Home / Windows / Windows 7 / Windows 7: Windows XP Mode

Windows 7: Windows XP Mode

Néhány nappal ezelőtt már közzétettünk egy cikket a Windows 7-ben bemutatkozó új kompatibilitási szolgáltatással a Windows XP Mode-al kapcsolatban. Amint már említettem akkor is, a Windows XP Mode alapja egy host alapú virtualizációs megoldás jelen esetben a Virtual PC for Windows 7. Most, hogy hivatalosan is elérhető a Windows 7 RC verziója és ezzel együtt az új Virtual PC is, illetve az NDA sem köt már ezzel a termékkel kapcsolatban, szeretnék kicsit részletesebben kitérni a szolgáltatás bemutatására, ahogy azt a korábbi cikkben már ígértem.

Először a Virtual PC-ről

A hardverkövetelményeket tekintve amit fontos megemlíteni az a hardveres virtualizáció támogatás szükségessége processzor oldalról, illetve a szükséges memória mennyisége, amely jelen esetben 2 GB. A termék elérhető mind 32 bites, mind 64 bites változatban, ezért mindkét platformon használható, ugyanakkor csak x86 alapú rendszerek futtatására van lehetőségünk.

A támogatott gazda operációs rendszerek a következők:

 • Windows 7 Home Basic
 • Windows 7 Home Premium
 • Windows 7 Enterprise
 • Windows 7 Professional
 • Windows 7 Ultimate

A Windows XP Mode csak az utóbbi három rendszer esetében használható, de erről később még lesz szó.

A támogatott vendég operációs rendszerek:

 • Windows XP (csak x86)
 • Windows Vista (csak x86)
 • Windows 7 (csak x86)

A Virtual Applications szolgáltatás Enterprise illetve Ultimate kiadások esetében támogatott, illetve XP SP3 Pro-ban.
Újdonságok a korábbi verziókhoz képest:

Virtual Applications (A virtuális számítógépekre telepített alkalmazások megjelennek a Windows 7 Start menüjében és futtatásuk esetén a gazdaszámítógépen futó alkalmazásokhoz hasonlóan jelennek meg és viselkednek.)

USB támogatás (Integrációs komponens szükséges)

A támogatott eszközök:

 • Printer class
 • Storage devices
 • Digital Cameras
 • USB CD Writer/Reader
 • Wireless Network Adapter
 • MP3 Players
 • Phone/PDA/Mobile Device
 • WebCam/Video Camera
 • Smart Card Readers

Integrációs komponens által nyújtott többletszolgáltatások

 • Vágólap megosztás
 • Meghajtók megosztása
 • Nyomtatómegosztás
 • USB eszközök megosztása

Windows XP Mode

A Windows XP Mode nem más, mint egy olyan letölthető MSI csomag, amelyet telepítve egy Windows XP SP3-at tartalmazó gépet kapunk. Gyakorlatilag egy előre elkészített virtuális gép, semmi más. A technológia melynek segítségével a Windows 7-en futó alkalmazásokhoz hasonlóan jelennek meg a virtuális gépen futó programjaink a Virtual Applications névre hallgat. Ezt pedig a Virtual PC tartalmazza. Ezért nyugodtan készíthetünk mi saját virtuális gépeket, Vista-val, W7-el, XP-vel, ugyanúgy kihasználhatjuk ezt a funkciót. Legalábbis azon verziók esetében, amelyeket felsoroltam a fentiekben.

Egy egyszerű példán bemutatva, ha a Windows XP Mode-ot szeretném használni a következőkre van szükségem:

 • Gazdaszámítógép hardveres virtualizáció támogatással és telepített Windows 7 ENT, ULT, PRO operációs rendszerrel.
 • Virtual PC for Windows 7
 • Windows XP SP3 csomag (Windows XP Mode)

Mivel különösen kisvállalati környezetre tervezett szolgáltatásról van szó, várhatóan az OEM csatornákon keresztül vásárolt előtelepített Windows 7 operációs rendszereknek már integrált részét fogja képezni a csomag, így nem lesz szükségünk a komponensek egyesével történő telepítésére. Amennyiben dobozos vagy egyéb nem előtelepített terméket vásárolunk a telepítést magunknak kell elvégeznünk.

Telepítés, konfiguráció képekben

A Virtual PC telepítésének folyamatát nem ismertetném, egyszerű next, next téma. Annyi azért megjegyeznék, hogy mivel Windows Update csomagról van szó egy újraindítás mindenképpen szükséges a telepítés végeztével. Továbbá a korábbi Virtual PC verziót el kell távolítanunk a számítógépről, mielőtt használni szeretnénk a jelenlegi bétát.

Amint felkerült a gépre a Virtual PC eldönthetjük, hogy saját virtuális gépet szeretnénk készíteni vagy a letölthető Windows XP SP3-at használjuk.

XP Mode esetében semmi más dolgunk nincsen, mint telepíteni a virtuális gépet tartalmazó csomagot, amely összesen kicsit több mint 1GB méretű.

A Windows XP Mode konfigurációja

vpc_beta_5

vpc_beta_6

vpc_beta_7

vpc_beta_8

vpc_beta_10

A teszt kedvéért telepítettem egy Outlook 2003-at a Windows XP-re, íme az eredmény:

vpc_beta_15
Windows 7 Start menü Virtual PC menüpontjaival

Látható, hogy rögtön bekerültek a start menübe is a hivatkozások. Innentől kezdve egyetlen kattintással indíthatóak a virtualizált programjaink. Arra azért figyeljünk, hogy a virtuális gépnek ilyenkor kikapcsolt állapotban kell lennie, ahogy arra figyelmeztet is.

vpc_beta_11

Outlook 2003 Windows 7 alatt:

Outlook 2003 Windows 7 alatt
Outlook 2003 Windows 7 alatt

Ha magunk szeretnék virtuális gépet készíteni, ezt a következőképpen tehetjük meg

VirtualPC a Windows 7 Start menüben

Virtuális gép létrehozása

VirtualPC: Virtuális gép nevének és helyének megadása

VirtualPC: memória és hálózat beállítások

VirtualPC: merevlemez beállítása

Amint telepítettük a megfelelő operációs rendszert esetemben egy Vista Ultimate-et, engedélyeznünk kell az integrációs komponens használatát és be kell kapcsolnunk a Publishing Mode-ot. Ehhez viszont a kliensre telepítenünk kell a RAIL QFE csomagot is, amely szintén letölthető a Technet/MSDN oldalról. Ezzel körülbelül végeztünk is a bonyolult konfigurációs lépésekkel, kezdhetjük itt is az alkalmazások telepítését. A végeredmény ugyanaz mint XP esetében, a Start menüből indíthatóak az alkalmazások.

Érdekesség, hogy a RemoteApp-hoz hasonlóan az értesítési területen is megjelenik például a Windows Update. :)

Windows frissítések telepítési a virtuális gépen

ps: A Virtual PC beta csak a Windows 7 RC változatára telepíthető.

ps2: Ha megfigyeljük az aktív kapcsolatokat a kliensen, észrevehetjük, hogy ez bizony nem console session, hanem RDP kapcsolat. Ez a viselkedés a Virtual Applications mód velejárója. Továbbá az integrációs komponens is TS kapcsolaton keresztül teszi elérhetővé a gazdaszámítógép erőforrásait.

Szerző flowman

Microsoft MVP - Group Policy, MCITP EA

Olvastad?

Hogyan vigyünk át egy Windows 10 licenszet egy másik gépre?

Ha egy gépre már megvásároltunk egy Windows licenszet, azonban úgy hozta a sors, hogy lecserélnénk …

48 hozzászólás

 1. radics lajos-ozd:

  Alapvetően egyet értek, de használhatnád a vessző és pont írásjeleket (esetleg idézőjelet). A Microsoft mindenkit butának néz, és ezért csinált Vistát, 7-et. De eddig a Win 3 óta 2 (az NT-t most ne számítsuk) használható oprendszere volt, a 98 és az xp. És igen, ezért van szükség a virtual XP-re. Az, hogy üzletileg Ők diktálnak a hardware (és software) gyártóknak, egy dolog, de sajnos az x86 platformon nem tudnak (nem akarnak) visszafelé kompatibilis dolgokat kihozni. Pedig lehetne. Mindig windowst használtam.
  Álmom:
  A majdani Windows 8-9-10-11-12-stb alatt virtual pc nélkül az eredeti DOS-os Cavemant vagy Pacman-t játszani, 1992-es floppyról, 8000-en ketyegő procival és a legújabb videókártyával, de 16 (nem elírás, tizenhat!) színben.
  Egy másik:
  Linux alatt játszani a HALO-t.

 2. Kedves boriszblade

  Hát 16 színben nem tudom milyen élmény lenne de én csak a retro kedvért használtam emulátorokat :)
  C64,NDS,PS 1.2,PSP
  Manapság ha van egy erős géped bármit lehet emulálni.
  De tényleg jó lenne ha Winfosnál alap vagy segéd prógramok nélkül lehetne Dos játékokal csak ugy játszani (tudom lehet most is van egy csomó flopi játék és dos alkalmazás)
  Nekem anno nagyon réggen kedvencem volt A Prins of persia Első része
  Az az igazi 2D Amikor a börtönből kell megszökni.
  De mivel modern korszakot élünk van Xp mode és van Wind 7 mode
  Sött még linux mode is van (Xp-re)
  Kíváncsi leszek amikor az androidos telcsikre bevezetik a win 7 -es oprendszert mekkora bakik lesznek ott adatvédelmi szinten ^^

 3. Azénnevem Lámpa

  Akkora buziság ez a 7, az itt leírtaktól méginkább elment a kedvem tőle, maradok az XP-nél. Azon megy minden, még a DOS progik is dosboxban. Majd hülye leszek annyit kifizetni egy olyan OS-re, ami sz@r, ronda, és a készítője lesz@rja az én igényeimet. Amint csinálnak egy jó, felhasználóbarát, otthoni használatra szánt OS-t, megveszem, becsszóra. Pl. jó lenne, ha a saját gépemen, amit egyedül én használok, nem kéne rendszergazdának, meg felhasználónak lennem, meg ilyen-olyan jog ahhoz, hogy fusson egy program, hanem én lennék a tulaj, és kész. És nem kéne minden lomot feltelepíteni a gépre, olyan hardverekhez, amik nekem nincsenek is, talán nem lenne ilyen NAGY az OS helyigénye. Minek kell több GB ahhoz, hogy legyen egy desktopom ablakokal, ikonokkal? Legyen kép, hang, stb. ehhez nehogy már több gigás OS kelljen. A DOS 6MB volt, és mindent kezelt, minden futott rajta, amit rá írtak. Szerintem 300 megából is ki lehetne hozni egy jó OS-t csak szabványok kellenének, a szabványos driverekkel menne minden alapon, aztán úgyis a netről telepítenénk mindennek a legújabb driverét. Ez olyan nehéz, MS? Meg az, hogy több grafikus felület közül is választhassunk? Hogy tetsszen? Mert a 7 okádék lett.

 4. Sziasztok!!!

  Ha valaki elsiklott volna felette: “radics lajos-ozd” hozzászólását én hetente újraolvasom! Ez ad nekem békét ebben a rohanó világban! És persze tudást is nagyon sokat!

  Köszönöm Lajos!
  Te vagy az ász!

  – megáll az ész, hogy valaki hogy lehet ennyire ki! :) meg akarlak ismerni Lajos! Ha véletlenül papíron is szellemileg visszamaradott lennél, akkor elnézést kérek a gúnyolódásért!

  Még egyszer köszönöm!

 5. Leon:

  “Kíváncsi leszek amikor az androidos telcsikre bevezetik a win 7 -es oprendszert mekkora bakik lesznek ott adatvédelmi szinten ^^”

  Az becseszne :D

  Az android alapvetően linux kernel…épp ezért képes az activity-ket ilyen szinten használni. Soha nem fog bekövetkezni az, h androidos telcsikre vindóz 7 kerül fel.

  A windowsnak ott a windows phone…ami ragyogóan szar…ugyanazok a vírusok működnek rajta..ugyanúgy vannak benne hibásan megírt kódok..és ugyanúgy előfordul a rossz memória cím benne.

  A Microsofttól jelenleg egy termék van, aminek valóban hasznát veszem..
  //najó talán a .NET-et is tudom..mert mégis megvettek mindent,
  //amit lehet :D
  ..az MVA-s póló, amiben alszok :D

 6. Nekem win7 prof van a gépemen és szeretnék egy xp-sp3-at telepíteni. tudna valaki segíteni ebbe hogy kellene elindulni!! Előre is ködzönöm!!

 7. Win 7 Pro van a gépen.
  Windows XP módban, egy elavult (NT4) tartományhoz való csatolás megoldható-e vele?
  Előre is köszönöm.

 8. radics dzsízöszfakkingkrájszt-lajos ozd…oszt aztaqrvamindenit,mennyire okos vagyol, ecsém :) de komolyan.
  Egy példa:évtízedek(???) óta nem használnak USA-ban xp-t? 2001.10.25 óta tezsvírek közt is csak szűkre szabott 11 év telt el,istenbarma… A 11ben hol foglaltatik benn a “több évtized?? Csak kérdem. Ja és persze amíg Vista nem lett, addig NT-t,vagy 98at használt a sok hülye amerikai :) :) osztod az észt (meg lett,és litván:)) ezerrel, és akkora marhaságokat írsz,hogy befagy a Duna :)
  kapd össze magad,vegyél MAC-et,és ne ugass bele a nagyok dolgába…szerintem :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató és felhasználási feltételek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás