Windows és Linux egy gépen dual boot-al: Mit érdemes tudni? (2. rész)

Az előző részben megismerhettük a Linux és a Windows dual boot-os telepítésének bizonyos részeit. Ideje megszerezni a maradék tudást is annak érdekében, hogy egy sikeres és hatékony rendszert alakíthassunk ki számítógépünkön.

A Secure boot lerendezése és a telepítés elindítása után kiválasztottuk azt, hogy Linux rendszerünk a Windows mellé kerüljön fel egy külön partícióra. Fontos, hogy nem azt az opciót választottuk, amely felülírja a Windows-t.
Az Ubuntu telepítőjében van kifejezetten egy ilyen opció, hogy ’’Ubuntu telepítése a Windows mellé’’, tehát, akik ezt a disztrót választják, azoknak könnyű dolguk van. Meg kell adnunk természetesen azt is, hogy mennyi helyet kívánunk allokálni a Linux rendszernek. A legtöbb esetben újra felosztjuk a merevlemezt, létrehozva a Linux számára egy partíciót. Fontos megjegyezni, hogy ez a hely a Windows elől kerül elvételre. Az, hogy mennyi helyet hagyunk az egyes rendszereknek, az tőlünk függ, azonban, ha csak mellékes rendszernek szeretnénk megtenni a Linux-ot, akkor nem érdemes túl nagy partíciót adni neki. Ha sok Steam-es játékot akarunk telepíteni és a fő rendszerré szeretnénk tenni, akkor viszont több helyet érdemes adni.
A jelenlegi állás szerint a Linux disztrók képesek biztonságosan újraosztani Windows NTFS partíciókat hiba nélkül, azonban fontos, hogy rendelkezzünk egy backup-al (mentés), amellyel visszaállíthatjuk rendszerünket esetleges hiba esetén.

Fontos tudni azt is, hogy a Linux telepítő csak akkor fogja tudni újraosztani a tárhelyet, ha van elegendő mennyiségű szabad hely még a számára. Ha számítógépünk több merevlemezzel is rendelkezik, akkor a legpraktikusabb megoldás, hogy a Windows-t hagyjuk az egyiken, a másikra pedig telepítjük a Linux-ot, viszont egy merevlemezen is tökéletesen megvan a két operációs rendszer.
 
A váltás a két operációs rendszer között rendkívül egyszerű. Indítsuk újra a gépet és egy boot menü fog minket üdvözölni. A kurzorok és az enter billentyű segítségével megadhatjuk, hogy mely rendszert szeretnénk bootolni. Ez minden újraindításnál meg fog jelenni, azonban a legtöbb Linux disztró az alapértelmezett rendszert fogja bootolni, körülbelül 10 másodperc elteltével, ha nem nyomtunk meg egy gombot sem. Ha egy modern géppel rendelkezünk, amelyben SSD is van, akkor a rendszerek közötti váltás szinte másodpercek kérdése.

A Linux egyik előnye, hogy könnyű hozzáférést biztosít a Windows fájlokhoz is, valamint a Windows partíció is megjelenik a Linux környezetben. A Windows ezzel szemben viszont már nem biztosít ilyen könnyű hozzáférést a Linux fájlokhoz. A legtöbb Linux disztró ’ext4’ fájlrendszert használ, tehát a Windows rendszer alatt szükség lesz egy harmadik fél által gyártott szoftverre, amellyel megoldható az ilyen fájlok kezelése.
A dual boot rengeteg potenciált rejt, különösen játékosok számára. Megtetszett egy játék, azonban csak Linux-ra van? Nem probléma, hiszen az is van már a gépünkön!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .