Hogyan változtassuk meg hátterünket Windows 10-ben?

A Microsoft igen sok erőfeszítést fektetett a ’’DesktopHero’’ háttérkép létrehozásába, amely alapértelmezettként érkezik a Windows 10 mellé. Még videó is készült az alkotás folyamatáról. De mi van akkor, ha a Windows 10-re való frissítés után mégis a régi, jól megszokott háttérképet szeretnénk? Vagy esetleg akkor, ha olyan hátteret akarunk, amely jobban illik személyiségünkhöz? Nos, aggodalomra nincs ok, mivel az eddig elérhető testreszabási lehetőségek a Windows 10-ben is megmaradtak.
hatterkep-windows10
Kezdésként, egyszerűen csak kattintsunk jobb klikkel az asztalra (vagy írjuk be a ’’beállítások’’ szót a Cortana-ba), majd válasszuk ki a személyre szabás opciót.
Ez előhozza a személyre szabási ablakot, ahol elvégezhetjük a kívánt változtatásokat. Az ablakban egy előnézetet is fogunk kapni, amely megmutatja, hogy hogyan fog kinézni az asztal, ahogy változtatjuk a különböző beállításokat. Ha másik háttérképet akarunk, akkor választhatunk egyszerű színt, képet vagy montázst is, igényeinknek megfelelően.
A kép kiválasztása menüpont alatt 5 alapértelmezett kép található meg, de természetesen nem vagyunk csak ezekre limitálva. A tallózás menüpont segítségével bármilyen fényképet betölthetünk és beállíthatunk háttérképnek, amelyek JPG, JPEG, BMP, DIB, PNG, JFIF, JPE, GIF, TIF, TIFF, vagy WDP formátumúak.
hatterkep-windows10.2
A megfelelő háttérkép kiválasztása után azt is el kell dönteni, hogy milyen módon igazítjuk a képernyőhöz azt, mivel a felbontási aránya nem minden képnek fog egyezni a monitoréval. Ilyenkor választhatunk a kitöltés, illesztés, nyújtás, csempe, középre vagy az átívelés opciók közül. Az átívelés egy igen érdekes választás, mivel ez lehetővé teszi, hogy egy képet több monitoron keresztül, átívelve állítsunk be, így az egész kép, mint egy csempecsoportból fog összeállni a több monitor segítségével. Ez a funkció a Windows 8-ban lett először elérhető.
hatterkep-windows10.3
Ha a jó öreg, évek óta használt kép már kicsit monoton lenne, akkor a Windows 10-ben beállíthatunk montázst is háttérképnek. Ehhez válasszunk ki egy mappát tallózás segítségével, amelyben több háttérkép is van a megfelelő formátumban! A fotók váltakozási intervallumait is testre szabhatjuk, beállíthatunk 10 percet, 30 percet, 1 órát, 6 órát vagy akár egy napot is.
upload_center_win10_4
A Windows 10-ben témák beállítására is lehetőségünk van, amelyet szintén a személyre szabási menüből érhetünk el, a témabeállítások menüpontból. A Microsoft weboldaláról rengeteg egyedi témát tölthetünk le. Rengeteg választásunk van, többek között állatos montázsok, tájképes témák, valamint a közösség által készített speciális témák is elérhetők. A Microsoft a Windows 10-ből sajnos a dinamikus témákat már kivette. Ezek RSS-eket használtak, hogy folyamatosan változó témák jöjjenek létre.

A megannyi remek háttérkép és téma lehetővé teszi, hogy teljesen egyedivé alakítsuk a Windows 10-et számítógépünkön. Érdemes kipróbálni!

2 thoughts on “Hogyan változtassuk meg hátterünket Windows 10-ben?

  1. Saját képek háttérképként, az elérési útvonalat is szeretném a képen megjeleníteni (lásd XP esetén ez választható)

  2. Kedves Gyula! Tudomásom szerint a Windows 10 nem örökölte ezt a lehetőséget biztonsági okokból, de próbálj meg angol fórumokon utánaolvasni, talán van rá valami megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .