XP költöztetése új hardverre

A Windows XP eltűri a legtöbb hardver elem cseréjét (hálókártya, VGA, ram, stb.) azonban bizonyos hardver elemek cseréjére nagyon kényes (Alaplap, IDE vezérlő), amit ha egy élő rendszer alatt kicserélünk nem biztos, hogy ismét elindul a rendszer.
Ilyenkor általában érdemes újratelepíteni a gépet, azonban ha sok programot használunk vagy már teljesen belaktuk, akkor lehetőség van arra, hogy a meglévő rendszerünket újratelepítés nélkül vigyük át az új hardverre.
Erre a célra használhatjuk a Sysprep alkalmazást. A program eredetileg arra a célra készült, hogy számítógépeket tömegesen előtelepítsünk a gyártó által kiválasztott programokkal. Azonban arra célra is tökéletes, hogy újratelepítés nélkül megússzuk a komolyabb hardver cserét.

Töltsük le a WindowsXP-KB838080-SP2-DeployTools-HUN.cab fájlt a Microsoft Letöltő központból, majd hozzunk létre a C: meghajtón egy sysprep nevű mappát, és csomagoljuk ki az egészet a c:\sysprep mappába.
Indítsuk el a sysprep.exe fájlt, amikor is először egy figyelmeztetést kapunk

Sysprep indítása
Sysprep indítása

Ha tudomásul vettük a figyelmeztetést, akkor megjelenik a program fő ablaka. Itt jelöljük be a Minitelepítés használata, Ne legyenek újragenerálva a biztonsági azonosítók valamint a A nem plug and play hardverek felismertetése opciót, majd kattintsunk a Visszazárás gombra.
Sysprep beállításai
Sysprep beállításai

Ha végzett a program automatikusan kikapcsolja a számítógépet, majd be lehet építeni az új hardver elemeket.
A következő induláskor a Windows ismét felismeri az új hardvereket, valamint meg kell adnunk pár alapadatot a Windows számára, valamint be kell állítanunk a hálózatot.

Minitelepítő betöltése
Minitelepítő betöltése

Windows XP telepítő üdvözlése
Windows XP telepítő üdvözlése

Ha végeztünk a telepítővel, akkor a már megszokott asztalunkat kapjuk vissza, a telepített programokkal együtt. Most már csak az új hardverek illesztőprogramjait kell telepíteni, és ha szükséges akkor aktiválni kell a Windows-t.

8 thoughts on “XP költöztetése új hardverre

 1. Ha jól értem, ez a megoldás használható akár komplett telepített kliensek klónozására is különböző hardverek esetén? Ilyenkor mi van a bizt. azonosítók újragenerálásával?

  1. Igen, ezt elsősorban arra találták ki, hogy különböző hardverek között lehessen költöztetni (bár, nem biztos, hogy 100%-osan sikerülni fog!).
   Az azonosítók, stb. minden újragenerálódik, mint mikor rendesen telepíti az ember. Aktiválni is újra kell, ha olyan verzió.

 2. Tudsz arról is leírást / linket adni, hogy hogyan tudom az XP alatt kicserélni a rendszer meghajtót? (Példának okáért a 20Gb-os vincsit le akarom cserélni 80Gb-osra.)
  Köszi!

 3. [re=2887]fm[/re]: ez egyszerű. berakod az új hdd-t, felparticionálod, hogy a rendszer felismerje. Ezután csak átmásolod valami live cd alól, vagy ghosttal, stb. a régi merevlemezről az újra, és kész.

 4. Tiszteletem,
  Irod, hogy az integráláshoz értesz…Sokadszorra probálom az XpSp3-ba bele integrálni az office 2003-at, – nem indul.A leirások egyértelmüek, mégsem. Mennyiségi licenszes suli szoftverekről van szó. Talán ezért?? Javaslat??
  Köszi előre is.
  Üdv
  Ottó
  Másik kérdésem az lenne , hogy egy eleve tükrözött rendszerről (linux, debian két vinyó softveres raid) lehet -e biztonsági mentést csináni (részletesen, ha lehet), dacára annak, hogy nincs értelme vagy van.

 5. Hát, nagy godom van! Megprobaltam volna ezt a progit, de az elején
  ossze-vissza állitottam a dolgokat, meg aztan le is állitottam menet kozben. Ennek kovetkeztében sajnos behalt a particiom, állandoan ujraindult a gép. Megprobaltam a javito-telepitest is, de
  sajnos nem jott ossze a dolog. Sok dolgom fog igy kárbaveszni, ugy érzem. Valaki esetleg adna egyszeru otletet, hogyan allithatnam helyre, amit elqrt-m??
  Koszi elore is
  jeno7

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .