A végponttól végpontig terjedő titkosítás jelentősége okostelefonoknál (2. rész)

WhatsApp

Az előző részben megnéztük, hogy mi a lényege a végponttól végpontig terjedő titkosításnak, továbbá láttuk azt is, hogy a WhatsApp is ilyen titkosítást használ, mégis küld rólunk adatokat a Facebook-nak. Korábban ezt ki lehetett kapcsolni, de 2021-ben kötelezővé tették ennek az engedélyezését. Nézzük milyen hatással van ez az alkalmazásra.

További adatgyűjtés

WhatsApp adatgyujtes

Az adatvédelmi irányelvekkel történt változás után a WhatsApp időt adott a felhasználóknak, hogy elfogadják a változtatásokat. A határidő május 15 volt. Aki nem fogadja el az új szabályokat, az nem fog tudni üzenetet küldeni és üzeneteket olvasni az alkalmazáson belül, és a felhasználói fiók effektíve inaktívvá válik. A WhatsApp jelezte a felhasználóknak, hogy az inaktív fiókok 120 nap után törlésre kerülnek.

Kicsit ironikus, hogy a WhatsApp bejelentésével körülbelül egy időben jelent meg az Apple új „privacy label” funkciója, ami kötelezte az App Store-ban elérhető alkalmazásokat, hogy pontosan mutassák meg milyen adatokat gyűjtenek a felhasználókról. Ha az App Store-ban valaki rámegy a WhatsApp-ra, akkor láthatja, hogy még mindig végponttól végpontig terjedő titkosítást használ, de olyan metaadatokat begyűjt, mint például földrajzi helyzet, kontaktok, User ID és a rögzített vásárlások. Ezek az adatok mind mennek a Facebook-nak, valószínűleg olyan célból, hogy jobb reklámokat kapjunk.

WhatsApp vegponttol
 

Ha egyébként azt hittük, hogy ez rengeteg, akkor rossz hír, hogy a Facebook Messenger még ennél is több adatot gyűjt be rólunk, ráadásul a Facebook azt tervezi, hogy a jövőben integrálja a WhatsApp-al. Mindez ahhoz vezetett, hogy rengeteg felhasználó elhagyta a hajót és átment olyan alternatívákra, melyek szinte semmi adatot nem gyűjtenek róluk. Ilyen például a Signal és a Telegram.

Ha nem WhatsApp, akkor helyette mi?

A legtöbb ember a Signal-t és a Telegram-ot választotta, mint privát csevegő alkalmazást. A kettő közül a Signal a jobb, mert teljes végponttól végpontig terjedő titkosítást használ, míg a Telegram csak részlegest. A Signal kezelőfelülete továbbá hasonló a WhatsApp-hoz, így a váltás kényelmes. A Signal azért népszerű választás, mert csak egy telefonszámot kér tőlünk és semmilyen egyéb adatot nem gyűjt be. Az üzeneteink is mind az eszközön tárolódnak, nem kerülnek be online adatbázisokba.

Whats App

A Signal mellett még egy érv, hogy a csoportos beszélgetések is végponttól végpontig titkosítva vannak. Maga a cég, aki fejleszti az alkalmazást effektíve egy non-profit cég és adományokból él, így különösebb igénye sincs adatgyűjtésre.

Az adatgyűjtésből a Facebook és WhatsApp esetében az átlag felhasználó nem sokat vesz észre. Vannak azonban, akiket zavar és érthető okokból. A Facebook folyamatosan küzd a hacker támadásokkal és az adatbázisok feltörése előfordul. Aki tehát félti adatait, jobb, ha vált a Signal-ra vagy Telegram-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .