Windows 7 Intéző

Számtalan újítást találhatunk a 7-esben, többnyire apró, de annál hasznosabb új funkciókat. Az Intéző is kapott 1-2 apró újítást, ezeket szeretném most bemutatni.

Az Intézőt megnyitva látszatra a már (legalábbis a Vistából) megszokott külső fogad minket. A baloldalt immár teljes egészében egy komplett navigációs panel foglalja el, ahonnan elérhetők a hálózati helyek, a teljes könyvtárszerkezet és a Homegroup nevű csoport, ami az otthoni magánhálózatunkon megosztott mappákhoz és fájlokhoz ad hozzáférést. Újonnan belépő csoportok a Favorites (Kedvencek), ide a legsűrűbben látogatott mappáinkat adhatjuk hozzá, könnyű és gyors hozzáférést biztosítva ezekhez; továbbá a Libraries (Könyvtárak) nevű csoport is új funkciót takar, ide dokumentumtípusok szerint csoportosítva tudjuk fájljainkat elhelyezni.
Szövegcimkék görgetéskor
A Libraries egyfajta virtuális könyvtárként működik, például a Képeket megnyitva az összes, képeket tartalmazó mappánkat kilistázza az Intéző (persze, ha már felvettük őket). A zenék alatt számba veszi a Windows Media Player médiatárának adatait is, tehát az ott figyelésre beállított mappákat automatikusan felveszi a Zene könyvtárba. Saját mappákat nagyon egyszerűen vehetünk fel a könyvtárakba, egyszerűen a mappa nevére kell kattintanunk jobb gombbal, majd válasszuk az Include in Library (Felvétel könyvtárba) pontot, ezután az általunk megfelelőnek ítélt könyvtárat. Egyedi könyvtárakat is létrehozhatunk, így bárhol tároljuk fájljainkat, könyvtárakba csoportosítva mindent egy helyen megtalálhatunk.
Egy hasonló próbálkozás a Vistában már volt, de akkor elvetették az ötletet. Lényegében virtuális könyvtárak lettek volna, ahova fájltípusok szerint automatikusan becsoportosítódnak a fájlok. Nekem ez a fejlesztés köszön itt vissza, de szerintem egy sokkal jobb megoldás keretében. A könyvtárakon belül már úgy böngészhetünk, mint normál mappákban, természetesen a mappaszerkezetet megtartva. Az egyedi könyvtárak tulajdonságlapját megnyitva beállíthatjuk, milyen fájltípusra legyen alapértelmezett a könyvtár, illetve beállíthatjuk, hogy látszódjon-e a navigációs sávon.
További hasznos újítás a gyorsmegosztás. A mappák jobbgombos menüjében láthatunk egy Share with… (Megosztás vele…) feliratú menüpontot, aminek segítségével gyorsan és egyszerűen megadhatjuk, kivel és milyen jogosultsági szinten szeretnék megosztani fájljainkat. A Nobody (Senki) pontra kattintva értelemszerűen senki más nem láthatja a kiválasztott mappát, csak mi magunk. A Homegroup pontok az otthoni hálózatunkra csatlakozó felhasználókkal osztja meg a mappát. Itt kiválasztható, hogy csak olvasási vagy írási és olvasási jogot egyaránt adunk a mappához. A Specific people menüponttal pedig egyénileg adhatjuk meg, kinek lehet hozzáférése a mappához; természetesen az adott számítógép többi felhasználóját is megadhatjuk. Itt ugyanúgy beállíthatjuk a jogosultsági szintet.
Na de menjünk tovább. A Favorites szekció egy könnyen kezelhető lista, ahova sűrűn használt mappáinkat helyezhetjük el, természetesen a „fogd-és-vidd” módszerrel. A Kedvencek csoportra jobbgombbal kattintva név szerinti rendezést is beállíthatunk a felvett mappákra. A listába felvett mappákra jobb gombbal kattintva találunk egy Open folder location menüpontot, ez a mappa szülőkönyvtárába ugrasztja az Intézőt.
Menjünk tovább, a navigációs panel még mindig tartogat egy újdonságot. Ha szeretnénk visszakapni a normál mappaelrendezést, kattintsunk egy üres területre jobbgombbal, és válasszuk a Show all folders opciót. Erre az Intéző oldalsávja visszaalakul a már megszokott elrendezésbe, az új csoportok pedig az Asztal almappáiként fognak megjelenni, egyedül a Kedvencek maradnak kint.
Ennyit a navigációs panelről, most nézzük a további újdonságokat. A mappák jobbgombos menüjében felfedezhetünk még egy új lehetőséget, az Open in new window menüpontot. Értelemszerűen, ha így nyitjuk meg a mappát, az egy új ablakban fog megnyílni. A meghajtókra kattintva a címsor alatti gyorsmenü-sávban megjelent az automatikus lejátszás beállításaira vonatkozó gomb. Az előnézet panel is kapott itt egy gombot, innen gyorsabban tudjuk elérni. Az éppen aktuálisan megnyitott mappát pedig elhelyezhetjük egy könyvtárban a sávon megjelenő gombbal. A képek jobbgombos menüjében helyet foglalt a forgatás jobbra/balra lehetőség, így a kép megnyitása nélkül forgathatjuk el azokat. Ha a görgetősávot az egérrel elkapva görgetünk, akkor az Office-ból már ismert szövegcímkék jelennek meg, amelyeken annak a mappának a neve jelenik meg, amely mellett éppen elhalad az egér.
És el is érkezem lassan cikkem végére, de a nekem leginkább tetsző újítást még nem mondtam el. Ez egy új nézeti mód: a Content (Tartalom). Mindenképp hasznosnak tartom, talán az első olyan mód, ami tényleg jól használható. A Részletek és a Mozaik beállítások egyesítése ez lényegében, ugyanis a fájlok megjelennek normálméretű ikonként, képek esetében természetesen egy mini előnézeti képet kapunk, mellette pedig két sorban a fájl legfontosabb adatait láthatjuk.
Content nézet a Win7-ben
Nos, nem is gondolná az ember, hogy egy ilyen alapvető eszközből is lehet még újakat kihozni, úgy néz ki a 7-ben ez sikerült. Talán azért, mert egy kicsit több időt, figyelmet szántak a rendszer elkészítésére, talán csak mert már nem volt elég hasznos a lassan 15 éve majdhogynem változatlan Intéző. Hasznos változtatásokat sikerült a programozóknak létrehozniuk, remélem, a végleges változatig még sok újdonságra számíthatunk.
———————————————

AntiBug Helpdesk Team informatikai segélyvonal fórum
AntiBug Helpdesk Team informatikai segélyvonal fórum

2 thoughts on “Windows 7 Intéző

  1. Igazából ami itt a Win7 nagy áttörése, az már a Linuxban időtlen idők óta megvan 😀
    Megint koppintottak valamit, és kiadják, mint az ő megváltó csoda gyógyszerüket… Szvsz.

  2. Viktorral egyetértek, de azért van némi különbség, és ezt érdemes megjegyezni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .