Házi videók szerkesztése ingyenes alkalmazásokkal

Már régóta van DV kamerám, de a közelmúltig úgy oldottam meg az archiválást, hogy odaadtam egy ismerősnek, akinek van Pinnacle Studio szoftvere, betömörített nekem 4 DV-kazettányi anyagot egy DVD-re aztán szevasz. Nem egy minőségi munka, de ezért is hálás voltam, mivel úgy gondoltam, hogy nem vásárolom meg a szoftvert, meg hát Linux alatt nem is nagyon mehet.
Azonban csak fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy megoldható-e a DVD-re költöztetés Linux alatt, és végül is hosszas próbálkozásokat követően kialakult egy eljárás, amivel rövid gyakorlást követően viszonylag könnyedén kivitelezhető a feladat, csak az Ubuntu tárolókban lévő alkalmazásokat alkalmazva.

1. lépés: költöztetés DV kazettáról a gépre

Ehhez a Kino bizonyult a legmegbízhatóbbnak, miután sikerült leküzdeni néhány betegségét. A DV-kamerát a Firewire porton keresztül csatlakoztatom a géphez, majd indítom a Kino-t.

A Kino azonban nem tudja kezelni az ieee1394 eszközt, mivel az a root tulajdonában van, míg én ugye a saját felhasználómmal indítottam a programot. Erre két megoldást találtam működőképesnek: root-ként indítani a Kino-t, terminálból sudo kino. Erre az időre inkább leválasztottam a gépet a hálózatról, az ördög nem alszik. A másik megoldás az eszköz jogosultságait változtatni sudo chmod a+w /dev/raw1394. Akit érdekel a téma, további megoldásokat itt olvashat.

 

Én egy az egyben leszedtem a kazetták tartalmát avi type 2-be (ez később lesz fontos), ehhez a mindössze a Felvétel fülön a Felvétel gombot kell megnyomni, de erről a felületről tekerhetünk, lejátszhatunk, ha csak egy-egy részt szeretnénk felvenni. Azonban a Kino vágásra nekem eléggé bizonytalannak minősült, sokszor lefagyott ezért következett a

2. lépés: Vágás Avidemux-al

Miután a Kino-val nem jutottam közös nevezőre, az Avidemux-ot próbáltam, mint közismert videoszerkesztőt, nagyon egyszerűen kezelhető felülete van, a szűrők segítségével akár effekteket is lehet alkalmazni, de erre nekem nem volt szükségem. A célom az volt, hogy epizódokra szétvágjam a nyersanyagot és DVD formátumban mentsem. Maga az alkalmazás szintén megtalálható a tárolókban, sőt windows alatt hordozható verziója is van.
Az első meglepetés akkor ért, amikor egy avi type 1-ként mentett anyagot akartam az Avidemux-ban vágni, gyorsan kiderült, hogy ő ezt nem szereti, a wikije szerint csak type 2-es nyers DV-t tud kezelni, így visszamentem a Kino-hoz, mentés mint avi type 2…
A videót megnyitva maga a vágás könnyedén megy, a kép alatti csúszka illetve a léptető gombok segítségével megkerestem a nem kívánt szakaszokat, a Selection: start illetve Selection: end gombokkal kijelöltem majd egyszerűen Del-t nyomva töröltem. Miután nem ástam magam mélyre a mindenféle kodekek közötti, ezért nagyon jól jött az Auto menü DVD pontja, erre kattintva az Avidemux beállítja a video és audio formátumot, csak egy Save gombot kell nyomni és megy az átkódolás.

3. lépés: DVD iso legyártatása a DVDStyler-rel

Miután az összes epizódot kivágtam a nyersanyagból, felállítottam a sorrendet (a biztonság kedvéért átneveztem ezeket sorszám_fájlnév.avi-ra), jöhetett a DVD authorizálás (ezt hogyan lehet magyarra fordítani?). Először a DeVeDe nevű alkalmazással próbálkoztam, de az helyenként nem ismerte fel az audio kodeket, hang nélkül pedig nem volt túl élvezhető a videó…
Ezután jött a DVDStyler (szintén telepíthető a tárolókból illetve van windows-os portable verziója), amihez kénytelen voltam Manual-t fordítani, mivel magyar nyelvű leírást nem találtam hozzá. Mindenesetre megérte a ráfordított időt, mivel az útmutató alapján könnyedén sikerült DVD iso-t létrehozni, amit már csak ki kell írni lemezre. Ennek menete a következő:

Először arra a kérdésre kell válaszolni, hogy NTSC vagy PAL szabvány szerint akarunk dolgozni , majd bal oldalon kattintottam a Directories fülre, a könyvtárfában megkerestem a videókat tartalmazó könyvtárat, az egyes videókat jelző ikonokat lehúztam a lenti idővonalra, a Menu1 feliratú képkocka mellé. Aztán katt a Backgrounds fülre, itt kiválasztottam a nekem megfelelő menü hátteret (saját képet is hozzá lehet tenni, csak be kell másolni a backgrounds könyvtárba). Végül a Buttons fülön hozzáadtam a címet (jobb klikk a háttérre -> Add -> Text vagy Shadow text), majd a megfelelő helyre húztam a szükséges gombokat (bal oldalról). Minden a menühöz adott elem tovább szerkeszthető, a gomboknál megadható, hogy melyik film szakaszt indítsák, módosíthatóak a színek stb.

Végül a File -> Burn DVD menüpontban a create iso image pontot kijelöltem, megadtam az iso nevét ill. elérési útvonalát, majd Start. A linuxos verzióból közvetlenül DVD-re is lehet írni, ehhez a burn pontot kell kijelölni.

3 thoughts on “Házi videók szerkesztése ingyenes alkalmazásokkal

  1. Visszajelzés: pligg.com
  2. Kedves Ismeretlen!
    Én egy idős, de kreatív ember vagyok, aki arra adta a fejét, hogy a régi felvételeiből unokáinak élvezhető dvd-t szerkesszen. Letöltöttem az Avimux képszerkesztő programot, és elkezdtem keresni a használati útmutatását az interneten. A gyártótól nem találtam semmit. A fórumozok hozzászólásaiban az elszálltagyú idiótától a hozzánemértő pancserig, sok hozzászólást olvastam, aminek semmi hasznát nem vettem. Ez az oldal is egy szakszavakkal teletüzdelt katyvasz, amit egy kezdő nem ért meg. Viszont kiviláglik belőle a jószándékú segítőkészség!!! Én harminchat évig autóvezetést tanítottam. Mamár tudom, hogy az alapok lerakása kívánja a legtöbb tudást, hozzáértést és türelmet.
    Kérlek olvasd el és értsd meg amit most leírok, akkor te leszel a fórumon aki embertársainak a leghasznosabb segítséget fogja nyújtani. Soha ne írd le azt az ostobaságot, hogy a magyar nyelv nem alkalmas angol kifejazések lefordítására, – a nyelvünk végtelenül gazdag! De ahhoz ,hogy megtanits valakit arra hogyan kell az autót vezetni, nem kell a kuplungot tengelykapcsolóra fordítani, – bár nem árt. Azt írd le, hogy a pedál, – Avidemuxnál az ikon- mire való és hogyan kell használni. És ha a kezelőszerveket bemutattad, mutass pár alapműveletet. Elindulás megállás, sebességváltás, haladás. Vetísd ezt át az AVIMUXRA. Mellőzd a szakszavakkal teletüzdelt „élménybeszámolót”, mert az annyi a kezdő számára, mintha a kéménybe kiabálnál bele. A haladónak pedig nincs rá szüksége. Köszönöm, ha elolvstad!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .