Adatmentés Vista alatt

A biztonsági mentés fontos. Nem csak a vállalatoknál, hanem otthon is. Mert ha tönkre megy a merevlemezünk, vagy egy vírus teszi tönkre a gépünket fontos és értékes adatokat veszíthetünk. Itt elsősorban a nem pótolható adatokat kell érteni, családi képek, videók. A filmjeink, zenéink pótlása nem nehéz feladat az interneten keresztül, azonban egy jól elkapott családi kép pótolhatatlan. Ezért kell róla biztonsági mentést készíteni.
Most bemutatom, hogyan mentsük és állítsuk vissza adatainkat a Windows Vista beépített mentési szolgáltatásának segítségével. Menteni elsősorban CD-re, vagy merevlemezre érdemes, ha DVD-kre mentünk, legalább évente egyszer írjuk (vagy másoljuk le) újra, mivel a DVD-k élettartama nincs olyan hosszú mint egy CD-é.

Megjegyzés: A Windows Complete PC biztonsági mentés funkció nem érhető el Windows Vista Home Basic és Windows Vista Home Premium rendszereken.
Az „A biztonsági mentés és visszaállítás központját” elindíthatjuk a Vezérlőpult > Rendszer és karbantartás menüpontja alól, vagy egyszerűbben ha a Start menü-be beírjuk, hogy mentés, majd a találatok között rákattintunk

Keresés a Start Menü elemei közt
Keresés a Start Menü elemei közt

A biztonsági mentés és visszaállítás központjának ablaka két részre oszlik: a felső részen a mentéssel, míg az alsó részen a visszaállítással kapcsolatos műveleteket láthatjuk.
A biztonsági mentés és visszaállítás központja
A biztonsági mentés és visszaállítás központja

Biztonsági mentés készítése fájlokról

Adott fájlok mentéséhez kattintsunk a Fájlok biztonsági mentése gombra, majd erősítsük meg, hogy folytatjuk (amennyiben az UAC be van kapcsolva gépünkön).
Figyelem: A titkosított (EFS) és program fájlok nem kerülnek be a mentésbe!

Biztonsági mentés megerősítése
Biztonsági mentés megerősítése

Első lépésként válasszuk ki, hogy hova szeretnénk menteni. Ez lehet CD/DVD, merevlemez, vagy hálózati hely. A fájlok biztonsági másolata nem tárolható ugyanazon a merevlemezen, mint ahonnét a mentést készítjük, valamint ahol a Windows található! Jelen példában egy másodlagos merevlemezre mentek.
Mentés helyének kiválasztása
Mentés helyének kiválasztása

Következő lépésben válasszuk ki, hogy milyen típusú fájlokról szeretnénk mentést készíteni. Pipáljuk be amiről szeretnénk, és vegyük ki a pipát azon típus elől amit nem szeretnénk menteni.
Fájltípusok kiválasztása
Fájltípusok kiválasztása

Most állítsuk be, hogy milyen gyakran szeretnénk a fájljainkról mentést készíteni. Javasol a heti gyakoriságú mentés. Azonban mivel ezek az ütemezett mentések csak azokat a fájlokat tárolják, amik az előző mentés óta megváltoztak, nem fog sok helyet foglalni. Majd kattintsunk a Beállítások mentése… gombra
Ütemezés beállítása
Ütemezés beállítása

Elkezdi létrehozni a biztonsági mentést…
Biztonsági mentés folyamatba
Biztonsági mentés folyamatba

Kész a mentés. Kattintsunk a Bezár gombra.
Késze a mentés
Késze a mentés

Meg is jelenik a biztonsági mentés és visszaállítás központjában a legutolsó mentés ideje, és hogy hova mentettünk
Utolsó mentés ideje és helye
Utolsó mentés ideje és helye

Ütemezés beállítása és alkalmi mentés készítése

Mivel elvégeztük az első mentést, és beállítottuk az ütemezést, megjelent a Fájlok biztonsági mentése gomb alatt egy Beállítások módosítása szöveg. Kattintsunk erre a szövegre, mire megjelenik a Biztonsági mentés állapota és konfigurációja ablak.

Biztonsági mentés állapota és konfigurációja
Biztonsági mentés állapota és konfigurációja

Itt láthatjuk, hogy mikor volt a legutolsó mentés, és mikor lesz esedékes a következő. Ha a Biztonsági mentés most gombra kattintunk, akkor azonnal csinál egy mentést a Windows, az ütemezéstől függetlenül, a háttérbe.
A Biztonsági mentés beállításainak módosítása gombra kattintva beállíthatjuk a mentés helyét, fájltípusokat, ütemezését. Ha erre a gombra kattintunk végigmehetünk azon a varázslón, amin először mentünk végig, mikor létrehoztuk a mentést.
Ha nem szeretnénk több ütemezett mentés készíteni, kattintsunk a Kikapcsolás gombra.
Kikapcsolás gomb
Kikapcsolás gomb

Újbóli bekapcsoláshoz a bekapcsolás gombra
Bekapcsolás
Bekapcsolás

Biztonsági mentés készítése az egész rendszerről

 

A Windows Complete PC biztonsági mentés az egész rendszerről készít egy mentést (telepített programok, fájlok, stb.), így ha valami miatt nem indulna el többet a Vistánk, pár perc alatt visszaállíthatjuk mentésből. Ez a mentés a rendszerről egy virtuális lemezkép-fájlba menti a merevlemez tartalmát (hasonló módszerrel mint a Norton Ghost, vagy az Acronis True Image).
A teljes rendszer mentésének elkezdéséhez kattintsunk a Számítógép biztonsági mentése gombra (majd ha szükséges, erősítsük meg).

Számítógép teljes mentése
Számítógép teljes mentése

Első lépésként a mentés helyét kell megmondani. Menthetünk CD/DVD-re és merevlemezre is. Ha DVD-re mentünk, akkor több DVD-re is szükség lehet, mivel a teljes rendszer mentése több tíz GiBájt méretű is lehet
Cél kiválasztása
Cél kiválasztása

Erősítsük meg a beállításokat, majd a mentés megkezdéséhez kattintsunk a Biztonsági mentés indítása gombra
Mentés megerősítése
Mentés megerősítése

Mentés folyamatba… Sokáig eltarthat…
Biztonsági mentés folyamatba
Biztonsági mentés folyamatba

Kész is mentés. Kattintsunk a Bezár gombra
Kész a mentés
Kész a mentés

Meg is jelenik a biztonsági mentés és visszaállítás központjában a legutolsó mentés ideje, és hogy hova mentettünk
Utolsó rendszermentés ideje és helye
Utolsó rendszermentés ideje és helye

Fájlok visszaállítása mentésből

Fájlok visszaállításához menjünk a biztonsági mentés és visszaállítás központjába, majd ott kattintsunk a Fájlok visszaállítása gombra

Fájlok visszaállítása
Fájlok visszaállítása

A varázsló első lépésében válasszuk ki, hogy a legutolsó mentésből, vagy korábbról szeretnénk a fájlokat visszaállítani. Amennyiben a Régebbi biztonsági másolatból akarunk visszaállítani, ki kell majd választanunk, hogy melyik mentésből állítsunk vissza
Melyik mentésből állítsunk vissza?
Melyik mentésből állítsunk vissza?

Most tallózzuk be azt (vagy azokat) a mappákat, fájlokat amiket vissza szeretnénk állítani.
Visszaállítandó fájlok, mappák kiválasztása
Visszaállítandó fájlok, mappák kiválasztása

Megadhatjuk, hogy eredeti helyükre (tehát ahol voltak), vagy egy másik mappába állítsuk vissza a fájlt. Amennyiben nem az eredeti helyre szeretnénk visszaállítani, kattintsunk a Következő helyre rádiógombra, majd tallózzuk be, hogy hova állítsa vissza a fájlokat. Ha bepipáljuk a fájlok visszaállítása az eredeti almappákba opciót, akkor a fájlokat nem ömlesztve állítja vissza a program, hanem az eredeti mappastruktúrának megfelelően.
Visszaállítás célja
Visszaállítás célja

Visszaállítás folyamatban…
Visszaállítás...
Visszaállítás...

Amennyiben egy fájl a mentésben, és az eredeti helyén is megtalálható, a program megkérdezi, hogy mit tegyen. Választhatjuk, hogy a meglévőt felülírja a mentésben lévő fájllal (Másolás és csere), azt a fájlt érintetlenül hagyja (Nincs másolás), esetleg a mentésben lévő fájlt átnevezve másolja vissza (Másolás és mindkét…). Alul bejelölhetjök, hogy ha továbbiakban is mindig ezt tegye (pipáljuk be Az összes ütközés… sort)
Fájl ütközés
Fájl ütközés

Készen is vagyunk a visszaállítással
Visszaállítás kész
Visszaállítás kész

Teljes rendszer visszaállítása

Complete PC mentésből való visszaállításhoz csak akkor nyúljunk, ha már minden menthetetlen (vagy az eredeti merevlemez már nincs is meg, esetleg tönkre ment, stb.), mivel ez a visszaállítási mód teljesen törli a merevlemez (az eredeti partíciókat), majd a mentésből rakja vissza. Tehát ha Windows hibánk van, előbb a Rendszervisszaállítással próbálkozzunk.
Ha USB-s merevlemezre mentettünk, akkor azt csatlakoztassuk a számítógéphez, majd indítsuk a számítógépet a Windows Vista telepítő lemezéről, majd mikor betölt, ne a Telepítést, hanem a Számítógép javítása menüpontot válasszuk.

Számítógép javítása
Számítógép javítása

Következő lépésben válasszuk ki, hogy mely merevlemezen van a Vista (vagy hová szeretnénk helyreállítani). Amennyiben a Vista nem ismerte fel a merevlemezünket, az Illesztőprogramok betöltése gombbal töltsük be a merevlemez-vezérlő illesztőprogramját (pont úgy, mint sima telepítéskor)
Merevlemez kiválasztása
Merevlemez kiválasztása

Most a listából válasszuk ki, hogy Windows Complete PC visszaállítást szeretnénk (amennyiben mentésünk DVD-n, vagy CD-n található, akkor azt most rakjuk be)
Rendszer-helyreállítási beállítások
Rendszer-helyreállítási beállítások

A visszaállító automatikusan megkeresi és beállítja a legutolsó mentést. Ha nem az utolsót szeretnénk visszaállítani, akkor katintsunk az Egy másik… rádiógombra, majd válasszuk ki, hogy melyik mentést szeretnénk visszaállítani
Visszaállítandó mentés kiválasztása
Visszaállítandó mentés kiválasztása

A következő párbeszédablakon láthatunk egy összegzést. Ha bepipáljuk a Formázást… akkor a telepítő törli a merevlemezt, majd a nulláról létrehozza azt, ami a mentésben szerepel (Figyelem! Ha van olyan partíciónk amiről nincs mentésünk, akkor ne válasszuk ezt a lehetőséget!)
Összegzés
Összegzés

Erősítsük meg, hogy folytatjuk (kattintsunk a megerősítés-re), majd OK
Megerősítés
Megerősítés

A visszaállítás több percig is eltarthat
Mentés visszaállítása
Mentés visszaállítása

Ha kész a visszaállítás, újra is indul a gép, és használhatjuk tovább rendszerünket.

1 thought on “Adatmentés Vista alatt

  1. Halihó!
    érdeklődnék, hogy ez a biztonsági mentés a windows mailben tárolt összes levelet, címlistát lementi-e, illetőleg ezt a biztonsági mentést van rá mód, hogy win 7 feltelepítése után valahogyan „előhívjuk”?
    köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .