Érkeznek a 10. generációs Intel processzorok. Mi az újdonság és miért fontos?

Intel 5.0 GHz

Az AMD Ryzen 3000 nagy kihívás elé állította az Intelt, azonban úgy néz ki, hogy a cég állja a sarat a legújabb 10. generációs processzorok bemutatásával. A „Comet Lake-S” névre keresztelt széria sok téren fejleszti tovább a leköszönő generációs processzorokat, továbbá várható néhány újdonság is. A 10. generáció 2020 április 30-án lett bejelentve és az év közepe felé már belekerülnek az első laptopokba és PC-kbe is.10. generacios Intel processzor

Sok sok mag

Az új 10. generációs processzorokban egyszerűen rengeteg mag van. A top modell, az i9-10900K, például 10 maggal bír és 20 szálon fut az adatfeldolgozás. Tudjuk, hogy minél több magja van egy gépnek és minél több szálon fut az adatfeldolgozás, annál több mindent tud a gép egyszerre csinálni, és annál gyorsabb, simább lesz a számítógépes élmény. Sokaknak persze brutálul hangozhat a 10 mag, hiszen nem sok alkalmazás van, mely ezt a feldolgozóképességet kihasználja. Mindenesetre videószerkesztésben észlelhetünk majd különbséget, továbbá a szerver gépek is szeretni fogják az új procikat.

Hyper-Threading a maximumon, i3-tól i9-igIntel processzor

A Hyper-Threading technológia az Intel egyik nagy büszkesége. Ez az, ami lehetővé teszi, hogy egy fizikai magot felosszunk két virtuális magra. Az operációs rendszer szempontjából tehát olyan, mint ha 2 mag lenne ami valójában csak 1, ez pedig azt jelenti, hogy az információfeldolgozás sebessége még jobban megnövekszik. Ez a technológia viszont exkluzív, ezért az Intel eddig csak az i7 és i9 procikba tette. A 10. generációs processzorokban azonban az alsóbb kategóriás i5-ös és i3-as procikban is ott lesz. Ez főleg azokat érinti, akik gyengébb processzorokat, de erősebb videókártyákat választanak. Az ő gépük jobb lesz fotó- és videószerkesztésre, animációra, stb.

Jobb hőháztartáshőháztartás

A modern számítógépek egyik legnagyobb problémája a hőháztartás. Ez kifejezetten fontos a teljesítményigényes gépeknél, ahol a sok termelődött hőt el kell vezetni, hogy megőrizzük az alkatrészek épségét. A 10. generációban az Intel megnövelte az integrált hőelosztó (IHS) méretét, mely így jobb hőelvezetést biztosít a processzornak. Ne feledjük, hogy a Hyper-Threading miatt a processzor gyorsabban tud dolgozni, de több hőt is generál. A 10. generációs Comet Lake processzoroknál viszont lehetőség lesz a Hyper-Threading-et magonként kikapcsolni, így a kevesebb mag, ami dolgozik, hatékonyabban tud dolgozni és nem áll fenn az egész processzor túlmelegedésének veszélye.
Ez persze csak néhány extra. A 10. generáció új alaplap foglalattal és komoly órajelekkel érkezik. Érdemes részletesen is megtudni mindent!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .