Az XChat telepítése és használata

Az első probléma Windows-ról Linuxra váltás után, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő alkalmazásokat is az új rendszeren. Az IRC-n (Internet Relay Chat) való csevegésre Windows operációs rendszereken általában a mIRC nevű program használatos, Linuxokon azonban van ennél sokkal kezelhetőbb kliens is, ennek neve XChat. Ebben a leírásban ismertetem a telepítését, illetve az alapvető tudnivalókat a használatához.

A legtöbb Linux disztribúció (főként a Gnome ablakkezelőt használók), már alapból tartalmazzák ezt a programot, azonban nem kell kétségbe esnünk, ha nem találnánk. A telepítése rendszerint egyszerűen megoldható, ugyanis a tárolók tartalmazzák ezt a csomagot. Ha mégsem tudnánk telepíteni a tárolóból akkor látogassunk el a http://xchat.org/download/ oldalra és töltsük le a megfelelő állományt. Ubuntu esetén (illetve más Debian alapú rendszeren is) elég a következő parancsot begépelnünk és már használhatjuk is az alkalmazást:

sudo apt-get install xchat

Miután telepítettük a programot keressük meg az Alkalmazások között és indítsuk el. A következő képernyő fog fogadni minket:

XChat bejelentkező felület
XChat bejelentkező felület

Itt ki kell választani a megfelelő szervert. Keressük meg a FreeNode szervert és kattintsunk a Kapcsolódás (Connect) gombra. Hamarosan csatlakoztunk is a szerverhez, de még nem tudunk csevegni. Az ubuntu magyarországi csatornáját a #ubuntu-hu címen tudjuk elérni, hogy csatlakozzunk hozzá írjuk be:

/join #ubuntu-hu

Máris beléptünk a csatornára és már cseveghetünk is a jelenlévőkkel.
Az XChat a beállításokat mindíg eltárolja a home könyvtárunkban található .xchat2/xchat.conf állományba. Belépéshez írd be következő a parancsot a terminálba:

cd /home/`whoami`/.xchat2
 

Majd listázzuk ki a tartalmát:

ls

Már látható is az xchat.conf fájl. Ezt azonban semmi szükség szerkeszteni, ugyanis a grafikus felület alatt minden beállítást elvégezhetünk kényelmesen.
Hasznos tudnivalók
Magyar disztribúciófüggő/független linuxos irc-csatornák, ahol segítséget kaphatsz (zárójelben a szerver neve):
#debian.hu (IRCNnet; FreeNode; irc.freenode.net)
#gentoo.hu (IRCNet)
#linux.hu (IRCNet)
#linuxforum.hu (FreeNode)
#slackware.hu (IRCNet)
#ubuntu-hu (FreeNode)
#uhulinux (IRCNet)
IRC dokumentációk (FAQ, parancsok, tudnivalók):
http://irc.lap.hu
http://irc.hu

4 thoughts on “Az XChat telepítése és használata

  1. Azért a képnek nem sok köze van a Linuxos X-Chat-hez, mert Windowson készült. :S

  2. Sorry, az Xchat honlapjáról van a kép, de készítek egyet linux alatt majd és lecserélem. Azonban a lényeg ezen is látszik. 😉

  3. kb csak az ablak fejléce fog megváltozni 🙂
    De valaki erre bukik, és nem a lényeget figyeli 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .