Windows Vista partíció kipucolása

Windows Vista használatakor folyamatosan telítődik a lemez, így a rendszer partíción csak egyre fogy a hely. Ha már nagyon helyszűkében vagyunk, van egy-két lehetőségünk arra, hogy felszabadítsunk egy kis üres helyet a Windows számára.
Kitörölhetjük a rendszervisszaállítási pontokat, az árnyékmásolatokat, az ideiglenesen létrejött fájlokat, valamint ha az SP1-et utólag telepítettük, akkor eltávolíthatjuk az szervízcsomag eltávolításához szükséges fájlokat is.

SP1 eltávolításához szükséges fájlok törlése

Ezzel a művelettel megközelítőleg 6-800 MiBájt tárhelyet szabadíthatunk fel. Nyomjuk le a billentyűzeten lévő Windows gombot (Winkey) és az R betűt egyszerre, majd a megjelenő Futtatás ablakba írjuk be a következő parancsot:

vsp1cln.exe

Futtatás
Futtatás

Majd erősítsük meg a futtatását az UAC-ban. Ezután a megjelenő ablakban nyomjunk egy i billentyűt, hogy folytatni szeretnénk.
vsp1cln.exe munka közben
vsp1cln.exe munka közben

Ha kész a fájlok eltávolítása a program bezáródik.

Hibernálás letiltása

 

Ha nem használjuk a hibernálást (vagy nagyon helyszűkében vagyunk), akkor letilthatjuk azt, így a Windows partícióján a memóriánk méretével megegyező hely szabadul fel (a hiberfil.sys fájl törlésével).
Indítsunk el egy parancssort rendszergazdai jogokkal (Start menüben, a gyorskeresőbe írjuk be, hogy cmd, majd a találati listájában kattintsunk a cmd programra jobb egérgombbal, és válasszuk a Futtatás rendszergazdaként lehetőséget), és írjuk be az alábbi parancsot a kikapcsoláshoz:

powercfg -H off

Ha ismét be szeretnénk kapcsolni:

powercfg -H on

MS Office cache (MSOCACHE)

Ha Microsoft Office 2003 vagy 2007 telepítve van gépünkre, akkor az létrehoz a C: (esetleg valamelyik másik helyi) meghajtón egy MSOCACHE nevű, rejtett mappát, amibe a telepítő CD egy részét bemásolja. Így az esetleges Office összetevők módosítása, újratelepítése esetén nem kell a CD-t beraknunk.
Ezt a mappát letörölhetjük kézzel is (azonban, hogy lássuk, be kell kapcsolnunk a rejtett fájlok megjelenítését), azonban elegánsabb megoldás aLocal Installation Source Tool segédprogramot használni a mappa törléséhez. Töltsük le a LISTool.exe fájlt, indítsuk el, majd adjuk meg, hogy hova csomagolja ki a fájlokat. Majd a megadott könyvtárból futtassuk a programot.
Jelöljük be a Delete and disable LIS opciót, majd kattintsunk a Next gombra.

LISTool
LISTool

A következő lépésben fogadjuk el a licenc feltételeket, majd lépjünk tovább a Next gombra kattintva. A következő lépésben jelöljük be, hogy melyik Office telepítés merevlemezre másolt telepítő fájljait szeretnénk törölni, majd kattintsunk a Delete gombra. Ha kész a törlés, kattintsunk az OK gombra.

Lemezkarbantartó

A Lemezkarbantartó segédprogrammal a számítógépen található átmeneti vagy már nem szükséges rendszer fájlokat törölhetjük. A program ikonját a Kellékek > Rendszereszközök alatt találjuk, vagy csak írjuk be a gyorskeresőbe.
A program először megkérdezi, hogy csak a saját, vagy minden felhasználó fájljait törölje e. Itt válasszuk a Minden felhasználó lehetőséget, majd erősítsük meg a folytatást.

Lemez-karbantartás
Lemez-karbantartás

A program átnézi a merevlemezeket…
A Lemez-karbantartó átnézi a merevlemezeket
A Lemez-karbantartó átnézi a merevlemezeket

…majd, ha kész kilistázza, hogy hol mit talált. Jelöljük be, hogy mit szeretnénk törölni, és mit nem. Amennyiben a hibernálás fájlját is bejelöljük, a hibernálás funkciót nem fogjuk tudni használni.
Majd kattintsunk az Egyéb beállítások fülre, és a Rendszer-visszaállítás részben kattintsunk a Karbantartás gombra, majd erősítsük meg, hogy töröljük az utolsó kivételével az összes régebbi rendszer visszaállítási pontot.
Visszaállítási pontok törlése
Visszaállítási pontok törlése

Majd ha kész van a törlés, kattintsunk az OK gombra, majd erősítsük meg a törlést, ekkor a a többi ideiglenes fájlt is eltávolítjuk.
Lemez-karbantartó: Fájlok törlése
Lemez-karbantartó: Fájlok törlése

Rendszer-visszaállítás kikapcsolása

A Rendszer-visszaállítás szolgáltatást csak a legvégső esetben kapcsoljuk ki!
A kikapcsoláshoz menjünk be a Vezérlőpultba, majd a kereséshez írjuk be a következőt: rendszer-visszaállítás
A találatok közül kattintsunk a Visszaállítási pontok… kezdetű sorra. Itt látjuk, hogy melyik meghajtón aktív a rendszer-visszaállítás. Kikapcsoláshoz csak vegyük ki a pipát a meghajtók elől, erősítsük meg, hogy ki szeretnénk kapcsolni a rendszer-visszaállítást, majd OK gombbal lépjünk ki a Rendszer tulajdonságai közül.

Rendszer-visszaállítás kikapcsolása
Rendszer-visszaállítás kikapcsolása

Egyéb tippek

Ha még mindig hely szűkében lennénk, töröljük a felesleges programokat, nézzük át dokumentumainkat, fájljainkat, és töröljük ami felesleges. Ha még így sem férnénk el, akkor ideje egy új merevlemezt vásárolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .