Zene Konvertáló Alkalmazások

zene konvertáló program

Az internet elterjedésével olyan új fogalmakat tanulhattunk meg, mint a böngésző, domain, fájlmegosztó vagy éppen a zene konvertáló.

A világháló, illetve az azon elérhető webhelyek, programok és különféle alkalmazások néhány évtized alatt életünk minden területét lefedték. Sőt, bizonyos szokásainkat örökre megváltoztatták. Ide tartozik a zenehallgatás is.

Megváltozott zenefogyasztási szokások

Nemcsak a lejátszó és adathordozó eszközök változtak meg forradalmi módon, de a zenei tartalmak beszerzése is. A kilencvenes évek elején még kazettán, bakelitlemezen vagy CD-korongon vásároltuk meg kedvenc előadóinkat, amelyeket magnón, diskmanen, sztereó lemezjátszókon vagy hifi berendezéseken hallgattunk meg.

 

A fiatalok manapság már csak elvétve használnak sztereó rendszereket és más klasszikus lejátszókat. Sőt, az idősebb korosztály is egyre inkább átáll a digitális lejátszók használatára. Először az MP3-lejátszók terjedtek el, szinte minden valamirevaló gyártó előrukkolt a saját kütyüjével.

De az egyre gyorsabb technológiai fejlődés ezeket az eszközöket is hamar túlnőtte. Napjainkban mobiltelefonon, tableten vagy számítógépen keresztül hallgatunk leginkább zenét. Egyszóval fizikai adathordozóra ma már nincs is szükség.

zene konvertáló

Egy olyan analóg lejátszó, mint például a bakelit lemez sokkal tisztább, élvezhetőbb, autentikusabb hangzást ad, mint bármilyen digitális eszköz. Ám néhány elvetemült hifirajongón kívül egyszerűen nincs igény ilyen típusú minőségi hangzásra.

Ma már sokkal inkább a mennyiség számít, a zenefogyasztók szeretik, ha minél több tartalmat érhetnek el egyetlen eszközről.

Régi lemezek új formátumban

A világhálón keresztül szinte bármilyen előadót, zeneszámot vagy albumot elérhetünk, de azért nem mindent. Vannak értékes kincsek, régi válogatás lemezek, ritka CD kiadások, amelyek egy dobozban hevernek a padláson.

Már biztosan mindannyiunkkal előfordult, hogy a régi analóg tartalmakat szerettünk volna átalakítani modern digitális platformra. Egy zene konvertáló program ebben nyújt segítséget.

Hogyan működik a zene konvertáló?

Gyakorlatilag két különféle feladatra használhatunk zene konvertáló programot. Az egyik esetben hagyományos analóg jelből készítünk digitális tartalmat, a másik esetben pedig egy digitális formátumot alakítunk át egy másik formátumra.

Kezdjük az elsővel: nem számít, hogy egy videóról, képről vagy éppen egy zeneszámról van szó, mert valójában mindegyik csak egy adatfájl, ami a jól ismert 0 és 1 bitekből áll. Először tehát az analóg jelet, azaz a hangot kell átalakítani digitális jellé.

Az analóg-digitális zene konvertáló úgy működik, hogy szabályos időközönként, több ezer alkalommal tizedmásodpercenként mintát vesz az analóg hangforrásból és azt digitális jellé alakítja. Az így kapott adatot már lehet fájlban tárolni.

Minél nagyobb a mintavételi sebesség, annál jobb minőségű lesz a végeredmény. Lényegében tehát az eredeti zene bináris formában átalakított változatát kapjuk, amely ugyan megközelítheti az eredeti minőséget, de a legtöbb esetben nem adhatja pontosan vissza. Arra azonban elegendő a zene konvertálása MP3-ba, hogy élvezhető minőségben hallgathassuk.

Hangformátumok

Ha már szóba került az MP3, beszéljünk néhány szót a hangformátumokról. Azt már tudjuk, hogy a zene konvertáló használata után kapott zenefájl általában rosszabb minőségű a forrásfájlnál. Léteznek azonban olyan tömörítetlen formátumok, amelyek a valódi hanghullámokat rögzítik és konvertálják át.

A lényeg a nevében rejlik: tömörítetlen hangformátum, azaz tömörítés és szinte adatvesztés nélkül alakítja át a zenét. Ezek a fájlok sokkal tisztább minőséget produkálnak, ugyanakkor hatalmas memóriát foglalnak le, így hétköznapi használatra nem alkalmasak.

WAV formátum

A legtöbben már találkoztunk ezzel a kiterjesztéssel. Teljes nevén Waveform Audio, amit még 1991-ben fejlesztett ki a Microsoft.

A legtöbben tévesen azt gondolják, hogy a WAV formátum tömörítetlen fájl, de valójában ez egyfajta tárolóegység az audio formátumok részére, amelyek így könnyebben használhatók Windows operációs rendszereken. Akkor sincs gond, ha az Apple gépeit használjuk, mert MacOS rendszereket is tökéletesen fut.

MP3 formátum

Kétségtelenül a legismertebb formátum. A hagyományos zenei adathordozók visszaszorulása után, az internet terjedésének köszönhetően gyakorlatilag a digitális zenehallgatás szinonimája lett.

Tömörítése ugyan veszteséges, ám viszonylag kis mérete és élvezhető hangminősége miatt a világ legnépszerűbb letöltési formátuma. Nem véletlen, hogy az MP3 minden létező zene konvertáló alkalmazásban szerepel.

Zene konvertáló programok

Amennyiben klasszikus zenei adathordozóról vagy más típusú digitális formátumból szeretnénk MP3 zenét készíteni, érdemes egy megbízható konvertáló programot használnunk. A szofthub.hu weboldal felületén számtalan remek alkalmazást találhatunk.

A sokféle segédprogram és a hasznos leírások segítenek, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő programot. A használatuk rendkívül egyszerű és saját magunk is könnyen megoldjuk a formátumok átalakítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .