gOS 3.1 telepítése

A most következő leírás bemutatja a gOS 3.1 telepítését, amely telepítésének folyamata nagyban hasonlít az Ubuntu-éhoz. Először is tisztázzuk a gépigényt amelyet a letöltési oldalon is megtalálhatunk.

 • Minimum: 300Mhz-es processzor, 64 MB ram, és 4 GB üres lemezterület(ebben benne van a teljes telepítés és a swapnak kialakított hely)
 • Ajánlott: 700Mhz-es processzor, 384 MB ram, és 8 GB üres lemezterület.

Első lépésként töltsük le a telepítőjét az alábbi linkről,
gOS 3.1
Majd ha letöltődött, akkor írjuk ki image ként egy CD-re vagy DVD-re, majd bootoltassuk be róla a számítógépet, és kezdjük el a telepítést.

pillanatfelvétel1
Nyelv választás

Most válaszuk ki a magyart a kurzor billentyűk segítésével, majd nyomjunk egy entert.
pillanatfelvétel2
Boot menü

A folytatáshoz nyomjuk meg az entert

pillanatfelvétel5
Betöltés

pillanatfelvétel6
Gnome asztal

Most kattintsunk duplán a Telepítés ikonra.
pillanatfelvétel7
Nyelv választás

Most válasszuk ki a telepítés nyelvét, amely a feltelepített rendszer nyelve is lesz egyben, persze ezen utólag változtathatunk.
pillanatfelvétel8
Időzóna kiválasztása

Most válaszuk ki, hogy milyen időzónában tartózkodunk.

 

pillanatfelvétel9
Billentyűzet kiosztás kiválasztása

Most válaszuk ki a billentyűzetünk nyelvét.
pillanatfelvétel10
Particionálás

Elérkeztünk a particionáláshoz. Ha mi azt szeretnénk, hogy csak a gOS legyen a merevlemezen itt nyugodtan válasszuk az „Irányított – az egész lemez felhasználása” lehetőséget. Amennyiben mi egy már meglévő operációs rendszer mellé szeretnénk telepíteni, vagy a partíciókat saját kezűleg akarjuk megadni, akkor válasszuk a „Kézi” lehetőséget.
pillanatfelvétel11
Particionálás

Én most a kézit választottam, mivel a lemezrészeket saját magam szeretném beállítani.
pillanatfelvétel12
Particionálás

Mivel az én merevlemezem még teljesen üres létre kell hozni rajta egy partíciós táblát. Ha nekünk egy már lemezrészekkel teljesen lefedett merevlemezünk van, akkor szükség esetén a felesleges partíciókat törüljük, vagy méretezzük át őket a használt lemezrész méretét figyelembe véve. Tehát most válasszuk ki a telepítésre felhasználni kívánt eszközt az én esetemben dev/sda, majd kattintsuk az az „Új partíciós tábla” feliratú gombra.
pillanatfelvétel13
Particionálás

Most kattintsunk a folytatásra.
pillanatfelvétel14
Particionálás

Most láthatjuk, hogy létrejött egy „szabad terület” amelyen már képesek vagyunk partíciókat létrehozni.
pillanatfelvétel15
Particionálás

Most válasszuk ki a „szabad terület”-et majd kattintsunk az „új partíció gombra.
pillanatfelvétel16
Particionálás

Most pedig állítsuk be a /boot lemezrész paramétereit. A partíció típusa legyen elsődleges, ez azért fontos mert csak elsődleges partícióról tud bootolni a számítógépünk. A méret az legyen legalább 128 vagy legfeljebb néhány száz MB. Csatolási pontnak pedig állítsuk be a /boot-ot. A particionálás folyamatában nem említett beállításokat csak akkor módosítsuk ha van rá okunk, egyéb estben hagyjuk meg az  alapértelmez beállítottakat.
pillanatfelvétel23
Particionálás

Ismét hozzunk létre a „szabad terület”-re egy új partíciót.
pillanatfelvétel24
Particionálás

Az új partíció a / lesz. A típusát most állítsuk „Logikai”-ra,  ez azért fontos, mert egy merevlemezen 4 elsődleges és 0 logikai, vagy 3 elsődleges és 12 logikai partíció kialakítástára van lehetőségünk, így az utóbbi módszerrel sokkal több partíciót hozhatunk létre mint az első esetben. A mérte az minimum 3 GB legyen. A csatolási pontnak pedig válaszuk válasszuk ki a  /-t.
pillanatfelvétel25
Particionálás

Megint hozzunk létre a „szabad terület”-re egy új partíciót.
pillanatfelvétel26
Particionálás

Most a /var létrehozása következik. A típusnak válaszuk ki a „Logikai”-t, csatolási pontnak pedig a /var-t. A méret beállítása attól függ, hogy mire szernénk használni a számítógépet, mivel itt tárolódnak a rendszernaplók az elektronikus levelek a nyomtatás közben keletkező ideiglenes file-ok, a web/adatbázis kiszolgálók által kezeld adattok. Abban az esetben ha mi általános célra használjuk a számítógépünket 128 MB is elég ennek a lemezrésznek, egyéb esetben ha pl.: adatbázis/web kiszolgálónak használjuk a számítógépet akkor több GB-ot kell ennek a partíciónak a rendelkezésre bocsátani.
pillanatfelvétel27
Particionálás

Ismét hozzunk létre a „szabad terület”-re egy új partíciót.
pillanatfelvétel28
Particionálás

Most hozzuk létre a /tmp-t. A /tmp-ben a  /var-hoz hasonlóan ideiglenes file-ok vannak. Ennek a könyvtárnak a külön partícióra helyezésének fő oka, hogy bármelyik felhasználó írhat rá, és ha mi ezt a /-nek szánt partícióra helyeznénk, annak az lenne a következménye, hogy a felhasználók teleírják a /-t. A típusnak válaszuk ki a „Logikai”-t , csatolási pontnak pedig a  /tmp-t.

pillanatfelvétel29
Particionálás

Ismét hozzunk létre a „szabad terület”-re egy új partíciót.
pillanatfelvétel30
Particionálás

Most hozzuk létre a cserehelyet. A cserhely a számítógép fizikai memóriájának tehermentesítésre, kiterjesztésére használható. A típusnak válaszuk ki a „Logikai”-t, a használathoz pedig állítsuk, be hogy „cserehely”. A mérete a számítógépbe épített fizikai memória mérete és a használni kívánt programoktól függ.
pillanatfelvétel31
Particionálás

Ismét hozzunk létre a „szabad terület”-re egy új partíciót.
pillanatfelvétel32
Particionálás

Most alakítsuk ki a /home-ot. Ebben a könyvtárban tárolódnak majd a felhasználók saját dokumentumai. A típusnak válaszuk ki a „Logikai”-t, csatolási pontnak pedig válaszuk a /home-ot. A méret teljes egészben a felhasználótól függ.
pillanatfelvétel33
Particionálás

Ha mindent rendben találunk akkor kattintsunk az „Előre” gombra.
pillanatfelvétel34
Felhasználó adatainak megadása

Most adjuk meg a nevünket, felhasználó nevünket, a rendszergazda jelszavát, és a számítógép nevét. A felhasználó névre, és a számítógép névre a telepítő automatikusan felajánl egy lehetőséget a nevünk begépelése után, amelyet akár el is fogadhatunk.
pillanatfelvétel35
Végrehajtódó beállítások listája

Ha mindent rendben találunk akkor kattintsunk a „Telepítés” gombra
pillanatfelvétel37
Telepítés

pillanatfelvétel38
Telepítés

A telepítés végeztével a számítógép azonnal újraindul.
pillanatfelvétel39
Újraindulás

pillanatfelvétel41
Betöltés

pillanatfelvétel42
Lemezrészek ellenőrzése

Most láthatjuk a telepítés utáni első indításkor megjelenő lemezrész ellenőrzést. Ezzel az ellenőrzéssel a továbbiakban fogunk még találkozni hiszen egy bizonyos partíció csatolási szám után automatikusan lefut ez a teszt.
pillanatfelvétel43
Felhasználó név megadása

Most adjuk meg a telepítéskor megadott felhasználó nevünket.
pillanatfelvétel44
Felhasználó jelszavának megadása

Most pedig adjuk meg a felhasználó nevünkhöz tartózó jelszót.
pillanatfelvétel45
Gnome asztal

Most már használatra kész a frissen telepített rendszerünk.

4 thoughts on “gOS 3.1 telepítése

 1. 1. Köszönet a fordításért.
  2. Microsoft Virtual PC-n próbáltam telepíteni, de a nyelvválasztás után hibaüzenettel leállt a telepítés. Elvileg megfelelne neki a virtuális konfig.
  3. Tudomásom szerint ez egy lényegesen szűkebb hardverpalettára van kihegyezve. A gOS oldalán ezt elég szépen taglalják. Szóval kérdés, hogy van-e értelme egy asztali vasra rátenni?

 2. [re=5864]Endre[/re]: Heló.
  1. Nem fordítás csak a gépigényt lestem le az oldalról.
  2. VirtualBox-ban próbáld meg telepíteni, nekem is előfordul, hogy VirtualPC-n bizonyos OS-ek nem mennek.
  3. Az asztalra ránézve látszik, hogy főleg webet igénylő alkalmazásokat tartalmaz a disztró, de ettől eltekintve nem gondlom azt, hogy csak hordozható gépekre lehetne felrakni, mivel nagyon sokan csak böngészésre és csevegésre használják a gépet, így nekik remek alternatíva pl.: egy Xp, vagy egy W7 leváltására.

 3. [re=5936]Sipci1989[/re]: Szia!
  1. Nem beszólás volt. 🙂 Tényleg köszi a leírást! Amúgy látom részletesebb is, mint az angol honlapon lévő.
  2. Igen. Erről sajnos már mástól is hallottam. A VirtualBox-ot viszont nem ismerem. Tudnál javasolni hozzá egy honlapot, ahonnan nem csak letölthetem, de utána is olvashatok a működésének, telepítésének?
  3. Nem kétlem, amit írsz. Sőt! Egyetértek. Inkább abbéli aggodalmamnak akartam hangot adni, hogy vajon ez milyen szórású hardvertámogatás tekintetében? Szóval lehet, hogy a hardverkövetelmény adott, de vajon melyik gyártó termékeivel megy ténylegesen. Szerintem itt szűk keresztmetszet. Például nagyon is el tudom képzelni ezt a disztrót egy EeePC-n. Vajon menne?
  Köszi a válaszokat!

 4. [re=5940]Endre[/re]: Heló.
  1. Nem vettem beszólásnak csak tisztázni akartam az összes pontot.
  2. https://www.hogyan.org/virtualbox-telepitese-ubuntu itt olvashatsz róra, az EULA utáni részben le van írva, hogy hogy lehet új virtuális gépeket létrehozni, és beállítani. Nagy előnye a Virtual PC-hez képest, hogy betudod állítani a videó kártya memória méretét, amely a Virtual PC esetében 4 vagy 8 MB fixen, már nem emlékszem pontosan régen használtam, de az biztos, hogy vannak OS-ek amelyek pont emiatt nem telepíthetőek.
  3 Ez egy Ubuntu alapú disztró gondolom ez eléggé észrevehető, szóval legalább annyira támogatja az eeePC-t mint az Ubuntu, de annyit hozzá teszek, hogy én használat közben mind Vbox-on mind fizikai PC-n(1 mag 64 bit)úgy éreztem, hogy sokkal lazában megy mint a sima Ubi, tempóban leginkább a Crunchbang-hoz hasonlítanám, de ez csak az én véleményem mérésekkel nem tudom alátámasztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .