Windows szoftverek futtatása Mac-en a Wine segítségével

A ’Wine’ egy nyílt forráskódú szoftver, mely abból a célból lett létrehozva, hogy Windows programokat futtathassunk nem Windows-os környezetekben. Habár a leggyakrabban Linux-on használatos, a Wine program Mac-en is kiválóan használható bármilyen Windows licensz nélkül. Igaz, hogy a virtuális gépek biztosabb megoldásokat nyújtanak, ha Mac-es gépen akarunk Windows környezetben dolgozni; ezekhez azonban szükség van Windows installációra és licensz-re.

A Wine-t többféleképp is beszerezhetjük Mac-es gépünkre. Letölthetünk egy hivatalos build-et a WineHQ weboldaláról, azonban jobb megoldást, ha egy olyan harmadik fél által feljavított verziót használunk, melyet kicsit megbütyköltek a különböző teszterek és az esetleges kompatibilitási hibákat kijavították bennük. Ilyen programok a WineBottler, a PlayOnMac, és a Wineskin. A legjobb választás a WineBottler, mivel ezen szinte minden Windows-os alkalmazás megfelelően fut, ráadásul Mac .app csomagokat is létre lehet hozni a segítségével.
 
WineBottler
 
A WineBottler telepítése után nyissuk meg a programot! A szoftver ki fog listázni olyan programokat, melyek gyorsan és praktikusan feltelepíthetők a segítségével. Elérhető a Windows Explorer és a Steam is a WineBottler könvtárából, így például hozzáférésünk lehet Windows-exkluzív játékokhoz is. A telepített alkalmazások az ’On My Mac’ (Az én Mac-emen) ablakban lesznek elérhetők a Wine-on belül. Ha olyan alkalmazást szeretnénk telepíteni, mely nincs benne a WineBottler hivatalos listájában, akkor töltsük le a telepítőjét, majd jobb klikkel vagy kontrol klikkel kattintsunk rá és válasszuk ki az ’open with>Wine’, avagy ’megnyitás Wine-al’ (társítás>Wine) opciót.

A WineBottler segítségével egyből elindíthatjuk az .exe fájlt, vagy fel is telepíthetjük az alkalmazást, hiszen a program létre tud hozni Mac .app fájlokat is. Ha telepíteni szeretnénk a programot, akkor egy további ablak fog felugrani, ahol meg kell adnunk a telepíteni kívánt .exe fájlt, melyet ezután egy .app formátumban telepíthetünk is. Az applikáció típusától függően azonban szükség lehet bizonyos Winetricks listákra, DLL felülírási beállításokra és egyebekre.

A WineBottler akkor ideális, ha egy maréknyi programunk, mely jól fut és amelyet gyakran használunk. Ha azonban rengeteg szoftvert szeretnénk kipróbálni, melyek között olyan is van, amit a Wine nem támogat, akkor viszont sokkal egyszerűbb megoldás egy virtuális gépet futtatni egy Windows licensz-el. A Wine egy remek program, azonban vannak limitációi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .