom a telepítést -igen is utána be az Xp lemezt újra formázni a már üres partíciót már Xp lemezzel is már telepítette is , csak egy a bökkenő az hogy az Vista volt is nem Win7, a másik az hogy nem volt telepített másik Op rendszer.
  Hát elnézést kérek mert a szakkifejezéseim biztos hogy hibáznak mert én is csak magázom még a számítástechnikával is csak sejteni vélem a dolgot.
  Ez persze nem sokat segít rajtad , valószínűleg azért nem enged leformázni a partíciót mert az volt az első telepített rendszerednek a partíciója is azon a parton volt az indítás ,- a boot menőrendszere rajta van, mind kettejüké -az egyik is a másik vinyon lévő Op rendszernek.Ha jól tudom akkor az , az Xp által „C” -nek latot parton van , is mint írtad azon már fel van téve a Win7, tehát ott van az indításhoz szükséges összes fájl , így csak a másik Win7 helyett tudod feltenni az XP-t.,Persze ha leformázod előtte.

 26. A helyzetem továbbra is reménytelen. A duálprocim nem bírja a wind7-re telepíthető vpc bizalmát. Már próbálkoztam különböző live cd-kkel, amik xp alatt lazán tolták magukat. Win7 alatt nem csinálnak semmit, sem az ophcrack, sem a többi, a linuxos live-okról nem is szólva. Van valakinek valami tippje, egy win7 alatt is működő lájvos anyagról?
  Rozumnijnak köszönöm a tanácsait, értékes volt, megértettem, és ezért gondoltam valami jó live cd-re.
  Már azt is köszönöm, ha elolvassátok.

 27. Köszönöm a tanácsot. Végül is tegnap valahogy megoldottam a problémát. Leírom, hátha valakinek segíthet. Egy barátom gépén winlite segítségével készítettem egy xp+sp3-as cdét az eredeti xpémből,(külön haszon, hogy ez a progi megengedi, hogy az xp kódját beleintegrálhattam a cdbe, így telepítésnél nem kell a kód beírásával babrálni). Csináltam egy üres partíciót. Az egyik win7 partíciót elkezdtem leformázni, ami persze csak egy darabig ment el, mert nem volt hajlandó befejezni a win saját formázó programja. Most jön a csoda, mert eddig nem sikerült xp telepítőlemezt elindítani, ám most igen. Az xpsp3-at az üres partícióra telepítettem. Rozumnij tanácsa alapján, a második win7 partíciót ledörgöltem a telepített xpvel, de azt, amelyik nem a C: meghajtón volt, mert ez tartalmazta az előző rendszerekkel kapcsolatos infót. Majd a win7-tet újra telepítettem a C: meghajtóra. Így ismét megvan a nagyon jó win7, és a nyomtatómat is tudom működtetni az xpvel.
  Bocs a terjengősségért, de remélem ez tud segíteni másoknak is, és nem a saját kárukon kell megtanulniuk.

 28. Sziasztok.
  Hasonló problémával küzdök, mégis kicsit más.
  Vettem egy Acer Aspire One-t. Win 7-el telepítve. Szerettem volna átrakni XP-re.
  Megcsináltam az USB-re az XP telepítőjét (Nincs optikai drive) és szépen el is indult a telepítés, de amikor formázná a partíciót, akkor azt írja ki hogy nem tudja…
  Próbáltam törölni is a partíciót és másikat létrehozni, de azt sem formázza. Viszont miután kiléptem az XP telepítőjéből …. a win 7 simán elindult, pedig töröltem a partíciót!!!!!
  Na ettől fejre álltam. Sehogy nem tudom leszedni ezt a sz@rt.
  Van valakinek ötlete? Itt nincs párhuzamos op rendszer…

 29. Amikor a w7-et telepíted xp-mellé, akkor csinál egy olyan szegmenst valamelyík vinyón, amire „átrakja” az xpét és átírja a bootszektort. Így használható marad az xp is, és tudsz választani. Ha w7 mellé rakod az xpét, annak a telepítője nem tudja átírni a bootszektort, így marad a w7 bootszektora, amely kezeli az egész vinyót.
  Az én megoldásom sokszori próbálkozás után a következő volt:
  – Külső, rendszerrel rendelkező vinyót jelöltem ki a setup-ban elsődleges meghajtónak. Mindegy milyen rendszer van rajta.
  – Újra indítottam a gépet, az új vinyoról jelentkezik be.
  – Erről a rendszerről dörgöltem le a gépben levő vinyót. Ez az mbr-t is átírja és dörgöli.
  Ha problámád marad ezután is, írd meg a dyagonal@gmail.com-ra.
  Dyg

 30. Visszajelzés: » Windows 7 eltávolítása XP mellől
 31. hello nah ez a helyzet! sajnos nagyon nagy baromsáágot csináltam! HELP de nagyon!
  van c meghajtom azon az xp és volt egy w meghajtom arra tettem a win7et de és 14 éves fejjel azt gondoltam hogy ha a partíciót törlöm azzal a awin 7 is megsemmisül! hát ez nem egészen így történt a WIn indításakor még kijelzi a válasz lehetöséget (korabbi verziojo win vagy win7) ebben az agáz hogy a korábbi törlési módszerek nem hatnak mert ahoz kéne a win 7 partíciója de nekem nincs szal krvára kéne a segítség!!! de nagyon!!!!!!

 32. [re=9921]Eszes[/re]: „Korábbi törlési módszerek” -mit jelent? fixboot/fixmbr-en túl vagy már?

 33. sziasztok.
  az a problémám h a windows 7-re vírus került és elterjedt a win/xp-re is. Ezért szeretném törölni a windows 7-et.de nincs semmi telepítő lemezem vagy ijesmim..

 34. szerintetek ha van 2 winyom.egyiken az xp.másikra felrakom a freedomot és utána letörlöm az xp ak az ugy jó, 😕

 35. Hello!
  Nos, úgy csináltam ahogy’ fentebb leírtad. Beírtam X:\boot\bootsect.exe /nt52 ALL /force
  csak F:\ -el, mert nálam az virtuális meghajtó, majd újraindítottam. Ám nem csak az XP bootmenje tűnt fel, hanem ugyan úgy választhattam, hogy melyik bootoljon be, a Win7 vagy az XP. Most nem tudom le merjem-e törölni a Wn7 dolgait ((Windows, Users, Program Files mappa), nem okoz-e problémát, ha letörlöm. Nálam másik meghajtóra van feltelepítve a Win7, mint az XP.
  Köszi a segítséget.

 36. [re=17521]DD[/re]: Ha másik meghajtón van akkor le tudod törölni (formázással is akár). Van egy Unlocker nevű program amivel könnyen le lehet törölni Google-be írd be Unlocker és valahonnét töltsd le az 1.9-et (telepítés után jobb klikk a windows és egyéb mappáin -> Unlocker -> Ha valami használja a mappát feloldod, ha nem akkor kiválasztod a törlést és letörli pár percen belül, ami megmarad azt majd újraindítás után még egyszer). + Ha a futtatásba beírod az msconfig -ot a boot.ini fülnél szerkesztheted a dolgokat vagy megnyitod a c:\boot.ini fájl és kitörlöd a windows 7-es sort.

 37. Visszajelzés: Widgetek » Post Topic » Windows 7 eltávolítása XP mellől » Widgetek
 38. Sziasztok! Telepítettem a win7-et, de valami hiba lépett fel és megállt 77%-nál. Mostpedig nemindul a gépem még Xp-ről sem. Valaki valami megoldást?! :/ Előrre is köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .