Home / Windows / XP / XP telepítő testreszabása: nLite

XP telepítő testreszabása: nLite

A Windows XP 2001. október 25-én jelent meg. Azóta eltelt lassan hét év, ami idő a számítástechnikában nagyon hosszú. Rengeteg új hardver jelent meg ezen idő alatt, amit a Windows XP telepítője alapból nem támogat. A helyzeten sokat segített az SP2, ami rengeteg újdonságot hozott az XP-be, azonban a modern hardvereket így sem támogatja az XP. Ez a háttértárak esetén a legszembetűnőbb, ugyanis ha az XP nem támogatja a merevlemez vezérlőnket fel se tudjuk telepíteni a rendszert. Igaz, hogy telepítés alatt be lehet adagolni neki flopiról a megfelelő drivereket, azonban ma már floppi meghajtó elvétve akad az új gépeken. Laptopok esetén nem is lehet flopi meghajtót csatlakoztatni a géphez (hacsaknem valami USB-s flopi meghajtó).

Ezen segít nekünk az nLite nevű program. Ezzel beleintegrálhatjuk a legfrissebb drivereket, programokat, frissítéseket a telepítőbe, így elég csak betenni a CD-t (vagy DVD-t) a meghajtóba, és fél, egy óra múlva egy használható rendszert kapunk, amire minden programot automatikusan feltelepített a rendszer. Csábító, nemde?

nLite

Töltsük le az nLite legutolsó verzióját (jelen pillanatban ez az 1.4.1-es verzió). A program futtatásához szükséges egy telepített .Net, azonban ha nem szeretnénk feltenni a Microsoft .Net-et, a program letöltési oldalán találunk egy FrameworkLite nevű programot, amit ha felteszünk futtathatjuk az nLite-ot.

Én most egy Windows XP Professional SP2 telepítővel fogok dolgozni, és beleintegrálom az általam fontosnak vélt programokat, valamint a számítógép illesztőprogramjait, valamint a Microsoft Office 2003-at is. Ezt még megfejelem az összes Windows XP SP2 után kiadott frissítéssel (Afterfix).

Office

Először egy adminisztratív telepítést kell végeznünk, hogy beleintegrálhassuk a frissítéseket. Ehhez tegyük be az Office cd-t, és a futtassuk a X:\setup.exe /a parancsot (akár parancssorból, akár a Start Menü, Futtatáson keresztül), ahol X: a cd meghajtónk betűjele. Most adjuk meg neki a szükséges adatokat, úgymint név, telepítési kód, és a telepítés helyének válaszunk egy tetszőleges mappát. Én a C:\officeadmin mappát választottam.

Töltsük le az Office 2003 Service Pack 3 javítócsomagot, és adjuk ki a következő parancsot:

Office2003SP3-KB923618-FullFile-HUN.exe /Q /C /T:C:\OFFICESP3

Ezzel az SP3 fájllai a C:\OFFICESP3 mappába kicsomagolódnak.

Most integráljuk bele a telepítőbe az SP3-at:

msiexec /p C:\OFFICESP3\MAINSP3.msp /a C:\OFFICEADMIN\PRO11.msi SHORTFILENAMES=TRUE /qb
msiexec /p C:\OFFICESP3\OWC11SP3.msp /a C:\OFFICEADMIN\OWC11.MSI SHORTFILENAMES=TRUE /qb
Office 2003 SP3 integrálás
Office 2003 SP3 integrálás

Most töltsük le és telepítsük az Office 2003 Editions Resource Kit Tools-t, hogy automatizálni tudjuk a telepítést.

Indítsuk el a Custom Installation Wizard-ot (Start Menü > Programok > Microsoft Office Tools > Microsoft Office 2003 Resource Kit Tools) a PRO11.msi fájlból (ott, ahová az adminisztratív telepítést végeztük, jelen esetben a C:\officeadmin\PRO11.msi) indulva végezzük el a telepítést.

Ha kész a telepítés, töltsük le az nLite Add-On Maker programot, indítsuk el, majd keressük meg a setup.exe-t, és opciónak a következőket adjuk meg:

TRANSFORMS=Unattended.MST /qb-

Integrálás

Helyezzük be az XP telepítő cd-jét, majd indítsuk el az nLite-ot, válasszuk ki, hogy magyarul kommunikáljon (vagy amelyik nyelv szimpatikusabb :) ) és kattintsunk a Tovább gombra.

nLite üdvözlőképernyő
nLite üdvözlőképernyő

A következő lépésben adjuk meg neki, hogy hol van az XP telepítő fájljai (az i386 mappát kell megmutatni neki), valamit, hogy hova másolja a fájlokat. Ezután a program elkezdi felmásolni a fájlokat a merevlemezre, majd ha végzett nyomjunk egy Továb gombot.

nlite 2. lépés
Mappa betallózása
Mappa feldolgozása
Mappa feldolgozása
Windows telepítő információi
Windows telepítő információi

A következő ablakot át léphetjük, mivel most nincsen előzőleg elmentett beállítások.

Most kiválaszthatjuk, hogy mely műveleteket szeretnénk elvégezni. Én a következőket választottam ki:

Választható műveletek
Választható műveletek

Először a különféle Windows javításokat, programokat adhatjuk hozzá. Az nLite Addons oldalán elérhető egy-két ismert program előre csomagolva. Én a következőket fogom beintegrálni:

 • AVG AntiVirus Free
 • CCleaner
 • Daemon Tools
 • Foxit PDF Reader
 • Irfanview
 • Media Player Classic
 • Miranda IM
 • Skype
 • WinRAR
 • uTorrent

Elég kijelölni a tömörített fájlokat, a program képes kitömöríteni azokat. Itt kell neki megmutatni az előzőleg létrehozott Office telepítést is. Ezen a címen még rengeteg add-ons érhető el.
Töltsük le az AfterFixProjectXP telepítőjét is, és csomagoljuk ki (pl. Total Commanderrel, a fájl egy sima önkicsomagolós RAR archívum), majd illesszük be az *.exe fájlokat is (154 darab exe, az install.exe-t ne jelöljük ki!). Ha ezzel megvagyunk tovább is léphetünk

nlite6
Telepítendő programok és javítások

A következő lépésben integrálhatjuk a drivereket. A az integrálás előtt ki kell csomagolni, és az *.inf fájlt kell megmutatni az nLitenak. Ha egy mappába csomagoljuk ki a drivereket, akkor a Beilleszt alatt levő Több driver egy mappában opciót válasszuk. Itt egy felbukkanó ablakban válasszuk ki azokat a driverek, amiket integrálni akarunk (A legtöbb driver egyaránt tartalmazza az XP-hez, 2000, és 2003-hoz való drivert, ez esetben csak az Xp-hez valót jelöljük ki!)

nlite7
Driverek integrálása

A következő lépésben előre megadhatjuk a válaszokat a telepítés közben felmerülő kérdésekre (telepítő kód, felhasználó neve, gép neve, stb.) Tapasztalatom szerint az Asztali Témákat nem érdemes beleintegrálni, mivel nem mindig azt kapjuk, amit várunk.

nlite8
Telepítő beállítása

A következő lapon egyéb beállításokat lehet beállítani, úgymint a Documents and Settings, Windows mappa helye, valamint itt engedélyezhetjük az aláíratlan témákat is.

nlite9
Még néhány beállítás...
nlite10
És még néhány...

El is érkeztünk a legutolsó lépéshez, ahol is a program elkészíti az integrált telepítőt.

nlite11
Saját telepítő legyártásának elkezdése
Telepítő gyártása folyamatban...
Telepítő gyártása folyamatban...

El is készült a telepítő!

Kész a telepítő legyártása
Kész a telepítő legyártása

Most készítsük el az ISO fájlt. A “Megnéz” gombra kattintva megnézhetjük, hogy mit fog beletenni az ISO-ba. Ha akarunk, akkor bemásolhatunk még fájlokat. Érdemes (helyspórolás végett) kitörölni a DOCS, SUPPORT, VALUEADD mappákat is. Ha ezzel megvagyunk, kattintsunk az ISO fájl gombra, majd válasszuk ki a helyet ahová el akarjuk menteni.

nlite14
ISO legyártása

Készen is vagyunk!

nlite15
Kész

Már csak írjuk ki lemezre az ISO fájlt, és kezdődhet a telepítés!

Szerző charlie

Évek óta foglalkozom informatikával, azon belül elsősorban Linux szerverek üzemeltetésével. Saját vállalkozás keretében VPS szolgáltatás nyújtásával is foglalkozok.

Olvastad?

Windows XP, Vista jelszó megszerzése

Lehetőség van (egy alapértelmezett Windows telepítés esetén) akár arra is, hogy megszerezzük egy Windows felhasználó …

67 hozzászólás

 1. Ezek szerint nincs.

 2. Hy! Megoldódott a probléma csak annyi volt a gond, hogy boot- időben nem tudott a DVD-íróm olvasni DVD lemezt. Ment is a kukába. :-)

 3. Sziasztok!

  Először is szeretném megköszönni a leírást. Nagyon hasznosnak találom.

  De segítséget is kérnék: Nekem sem települ fel az office.

  A leírást követve megy minden, aztán itt: “Indítsuk el a Custom Installation Wizard-ot a PRO11.msi fájlból (ott, ahová az adminisztratív telepítést végeztük, jelen esetben a C:\officeadmin\PRO11.msi) indulva végezzük el a telepítést.

  Ha kész a telepítés, töltsük le az nLite Add-On Maker programot, indítsuk el, majd keressük meg a setup.exe-t, és opciónak a következőket adjuk meg: TRANSFORMS=Unattended.MST /qb-”

  gondolkodóba esem, persze ezt is megcsináltam virtual pc-n feltelepül az xp, de az office nincs rajta.

  A Custom Installation Wizard-ot használva nem település történik hanem egy MST fájl készül a mappába. A végén szintén ad egy parancsot: setup.exe TRANSFORMS=”C:\officeadmin\New Custom Setup File.MST” /qb-

  Az add on maker-ben az opciónál akkor melyiket kell használni? Bár már próbáltam mind kettővel :) hiába :(
  Illetve milyen parancs kell a néma telepítéshez, ha kell?

  Túl nagy kérés lenne a leírás készítőjétől (charlie?) hogy készítsen el egy office2003.cab-ot amit(persze feltöltve valahova, hogy hozzá férjünk) már csak integrálni kell az nLite-ba?

  Lehet, hogy egy kicsit sok voltam, bocsi és előre is köszi.

 4. Sziasztok!

  Segítséget szeretnék kérni!
  Sok időt fordítottam arra, hogy az Nlite program adta lehetőségeket kiismerjem, vagy megtanuljam. Sokat próbálkoztam, sok topicot, blogot olvastam. Ezt csak azért mondanám el elöljáróban, hogy ne érhessen vád, és ne topicokat linkeljetek légyszi be ide, mert azzal nem sokra megyek.
  A gondom:
  Sok szép, és nagyon hasznos leírást olvastam már, (többek között ezt is) de mindenütt az SP 2 nél elakadtak, vagy ha eljutottak is az SP 3 ig, akkor sem ugrottak tovább.
  És itt az én gondom: honnan tudom megszerezni az SP3 UTÁNI csomagokat az Xp hez, ( és CSAK AZOKAT) Merthogy biztos nagyon égető probléma, hen tudom beleintegrálni az office-t az xp-be, de én csak irigykedhetek ezekre a problémákra, mert én odáig el sem jutok. Ami csomagot a Win Updater prgram letölt, az sajna nem csak azokat tartalmazzák ami nekem kell, és ami kell azokat meg összekeveri azokkal amik nem jó, ha benne vannak. Nekem az is nagy segítség lenne, ha vki elküldené nekem az összes kb xxxx file nevét ami kell.

 5. Lenne egy problémám a AfterFixProjectXP nem lehet sehol letölteni csak megvásárolni lehet már akinek meg van az kérem töltse fel valahová például a MediaFire fájl megosztóra vagy hasonló helyre!

  Előre is köszönöm!

 6. Nekem sok segitség kene ezzel az egésszel kapcsolatban. Szoval segitőkész emberek segitséget szivesen várom! :D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás