Megéri váltani Windows 10-re?

Elég valószínűtlen, hogy a Windows 8-ra boldogan fognak visszaemlékezni a felhasználók. Habár jó alapokkal rendelkezett, a gyengén összetákolt felhasználói interfész, amely inkább az érintőképernyős felhasználásra lett tervezve az egér és a billentyűzet helyett bizony igen nehezen használhatónak bizonyult eleinte.
Az alkalmazások felosztása két különböző asztali környezetre (modern és klasszikus) egy érdekes, skizofrén jelleget adott az operációs rendszernek, amely teljesen szükségtelen volt, mivel rendkívül kevés alkalmazás volt képes alkalmazkodni.
win10valtas2
A Windows 10 viszont a 8-al szemben nem tartalmazza ezeket a nem kívánatos funkciókat és visszatér a Windows 7 típusú asztalhoz, amelyben ismét megtalálható a Start menü, amely tartalmazza a Windows 8-ban megismert ’’élő’’ csempéket opcionálisan azok számára, akik kedvelték ezt a részét az előző operációs rendszernek.
A Charms sáv ideje leáldozott és helyére egy robusztus Beállítások szekció került, amelyhez a Start menüből gyorsan hozzá lehet férni.
A modern alkalmazások a Windows 10-ben az asztalon futnak és az új operációs rendszerben bemutatott Universal (univerzális) alkalmazások azt az előnyt hordozzák, hogy elég valamelyiket egyszer megvásárolnunk, és utána az minden Windows alapú eszközünkön elérhetővé válik, legyen szó számítógépről, Surface-ről, tabletről, telefonról vagy Xbox-ról.
win10valtas
Az érintőképernyős megoldás természetesen nem tűnt el teljes mértékben, azonban a Windows 10-ben ezt a feature-t a Continuum nevű alkalmazás kezeli, amely érzékeli, hogy milyen eszközt használunk épp és ennek megfelelően kalibrálja a felhasználói felületet a számunkra. Tehát például, ha éppen egy Surface Pro 3-mat használunk és eltávolítjuk a billentyűzetet, akkor a Windows 10 átvált egy teljesen érintőképernyő alapú kezelői felületre. Ez természetesen visszafelé is működik a billentyűzet csatlakoztatásakor.
A Windows 10 e remek funkciói javítják ki a Windows 8 hibáit, hiszen itt igen rossz volt a kompatibilitás a különböző eszközök között.
win10valtas3
A Windows 10-re való váltás melletti érv még a Cortana is, aki személyes asszisztensünk a mindennapokban. A telefonokon ezek a segítők már eddig is elérhetők voltak a Google Now és a Siri formájában, utóbbi természetesen az Apple termékeken, a Microsoft azonban az asztali gépeken is hasznossá akarja tenni a személyi virtuális asszisztensünket. A Cortana a Windows 10 érkezésével ezentúl már nem csak a telefonokban található meg, hanem laptopokban és számítógépekben is.
Cortana lehetővé teszi, hogy a hangunkkal irányítsuk számítógépünk bizonyos funkcióit. A tálca Keresés szekciójára kattintva előhozhatjuk Cortana-t, innen pedig az univerzális keresési rendszernek köszönhetően a Cortana-n keresztül kereshetünk rá dolgokra az interneten.
cortana
Cortana természetesen nem csak erre képes. Felvehetünk fontos emlékeztetőket naptárunkba, diktálhatunk jegyzeteket és útbaigazítást is kérhetünk remek, személyi asszistensünktől.
A Windows 10-re való váltás erősen ajánlott azoknak, akik még mindig Windows 8-at használnak, mivel egy jóval stabilabb és hibáktól mentesebb, fejlettebb környezetet fognak kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .