Mandriva Linux 2009 One KDE telepítése

Ebben a leírásban bemutatom a Mandriva One KDE verziójának telepítését. Ebben a Mandrivában már a KDE 4, valamint az OpenOffice.org 3 található meg, valamint jó néhány új képességekkel kibővült Mandriva Vezérlőközpont. Bővebb leírást erről a verzióról a Mandriva Linux magyarországi, vagy hivatalos oldalán találhatunk (angol nyelven).

Letöltés

Töltsük le az extra-i18n (mandriva-linux-one-2009-KDE4-extra-i18n-cdrom-i586.iso, 699 MiBájt) verziót, mivel ez a verzió tartalmazza a magyar nyelvi támogatást, majd írjuk ki CD (vagy DVD) lemezre a letöltött ISO fájlt.

Live rendszer indítása

A telepítés megkezdéséhez állítsuk be számítógépünket, hogy a CD/DVD meghajtóról induljon, helyezzük be a Mandriva lemezt, majd kezdődhet a telepítés.
A BIOS betöltődése után rögtön a Mandriva boot képernyőjét látjuk. Itt nyomjuk le az F2 billentyűt, és a listából válasszuk ki a magyar-t (vagy amilyen nyelven használni szeretnénk), és nyomjunk entert. Ekkor már a boot képernyő is magyarra vált. A telepítés elkezdéséhez nyomjunk entert.

Mandriva boot menü
Mandriva boot menü

Ezután elkezd betöltődni a Mandriva rendszer, ami mivel CD/DVD lemezről megy több percig is eltarthat. Miután betöltött a rendszer, először ki kell választanunk, hogy milyen nyelven szeretnénk használni azt. Alapértelmezetten a Hungarianra megy a kurzor, így csak kattintsunk a Következő gombra.
Nyelv kiválasztása
Nyelv kiválasztása

Olvassuk el a licenc feltételeket, majd kattintsunk az Elfogadom rádiógombra, majd az Ok gombra.
Licenc elfogadása
Licenc elfogadása

Válasszuk ki, hogy hol tartózkodunk, hogy a gép beállíthassa az időzónát. Magyarország esetén Budapestet válasszuk, majd kattintsunk a Következő gombra.
Időzóna kiválasztása
Időzóna kiválasztása

Válasszuk ki a pontos időt. Amennyiben be szeretnénk kapcsolni az automatikus idő szinkronizációt kattintsunk a Speciális szövegre, majd jelöljük be az Automatikus időszinkronizáció jelölőnégyzetet, és a listából válasszuk ki a tartózkodási országunkat, majd kattintsunk az OK gombra ha beállítottuk.
Tartózkodási helyünk megadása
Tartózkodási helyünk megadása

Visszajutunk az idő kiválasztó ablakba. Itt kattintsunk a Következő gombra.
Megfelelő idő és dátum kiválasztása
Megfelelő idő és dátum kiválasztása

Válasszuk ki a billentyűzetünk kiosztását, majd ha megvan kattintsunk a Következő gombra.
Billentyűzetkiosztás megadása
Billentyűzetkiosztás megadása

Ezután már indul is a KDE ablakkezelő
KDE indulása
KDE indulása

Egy ablakban egy ismertetőt kapunk a rendszerről. Olvassuk át, majd zárjuk be.

Telepítés

 

A telepítés megkezdéséhez kattintsunk az Asztalon található Live Install ikonra

Mandriva bemutatása
Mandriva bemutatása

Először üdvözöl minket a Mandriva Live telepítője. A folytatáshoz kattintsunk a Következő gombra.
Telepítő üdvözlése
Telepítő üdvözlése

Teljes merevlemezt a Mandriva számára szánjuk

Most következik a particionálás. Amennyiben teljesen üres a lemez, esetleg előre létrehoztunk egy üres helyet a lemezen (nem az adott partíción, hanem magán a lemezen, tehát az nem elég, hogy a Windowsban az egyik meghajtón csinálunk helyet) válasszuk A szabad terület felhasználása lehetőséget.

Partícionálás típusa
Particionálás típusa

Ekkor három partíció jön létre:

 • / (root): Ide kerül minden telepített program, valamint maga a rendszer is
 • home: itt lesznek az adataink, beállításaink, fájljaink
 • swap: Cserehely, a fizikai memória merevlemezen folytatódó része

Telepítés meglévő rendszer mellé

Amennyiben a merevlemezünkön már van egy Windows, akkor a telepítő ezt felismeri, és választhatunk aközött, hogy törölje le teljesen a Windowst a gépről, vagy pedig hozzon létre szabad helyet a Windows partícióján a Mandriva számára. Ha meg szeretnénk tartani a Windowst, akkor ez utóbbit válasszuk.

Partícionálás Windows megléte esetén
Particionálás Windows megléte esetén

Kapunk egy figyelmeztetést, hogy a művelet veszélyes lehet.
Figyelem! A partíció átméretezés általában megfelelően működik, azonban mindig legyen adatainkról biztonsági mentés arra az esetre ha ez mégse így lenne! Valamint a biztonsági mentés amúgy is fontos dolog, ne felejtsük hát el.
Figyelmeztetés
Figyelmeztetés

Most egy csúszka segítségével beállíthatjuk, hogy mekkora maradjon a Windows partíciója. A Mandriva számára legalább 10 GiBájt területet szánjunk, valamint a Windows számára is maradjon hely.
Windows partíció új méretének megadása
Windows partíció új méretének megadása

Egy tájékoztatást kapunk arról, hogy a Windows legközelebbi indításakor automatikusan ellenőrzi a Windows a partíció épségét.
Átméretezés kész
Átméretezés kész

Folytatás…

A telepítő létrehozza, és megformázza a partíciókat a merevlemezen

Partíció formázása
Partíció formázása

A következő lépésben kijelölhetjük, hogy a nem használt nyelvi fájlokat (a magyaron kívülieket), valamint a számítógépünkben nem található hardverekhez kapcsolódó programokat, fájlokat törölje e a rendszer. A Speciális szövegre kattintva megtekinthetjük az eltávolítandó programok és nyelvek listáját. Hagyjuk bepipálva ezt a a két lehetőséget, majd kattintsunk a Következő gombra.
Felesleges csomagok eltávolítása
Felesleges csomagok eltávolítása

Majd elkezdődik a fájlok számítógépre másolása. Ez a gépünk sebességétől függően sokáig is eltarthat.
Fájlok másolása...
Fájlok másolása...

Következik a rendszerindító telepítése. Fogadjuk el amit felajánl, majd kattintsunk a Következő gombra.
GRUB telepítése
GRUB telepítése

Majd láthatjuk a felismert rendszereket. Amennyiben csak a Mandriva lesz a gépünkön három bejegyzést látunk, különben ha van más is a gépen (pl. Windows) akkor berakja ide a listába azt is, így a gép indulásakor tudjuk kiválasztani, hogy melyiket szeretnénk indítani. Majd kattintsunk a Befejezés gombra.
Felismert rendszerek
Felismert rendszerek

Végeztünk is a telepítéssel. A telepítő bezárásához kattintsunk a Befejezés gombra.
Kész a telepítés
Kész a telepítés

Ezután már csak indítsuk újra a számítógépet, és vegyük ki a CD/DVD lemezt a meghajtóból, így a következő indításkor már a merevlemezről fog indulni a Mandriva.

Első indítás

Mandriva indulása
Mandriva indulása

Első indításkor egy varázslón meg kell adnunk néhány adatot.
Első lépésnél csak kattintsunk a Következő gombra
Első indításkori varázsló, kis buggal
Első indításkori varázsló, kis buggal

Majd felveszi a tárolókat a varázsló (a tárolók tartalmazzák a programokat).
Tárolók felvétele
Tárolók felvétele

Adjuk meg a rendszergazdai jogosultságú (root) felhasználó jelszavát (ezzel a jelszóval tudunk majd a későbbiekben programokat telepíteni, rendszerbeállításokat megváltoztatni), valamint ugyanitt a létrehozandó felhasználó adatait is.
Felhasználó létrehozása
Felhasználó létrehozása

Amennyiben nem talál internetkapcsolatot a telepítő, egy figyelmeztetést kapunk erről, hogy nem tudjuk most rögtön beregisztrálni a Mandrivát. A folytatáshoz kattintsunk a Bezárásra.

Már be is jelentkezhetünk az előbb létrehozott felhasználóval
Bejelentkezés
Bejelentkezés

Megint bejön egy tájékoztató ablak. Ha nem szeretnénk, hogy legközelebb is megjelenjen, akkor vegyük ki az ablak alján a pipát az „Indításkor…” kezdetű sor elől.
Mandriva Linux 2009 One KDE asztala
Mandriva Linux 2009 One KDE asztala

Mandriva könyv

További segítséget, tippet és hasznos tudnivalókat találhatunk az ingyenesen letölthető (13,4 MiBájt) „Mandriva 2008 használata” c. könyvben.

43 thoughts on “Mandriva Linux 2009 One KDE telepítése

 1. Szoval akkor, ha az egesz lemezt fel akarom hasznalni, automatikusan letrejon a root a swap stb remelem nem en kell beallitsam, mint az Ubuntu Studional. Stabil ez a rendszer, erdemes telepiteni, nincsenek olyanok, mint ubuntu alatt, amikor azt mondja, hogy waiting cman to start?

  1. Igen, ha rábízod a gépre, akkor létrehoz mindent. (mellesleg a rendes Ubuntuban is így van ez).

 2. Ferenc a Mandrivához nem tudok hozzászólni, mivel azt én is most akarom telepíteni. Ezért is keveredtem ide. Ubuntuval 3 éve foglalkozom. Ha jól emlékszem a 6.10 verzióval kezdtem. Az asztali gépemen 7.10 óta nincs gondom, jelenleg a 8.04 van fent rajta. Mondjuk ez 3 éves gép. Viszont 2008 karácsonykor a feleségem vadiúj Lenovo 3000 N500 laptopjára Ubuntu 8.10 tettem. Elsőre minden ment rajta. Még a beépített webkamera is. Pár napja egyik ismerősöm 1 éved Toshiba laptopjára tettem fel a 8.10-t, mert a Vistából elege lett. A Mandriva a fiaim 5 éves asztali gépére megy próbaként. Mert szeretek kísérletezni. Windows számomra megszűnt nem érdekel, elegem van a hazugságaikból. A hivatalosan megvásárolt szoftver is kalap sz.r, olyanok ülnek az online segítség kérésnél, aki lényegesen kevesebbet tud az informatikáról, mint én. Ha a linuxal kapcsolatban kérdésem van (pl. játék, vagy programokkal kapcsolatban, mivel azon vágom a videót is) hamar meg van a megfelelő segítség. Ennyi.

 3. Csak azt szeretném megkérdezni hogy a mandriva linux rendszerben van alapból tűzfal? Nem igazán találom. Nekem 2 éve volt 1/2 évig UHU linuxom de azóta is 2.1. És nem is volt tökéletes. Kipróbálom ezt a rendszert bár sokan fikázzák sokan istenítik. A vista egy nulla. Nekem is 2 nap és elegem lett. Miért vesz a Gy. kormány 25 milliárdért amikor mindenki mondja; semmire se jó.

  1. Igen, található a Mandrivában tűzfal, a Vezérlőközpont, Biztonság részben található.

 4. Köszönöm,
  Felraktam + a guarddogot is remélem nem ütközik mint a windowsban néha ilyenkor.
  Önmegtámadási teszt
  xp 6 nyitot port
  vista 0 nyitot port mind láthatatlan
  mandriva 1 zárt port többi láthatatlan
  Eddig sokkal jobb mint az UHU.

  1. Az, hogy hány nyitott port van nem jelent semmit. Támadáskor egy szolgáltatás gyenge pontját használják ki.
   Általában ha az ember nem foglalkozik a gépén szuper-titkos dolgokkal (és nem szervert üzemeltet, hanem otthoni gép), Linuxnál nem kell tűzfalat használni.

 5. nekem csak annyi kérdésem lenne hogy mi a különbség a ONE és a FREE között? mert sajnos leírást erről nem találtam (pedig átnéztem a magyar/angol honlapot is):S

  1. A ONE a normál kiadás, a FREE viszont csak teljesen szabad szoftvereket használ. Tehát a FREE verzióban nincsenek nem GPL (hanem kereskedelmi, stb., de ettől még ingyenes) programok, driverek (ilyen pl. az ati videókártya illesztőprogramja, ingyenes, de nem szabad, GPL licencű)
   A FREE azoknak van, akik olyan rendszer akarnak, amiben minden nyílt forráskódú.

   1. köszönöm a segítséget! akkor a free azért dvd-s verzió mert a több asztali környezetet tartalmaz és több szoftvert?

 6. az előző hszemet elnyelte a Zinternet 😀
  én csak annyira lennék kíváncsi hogy mi a különbség a ONE és a FREE között??? mert a hivatalos magyar angol oldalon sem találtam róla semmit…

 7. Sajnos újratelepítettem mert csak 20 gb-os partícóm volt. A vista eszi a memóriát a feltelepített rpm-ek eszik az üres helyet (beikszeltem a rpm feltelepítést) a mandrivaban. Megkérdezném : a mandriva red hat disztríbúció fejlesztés? A red hat-os dolgok is telepíthetők?

  1. A Mandrivának nincs köze a Red Hathoz, csak mindkettő RPM alapú disztribúció. Tehát azonkívül, hogy RPM csomaggol dolgozik mindkettő, nem sok közük van egymáshoz.
   Általában amik tárolóból jönnek azok disztribúció specifikus csomagok, azonban külső gyártók, készítők által előállított csomag fel szoktak menni gond nélkül.

 8. Köszönöm,
  Néhány utolsó kérdésem volna:
  Váltogatok a win meg a linux rendszer között; eddig találtam mindegyik problémára csere alkalmazást. A játékokra a wine linuxos alkalmazás megfelelő? Úgy értem win prgket fel lehet telepíteni? Az UBUNTU legjobban dicsért linux disztríbúció miben jobb mint a mandriva, pl: azt írják sokkal több software van alá. kipróbáltam a win 7-et a vistánál mindenképpen sokkal jobb de linuxal nem hasonlítotam össze. Az xp és vista már most a mult szerintem. Utolsó : A linuxon vannak már veszélyes vírusok? Szerintem később úgy is írnak.
  Köszönöm

  1. Játékokat vagy az ingyenes wine-vel, vagy Codegával érdemes futtatni (utóbbi fizetős program). Az, hogy egy játék megy vagy sem winevel, itt meg tudod nézni: http://appdb.winehq.org
   Általában minden disztribúcióhoz ugyanannyi program érhető el. Nem lehet kijelenteni, hogy egyik jobb vagy rosszabb, mindegyik disztribúció más.

 9. Feltettem, mert az Ubuntu nem kezeli a SiS videokártyámat. Nem tudok az internetre csatlakozni, mert valami rp-pppoe-t hiányol. A csomagkezelő nem engedi a telepítő lemezt forrásként kijelölni. Azt hiszem ezt a linuxot is letörlöm és visszatérek az atombiztosan működő Winhez.

   1. Wifi, de routeren keresztül. Pppoe név/jelszó. Eddig minden linux megtalálta (eth0).

   2. Ha routered van, akkor a routeredben már be lett állítva a PPPOE kapcsolat, a gépen nem kell.
    Úgy kell netre csatlakozni, hogy bal egérgombbal rákattintasz a hálózati kapcsolat ikonra, majd bejön a hálózati központ. Itt láthatod, hogy milyen hálókártyákat ismert fel a Mandriva. Itt tudod a wifis hálózatodat kiválasztani.
    De ha elárulnád, hogy milyen géped van, könnyebben lehet segíteni.
    (ja, meg a Mandriva az a KDE-s, vagy a Gnome-ost raktad fel?)

   3. Köszi a választ. Mint mondtam, általában tudok az internetre csatlakozni (már úgy értem más linuxon). A pppoe jelszó nem a routerben van beállítva, hanem a gépről indítom a csatlakozás. A gép szempontjából nem wifi a kapcsolat, hanem sima DSL (eth0). A hálókártyát látja a gép. Az én gondom az hogy hiányzik az rp-pppoe és nem tudom a telepítőről hozzáadni. Egyáltalán miért nem tette fel a pppoe kapcsolatot kezelő rendszerelemet ? Az internetet bömgészve mások is jártak már így, de a fórumokon nem találtam választ. És mi van ha más csomagokkal akarom bővíteni a rendszert a lemezről ? A gépem egy D201GLY2 alapú miniITX. A KDE-t raktam fel a Free DVD-ről.

   4. Most töltöm a telepítő lemezt, aztán összedobok egy leírást erről.

 10. Sziasztok, mi a különbség a Gnome és a KDE verzió között? Én még kezdő vagyok, nekem eddig Gnome volt, mást nem próbáltam.

  1. Bár magam is utálom ezt mondani, de most tényleg a legegyszerűbb: írd be a gugliba hogy „Gnome vs KDE”. Az első néhány találatban több ezzel foglalkozó magyar oldal is van.

  2. Próbáld ki. Tudásra mindkettő kb. egy szinten van (a Gnome talán egy kicsit „fapadosabb” a koncepciója miatt), ezt csak kipróbálás után tudod megtapasztalni.

 11. Köszönöm a segítséget, már tudom mi a különbség, tényleg ment a Googlés tipp is

 12. sziasztok
  nekem fenn volt egy ubuntu, meg egy xp, töröltem az ubuntus partíciót, h felrakom a mandrivát, a telepítőt a fenti linkről szedtem le, a telepítés közben, igazából az elején, mert e nyelv kiválasztásig el se jutottam, hibát ír ki (vmi squash-okra errort) majd egy promptot kapok és kész nem csinál semmit
  ezekután volt grub error 22-m, amit egy xp javítóval parancsorból helyre raktam, de még mindíg nem tudok telepíteni, most a lemezem a gáz, vagy vmi más gond van…???

 13. [re=2531]roy[/re]: Milyen géped van? Vagy kevés a géped hozzá (kevés ram), vagy tényleg a lemez rossz (esetleg a cd/dvd olvasó)

 14. acer laptop, 2gb rammal, hát megpróbáltam virtuálboxba is felrakni, de nem ment, majd a jövő héten ügyeskedem még, mert most nincs rá időm…

 15. feltelepítettem a mandriva 2009-et amit erről az oldalról töltöttem le. Elsőre beállított mindent, de nem enged egyetlen patriciót sem megnyitni.
  Mit lehet tenni

 16. [re=2998]Zo Lee[/re]: A telepítéskori particionálásra gondolsz? Milyen alaplapod van? Lehet, hogy nem ismerte fel (jól) a merevlemezed és/vagy a merevlemez vezérlőt.

 17. Amikor teljesen felállt a rendszer nem tudtam a meglévő adatokat megnézni. Az első oprendszer egy Windows xp prof. Blade.

 18. [re=3006]Zo Lee[/re]: Tehát a Windows partíción tárolt adataidat szeretnéd megnézni?

 19. közben annyit, h leszedtem a dvd változatot és feltelepült 🙂
  bár ha a nyelvet átállítottam magyarra, akkor nem indult el a telepítés, hanem megfagyott…

 20. Igen. De közben leszedtem a gépről és felraktam az Ubuntu 2009-et. Vele nem volt ilyen probléma csak annyi, hogy az USB re csatolt meghajtót nem engedi megnyitni. Én ezekben kezdő vagyok!

 21. Nekem régebben Ubuntum volt aztán visszatértem XP-re de nekem is elegem lett a winből. Most szedtem le a Mandrivát az első linkről ami a guglin bejött, a gnome-os free DVD változat ha jól emlékszem, nekem is megfagyott miután kiválasztottam a magyar nyelvet. utána sminán angolul próbáltam, de azotután nem ment tovább a grafikus telepítő. a parancsokat, pedig nem tudom a mandrivához, most megpróbálom a fenti linkret. remélem onnan menni fog.

 22. Nem indul el a telepítés ! Mint ha a Windows nem engedné – hiába van átállítva cd/dvd indításra a rendszer ???

 23. Hi! elforrtt az agyvizem már az xp től egy linuxot keresek ami elmegy faszán egy 2Ghz S478 Celeron 512Ram gépen. Mit ajánlotok?

 24. Olyan megoldásban nem létezik ez a mandriva, mint például az Ubuntu, hogy csak CD-ről is szépen lehet futtatni?
  Tehát nem kell a gépre feltelepíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .