A Windows Defender használata

A Windows Defender egy ingyenes, Windows Vistában gyárilag, míg Windows XP-re utólag telepíthető – az „Eredeti Windows – Valódi előny” program keretein belül -, kémprogram irtó program, a Microsofttól. A program (amennyiben felraktuk) folyamatosan fut a háttérben, megvédendő minket a kémprogramoktól. A Defenderhez általában hetente jelenik meg frissítés, mely a Windows Updaten keresztül szerezhető be.

Telepítés Windows XP rendszerre

Windows XP-re erről a linkről tölthető le a telepítő (4,92 MiBájt). A telepítéshez természetesen rendszergazdai jogosultsággal kell rendelkezzünk. Kattintsunk kettőt a WindowsDefender.msi fájlon a telepítés elkezdéséhez. Először üdvözöl minket a telepítő. Nyugodtan kattintsunk a Tovább gombra.
Következő lépésben érvényesíteni kell a Windows telepítésünket, ehhez kattintsunk az Érvényesítés gombra.

Windows eredetiség ellenőrzése
Windows eredetiség ellenőrzése

Majd fogadjuk el a licencszerződést. Az ez utáni lépésben beállíthatjuk, hogy milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe a SpyNet közösségtől. Válasszuk ki a „Csak a definíciós frissítések telepítése” opciót.
Spynet opciók
Spynet opciók

Következő lépésben válasszuk a teljes telepítést, majd az ez utáni lépésben kattintsunk a Telepítés gombra a telepítés elkezdéséhez.
Telepítés folyamatban...
Telepítés folyamatban...

Ha kész a fájlmásolás, akkor az utolsó lépésben hagyjuk bepipálva az azonnali frissítés keresést, majd kattintsunk a Befejezés gombra.
Kész a telepítés
Kész a telepítés

Majd elindul a program, és automatikusan letöltés és telepíti a legújabb frissítéseket (az ablakát bezárhatjuk, a háttérben ettől még folytatódik a frissítés)
Defender frissítése
Defender frissítése

Beállítás

Indítsuk el a Windows Defendert. Vista esetén csak írjuk be a Start Menüben a programkeresőbe, hogy „defender” (idézőjelek nélkül), míg Windows XP esetén a Start Menü, Programokban találjuk meg.

Windows Defender Kezdőlap
Windows Defender Kezdőlap

Majd kattintsunk a felső menüsorban az Eszközök menüpontra, majd itt a Beállításokra.
Legelőször beállíthatjuk, hogy végezzen e automatikus ellenőrzést, és ha igen, mikor tegye azt. Elég ha hetente egyszer teszi ezt meg, olyankor mikor nem vagyunk a gép mellett. Állítsunk be egy ilyen időpontot, valamint a Gyors vizsgálatról a Teljes rendszerellenőrzésre állítsuk át.
Automatikus ellenőrzés beállítása
Automatikus ellenőrzés beállítása

Az Alapértelmezett.. részt kihagyhatjuk, itt nem kell semmit beállítani. A következő részben a valós idejű (mindig a memóriában lévő és futó) keresést állíthatjuk be. Mivel önmagában a Windows Defender által nyújtott védelem kevés (éppen ezért javasolt mellette egy másik kémprogram valamint vírusirtó program használata), valamint a mai vírusirtók ügyelnek az ilyesmire, felesleges, hogy foglalja a memóriában a helyet, így nyugodtan letilthatjuk a valós idejű védelmet. Ehhez vegyük ki a pipát a Valós idejű védelem használata sor elől.
Valós idejű védelem beállításai
Valós idejű védelem beállításai

A Speciális beállítások részben három dolgot állíthatunk. Az első opció, hogy keressen e tömörített fájlokban is, a második, hogy próbálja meg kitalálni azt, hogy egy programrészlet káros e, vagy sem (attól függetlenül, hogy megtalálható e az adatbázisában), valamint hogy hozzon e létre rendszer-visszaállítási pontot ha kémprogramokat távolít el. Itt megfelel az alapértelmezett beállítás, így nem kell állítanunk semmit.
Speciális beállítások
Speciális beállítások

A legutolsó részben engedélyezhetjük a Defender használatát, valamint, hogy olyan felhasználóknak is engedélyezzük a Defender használatát, akik nem rendelkeznek rendszergazdai jogokkal. Itt is megfelelnek az alapértelmezett beállítások
Rendszergazdai beállítások
Rendszergazdai beállítások

Ez után kattintsunk a Mentés gombra. Windows Vista esetén a megjelenő UAC ablakban még a Folytatás gombra is.

Használat

Kémprogram keresésének elkezdéséhez kattintsunk a Vizsgálat gombra. A gomb melletti lenyíló gombra kattintva választhatjuk ki, hogy gyors, vagy teljes vizsgálatot végezzen e a program, valamint az egyéni opció, ahol magunk állíthatjuk be, hogy mely meghajtókon végezzen ellenőrzést a Windows Defender. Végezzünk teljes vizsgálatot, így az egész számítógépet átnézi a program. A vizsgálat időtartama függ a gépünk sebességétől és a gépen lévő adatok mennyiségétől, így akár több mint fél óráig is tarthat egy ellenőrzés.

Kémprogram keresés folyamatban...
Kémprogram keresés folyamatban...

Amennyiben az ellenőrzés közben kémprogramra akad a Defender, az ellenőrzés végeztével azt kiírja. Alul láthatjuk, hogy mikor végzett az utolsó vizsgálat és, hogy az milyen típusú volt. Amennyiben nem talált semmi rendellenességet, kiírja, hogy „A számítógép normálisan működik”. Ez esetben nincs más további teendőnk, nyugodtan bezárhatjuk a Defendert. Természetesen a biztonság kedvéért lefuttathatunk még egy vírus ellenőrzést (pl. a korábban az oldalon említett AVG Free vírusirtóval), valamint egy kémprogram eltávolító programot is (Spybot).
Észlelt elemek
Észlelt elemek

Ha az „Az ellenőrzés során észlelt elemek megtekintése” szövegre kattintunk, akkor részletesen láthatjuk, hogy mely fájlokat találta gyanúsnak a Defender, és azzal mit szándékozik tenni (eltávolítás, karantén helyezés, tovább, engedélyezés). Az eltávolításhoz kattintsunk az alul található Az összes eltávolítása gombra.
Észlelt elemek listája
Észlelt elemek listája

Ha kész az eltávolítás, akkor kiírja, hogy minden sikeresen befejeződött. Ha valamit nem tudott eltávolítani, akkor futtassunk le egy másik kémprogram eltávolító alkalmazást is a biztonság kedvéért. Kattintsunk a felső menüsorban a Kezdőlap szövegre, hogy visszatérjünk a Defender kezdőoldalára.
Kémprogramok eltávolítása kész
Kémprogramok eltávolítása kész

Ezután már a főoldalon is azt írja ki, hogy a számítógép normálisan működik.

5 thoughts on “A Windows Defender használata

 1. Üdv!
  A fentiek alapján végigcsináltam mindent, de a következő üzenetet kaptam:
  A Windows Defender nem tudja ellenőrizni a definíciófrissítéseket
  Hiba történt: Kód 0x80070002
  Köszi a válaszokat!
  T

  1. Milyen operációs rendszered és géped van (pontosan)?
   Itt írnak róla, és azt ajánlják, hogy az Outlook Exprest kell leszedni.
   Ha ez nem jön be (vagy nincs is), akkor még van pár lehetséges megoldás.

 2. Charlie,
  XP service pack 3-mal,
  Intel Pentium 4 530, 3000 MHz (15 x 200)
  Asus P5P800 (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN)
  Alaplapi lapkakészlet Intel Springdale i865PE
  Rendszermemória 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)
  BIOS típusa AMI (06/28/05)
  tudod, az az érdekes, hogy kb. már 3 éve így működik, és eddig semmi probléma nem volt vele. Egyébként nincs fent az Outlook Exprest.
  Köszi

  1. Itt három megoldás írnak:
   1. frissítés letöltése kézzel innét
   2. SoftwareDistribution mappa átnevezése
   parancssorból, rendszergazdaként:

   net stop wuauserv
   net stop bits
   ren %systemroot%\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old
   net start wuauserv
   net start bits

   3. ez akko lényeges ha nem megy a Windows update (az megy rendesen?)

 3. Charlie,
  köszi, a kézi frissítés úgy tűnik működik.
  Lehet, hogy az Update-val volt baj? Automatikusra van állítva, de nem jelzett, hogy gáz van.
  Köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .