Frissítés Ubuntu 8.10-ről 9.04-re, parancssorból

Alapesetben a Frissítéskezelő mindig naprakészen tartja rendszerünket. De ezt megtehetjük magunk is. A legkényelmesebb ha az

update-manager -d

parancsot használjuk, ezzel a legfrissebb kiadást kapjuk meg. De létezik más út is, mint mindig.
Ez a leírás egy alternatív megoldást nyújt neked. Mikor lehet hasznos ez számunkra?

 1. Ha szerverként használjuk rendszerünket.
 2. Ha éppen összeomlik a grafikus felület.
 3. Ha picit mélyebben meg szeretnénk ismerni a frissítést és nem szeretnénk cd-t pazarolni.


Tehát lépjünk be gépünkre bárhonnan ssh-val (titkosított csatornán), vagy ha a gép előtt ülünk, indítsunk el egy terminált és váltsunk root jogosultságra.

sudo su
 

Opcionálisan csinálhatunk egy mentést a meglévő tároló listánkról, ezután bátran módosíthatjuk, de csak a frissítés megkezdéséig.

cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.intrepid

Ha megnézed a sources.list file tartalmát, láthatod, hogy minden elérési útvonal után szerepel az Ubuntu kiadási kódnevének első szava, vagy egy kötőjellel az updates, vagy a security szó. A 9.04 kiadásnak Jaunty Jackalope a neve, tehát minden intrepid kifejezést lecserélünk jaunty-ra. Használhatjuk a szövegszerkesztők „Keresés/Csere” funkcióját, vagy elővehetjük a jó öreg sed programunkat. Bővebben a használatáról:

man sed

Tehát cseréljünk:

sed -e 's/\sintrepid/ jaunty/g' -i /etc/apt/sources.list

Nagyon leegyszerűsítve ezt tettük a sed program segítségével: sed -szerkesztés ‘pontos előfordulás szerint/mit/mire/mindenhol’ -i file
Végül frissítsük a csomag indexelőt, majd az egész rendszerünket.

apt-get update && apt-get dist-upgrade

Nvidia videokártya esetén: Ha hivatalos nvidia driver-t használsz, mindenféleképpen frissítsd azt is. Különben újraindításkor a frissített grafikus felület nem fog elindulni, még ha a meglévő meghajtóprogramot újratelepíted, akkor sem. A megoldás:
Lődd ki a k/x/gdm-et. Például: ALT+CTRL+F2 billentyűkombináció után, írd be ezt root joggal:

killall gdm

Ezután a meglévő telepítő script-et futtassuk így:

./NVIDIA-Linux*.run --update

Végül töltsük be modulként, ha magától nem teszi meg:

insmod nvidia

Most már újraindíthatod. A telepítő automatikusan csinál egy mentést az xorg.conf-ról, így később visszaállíthatod a saját beállításaidat.
Kiegészítés: Én a megjelenés előtt frissítettem, de jelenleg (2009-04-19) még nem stabil a Jaunty. Asztali (desktop) rendszeren több mint 1000 csomagot érintett a telepítés nálam, ami majdnem 1 GB méretű letöltést jelent, de ez nyilván mindenhol más. Számíts rá hogy hosszú időt vehet igénybe. Sok szerencsét! 😉

5 thoughts on “Frissítés Ubuntu 8.10-ről 9.04-re, parancssorból

 1. hello, van egy kis bibim, és vagyok olyan aljas, hogy ne fórumon, hanem mondjuk itt kérdezzem meg: pár napja sikeresen lezúztam (tiszta hülyeségből, ezt hagyjuk) a /root/ könyvtárat. ennek megfelelően a /root/.synaptic is hiányzik, így ha bármilyen telepítés/frissítés menne, nem találja, illetve nem tud írni bele, rosszabb (grafikus) esetben meg csak annyit ír ki, hogy már megy egy csomagtelepítő.
  egyelőre más kín nincsen vele.
  ezen hogyan lehet segíteni? full újratelepítés?

  1. próbáld ki azt, hogy engedélyezed a root felhaszánlót, majd belépsz vele. ekkor elvileg elkészülnek a szükséges fájlok.

 2. király, ez bejött! először volt egy ijesztő üzenet (hogy a /root/ mappa nem létezik, akarok-e anélkül létezni, és semmit sem működtetni, majd a nem gombra restartolt), de másodszori bejelentkezésnél már nem sírt, és megcsinált mindent. köszönöm!

 3. A frissítés előtt ne felejtsen el senki gondoskodni a biztonsági mentésről.
  Én pl.: egyszerűen csak egy külső hdd-re rsyc-el kinyomom a /home könyvtáramat (sajnos mindig csak dist upgrade esetén, pedig sűrűbben kellene).

  1. reméljük, hogy ez már talán egyértelmű, ahányszor itt is és sok helyen is előfordult már.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .