Mikor jelenthet megoldást egy távoli asztal program?

távoli asztal program

A digitalizáció korszakában már egyre többen hallanak a távoli asztal program előnyeiről, de gyakran nem tudják pontosan miről van szó. Voltaképpen a megnevezés már önmagában sokat elárul a szoftverről. Tényleg azt biztosítja, amit ígér, méghozzá távolról való hozzáférést bizonyos készülékekhez.

Ez egy mondhatni jól ismert szolgáltatás az okos otthonok esetében. Egyetlen applikáción belül kezelhető a fűtés, légkondicionálás, szellőztetés, kamerák, riasztók és hasonló biztonsági és kényelmi funkciók. Az elv hasonló, de nem pontosan ugyanaz, mint ebben az esetben.

A távoli asztal kapcsolat lényege ugyanis a számítógépek szoros összeköttetésének megteremtése, aminek következtében egy megosztott képernyőn keresztül munkafeladatok végezhetők el ugyanúgy, mintha valaki ott ülne a tőle akár több 10 vagy 100 km-re lévő berendezés előtt.

 

Az alábbiakban igyekszünk ismertetni a távoli asztal rendszerek előnyeit és adunk néhány példát arra, hogy melyiket használhatja, amennyiben erre szükség lenne.

A távoli asztal program gyakorlati előnyei

Az összekapcsoltság már egy teljesen alapvető elvárás az internet korában, de megint más hozzáférni az adatokhoz egy konkrét helyről, mint készülékeket irányítani bárhonnan. A távoli asztal program azért született meg, hogy kiszállás nélkül lehessen problémákat elhárítani gyors jelleggel.

A hétköznapokban általában a szülőknek, barátoknak való segítségben merül ki a használat, de ennél sokkal többre képes. A távoli asztal kapcsolat révén ugyanis Home Office-ból lehet dolgozni a munkahelyen található gépeken keresztül.

Számítógép farmok is létrehozhatók, amik ugyanazon parancsokat hajtják végre, így a teljesítmény megsokszorozható. Valójában csak a képzelet szab határt annak, hogy az ilyen jellegű hálózatépítés milyen potenciális hasznot hozhat. De nézzünk meg néhány konkrét szoftvert, amikkel a távoli asztal rendszerek működtethetők.

Hatékony és ingyenes távoli asztal programok

Fontos megemlíteni, hogy némelyik távoli asztal program könnyebben, míg mások nehezebben kezelhetők, így mindenkinek meg kell találnia a számára leginkább megfelelőt, amivel boldogulhat.

távoli asztali kapcsolat

Ahhoz, hogy a távoli asztal kapcsolat megszülessen először elengedhetetlen telepíteni a programok valamelyikét arra a gépre, amit vezérelni kíván. Ezt nevezik gazdagépnek. Azokon az eszközökön is fontos jelen legyen a szoftver, amiről az utasításokat adja és ez után veheti kezdetét a távoli asztal irányítása.

TeamViewer

Talán a legismertebb távoli asztal program a TeamViewer, amit naponta több mint 1 millióan használnak. Futtatható Windows, macOS, Linux, Chrome OS, iOS, Android, Windows RT, Windows Phone és BlackBerry rendszereken egyaránt és ingyenes a személyes használatra. Felügyelet nélkül eszközökhöz keresve sem találhatna jobbat, illetve nyújt olyan plusz lehetőségeket, mint a távoli nyomtatás, de ennél többet is tud.

Chrome Remote Desktop avagy a Chrome távoli asztal

Ez a távoli asztali kapcsolat kifejezetten a Chrome böngészőkhöz lett kifejlesztve. A Google saját protokollját használja fel, amin keresztül a billentyűzet és egér parancsainak, valamint videók, hangok továbbítására egyik gépről a másikra gond nélkül elvégzi. Windows, macOS, Linux, iOS és Android rendszereken futtatható. A telepítést követően a képernyő máris megosztásra kerülhet.

UltraVNC

Az egyik legszélesebb teret kínálja a vezérlésre az eredetileg a cambridge-i Olivetti & Oracle Research Lab fejlesztette UltraVNC. A csak Windowson futó távoli asztal program számos változatban elérhető a célközönség részére. Kicsit bonyolultabb a telepítése és használata, mint a többié, de hozzáértés mellett megéri az alkalmazása.

Microsoft Remote Desktop

A Microsoft egyszerű, ugyanakkor hatékony alkalmazásosáról van szó ez esetben. Minden Windows-alapú eszköz számára elérhető. Rendszerén belül a különféle virtuális alkalmazásokhoz és asztali PC-hez lehet vele kapcsolódni.

Mindezen távoli asztal program kiviteleken túl, még említést érdemel a CloudBerry Remote Assistant valamint az Active Directory, mi egy címtárszolgáltatás, amelyet a Microsoft dolgozott ki. Találja meg azt, amelyik a leginkább megfelel az Ön elvárásinak és élvezze azok előnyét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .